26 Април 2024 г. Петък

Новото лого на България щяло да удвои броя на чуждестранните туристи

2013-01-17 12:40:28
Разработеното ново туристическо лого на България се очаква в следващите пет години да доведе до удвояване броя на чуждестранните туристи, а приходите от туризъм да се увеличат с 25 на сто. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Иво Маринов при представянето на продукта, който е част от цялостна стратегия за бранда България. Тя се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие" с 1.4 млн. лв.

Създаденото при правителството "Сакскобургготски" лого под формата на роза щяло да си остане на страната, а новото е специално за туризма, който тя предлага, обясни Маринов.

Той посочи, че бранд стратегията била с хоризонт 10-15 години и за такъв период трябва да се говори за очакваните ефекти от нея.

Германски експерт, участвал в разработването логото разказа, че за да бъде създадено, са били наблюдавани типични за България неща като шевици, баница, чипровски килими, природа, слънце.

Целта е да се създаде единна и разпознаваема визия за дестинация България, посочиха от Министерството на икономиката. Според тях българският туристически бизнес вече е дал положителни оценки за логото. То било одобрено и при тестването в 11 държави и сред близо 4 хил. души. Тези страни са избрани, защото от там идват основно чуждестранните туристи у нас.

За пръв път новата туристическа марка за България ще бъде използвана и специално представена по време на международната туристическа борса в Берлин – от 6 до 10 март. Налагането му пък ще започне през септември, за да има време да се изготвят всички информационни материали.

Нели Генова, директор на дирекция "Маркетинг и реклама в туризма" съобщи, че от началото на февруари брандът ще бъде достъпен за всички в бранша след безплатна регистрация на bulgariatravel.org. Според заместник-министър Иво Маринов това ще става от март.

Към основното лого са разработени още 10, които наблягат на отделни сегменти от туризма в България – морска ваканция, ски, спа, голф и други. Създадено вече е и първото регионално лого като предстои такива да има за всички туристически региони.

"България – откритие за споделяне" е слоганът, създаден по проекта. Според Генова той се базира на това, че много чуждестранни туристи биха се върнали отново на почивка тук, но те не са успели още да видят всичко, а на други предстои да откриват страната.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати