19 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2013-01-17 09:08:03
"Бащата Васил Савов е искал да сложи край на дългогодишните си мъки и затова е избил цялото си семейство в жилището си в столичния кв. "Гоце Делчев". Разстрелът не е бил планиран", разказва в интервю в "24 часа" зам.-директорът на Института по психология Росен Йорданов. "Единият син на Васил - Владимир е имал шизофрения, а другият - умствена забавеност. В случая отглеждането на деца с подобни проблеми води до много трудности. В един момент вероятно в семейството се е получил разкол. Бащата се е почувствал в безпътица. Това е отчаяно убийство и затова може да се каже, че е разширено самоубийство", заключва Йорданов. По думите му цялото българско общество изолира хората с психични проблеми. Затова семейства с такива проблеми престават да се срещат с други хора, ограничават си контактите. Никой у нас не знае колко психично болни хора се разхождат с оръжие в ръка, предупреждава още психологът и подчертава, че вероятно ще има още подобни инциденти.

Министерството на външните работи предлага да се въведе нова задължителна застраховка "Помощ в чужбина", която да се плаща от всички българи, пътуващи зад граница, съобщава на първа страница "Сега". Застраховката е част от новите правила, които правителството иска да въведе, за да определи докъде може да се простира помощта, предоставяна от консулските служби за закъсали българи. Идеята е залегнала в концепция за нов Закон за консулските услуги и консулското съдействие, която бе представена от външния министър Николай Младенов.

 "Гафът на президента се появи и в учебник", алармира на първа страница "Дума". В учебник по музика за 8 клас на издателство "АзБуки" снимка от Аспен онагледява урок за родопската народна песен "Девойко". Друга статия в "24 часа" твърди, че снимката "се мъдри като наша и в пеенка за 8-и клас на издателство "Просвета". Пред "Стандарт"Направихме анализ на гафа и решихме, че най-важно е да разберем защо се стигна до тази грешка, както и да отстраним породилите я причини, така че да не допуснем това да се случи отново. Изискахме писмени обяснения от служителите от прессекретариата. Прессекретарят на президента Мария Иванова пое цялата вина за случилото се и понесе дисциплинарна отговорност. С БНТ направихме няколко срещи, изчистихме нещата и отношенията между двете институции не са обтегнати." Президентът ще поднови и официалните подаръци, които поднася у нас и в чужбина. "При следващите му визити ще придружаваме основните подаръци с кукли от шума и пана от чипровски килими, за да подкрепим кандидатурата им за включването в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Искаме до популяризираме националните богатства и вече водим разговори с чипровски фирми. Килимите ще бъдат поставени в официалните зали, където се водят разговорите с най-високопоставените гости на четири очи", посочва още Захариева. 

Според челото на "24 часа" грипът тази година ще бъде по-тежък. Очаква се епидемията да засегне България до две седмици. Грипът идва от Дания, Норвегия и Англия, уточнява Ангел Кунчев, главен здравен инспектор. По думите на експертите все още не е късно за ваксина.

"АЕЦ не означават край на възобновяемите източни", заявява в интервю за "Дума" Теодор Кирика, представител на "Роматом" и директор на Amec Nuclear Ro. "Възобновяемите енергийни източници са задължителни сами по себе си, всяка държава трябва да строи подобни централи. Въпросът е да се постигне правилната пропорция. Ако загубим баланса и инсталираме прекалено много "перки", това означава, че ще трябва да допълваме колебанията в тяхното производство с нови газови централи, които работят с въглерод и повишават въглеродните емисии", посочва Кирика. За подкрепа на развитието на ядрената енергетика призовава и Йонел Букур, директорът на румънската АЕЦ "Черна вода". В отговор за "Дума"Построяването на нови ядрени мощности ще доведе до разкриването на нови работни места, до поддържането на технологичната база и на наличната квалификация, както и за общото благосъстояние на нашите два народа."

От страниците на "Труд" Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите"Призоваваме за много активна позиция хората - да кажат, че в панаири няма да участват. Това не е референдум. Референдумът е форма на пряко участие на гражданите по въпрос, за който има информация, яснота какво следва при вот "за" или "против". Този референдум нито е честен, нито нужен. И това правителство, и предишните две можеха и да продължат проекта "Белене", и да го спрат. И след референдума ще е същото. Ако не участваме в това допитване, ще покажем само, че не сме готови да участваме в един панаир, в една подигравка с демокрацията."

Пред "Преса" лидерът на "Атака"Категорично сме за строеж на АЕЦ "Белене. И имаме аргументи. Няма губеща централа АЕЦ. Ако ние в следващите години нямаме нова централа, ще бъдем принудени да купуваме ток от Румъния и Турция. Ако това е целта на ГЕРБ, да си кажат ясно, че са лобисти на чужди интереси."

На шокираща сметка за парно в София за декември се натъкна "Труд" - 473,74 лв. за отоплението на жилище от 47 квадрата! Сравнено с фактурата за същата гарсониера в жк "Младост" за декември 2011 г., увеличението е 193 процента. Миналата седмица от столичната "Топлофикация" обявиха,че средната разлика на клиентите им на годишна база е 21 процента, пише на първа страница изданието. Облекчена процедура за отчитане на употребената топлоенергия поиска вчера кметът на София Йорданка Фандъкова, допълва по темата "24 часа". "Хората трябва да знаят, че плащат за това, което наистина са употребили. Сметките за парно трябва да са по-ясни и разбираеми", са думите на Фандъкова, отразени от ежедневника.

Някога гражданите може и сами да избират как да отчитат парното, припомня в интервю за "Новинар" Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители". "Пилеенето на енергия в самия производствен процес е над 50 на сто, мощностите са стари и неефективни, стара е и преносната система до домовете ни. И всичко, изброено дотук, накрая се плаща от потребителите. Друго, състоянието на сградите у нас е плачевно. Всички, които живеят в санирани сгради, плащат между 40 и 50 на сто по-ниски сметки от онези в панелките. Това е огромно предизвикателство и трябва много да се работи по него. Знаем, че тръгна пилотна програма в МРРБ и общините, която ще позволи до 180 сгради максимум да бъдат санирани. И догодина ще видим какви ще са техните сметки за топлото", отбелязва Николов.

Процедурата за разрешение за поставяне на слънчеви панели по покривите на сградите ще бъде облекчена. За това се договориха властта и "Зелените", извежда под глава "Новинар". Премиерът Бойко Борисов и министрите обещаха до месец да се изработи нормативна база, която да улесни монтирането на панелите.
 
Община Сопот е пред фалит, съобщава "Труд", позовавайки се на кмета на града Веселин Лилчев. Според него общината няма да може да поеме и да плати първите заплати на съкратените от ВМЗ-Сопот работници. Вече се обсъжда вариант около 800 оръжейни да напуснат завода, но да бъдат обвързани веднага в различни социални програми, които се финансират от Европейския съюз. Според водещата новина на "Преса" съкратените ще могат да работят като градинари или да изграждат екопътеки.

2013 г. ще е по-добра от последните няколко години, прогнозира в интервю за "Капитал Daily" финансовият министър Симеон Дянков. Причината за подобряването на икономическия фон е една - за пръв път еврозоната няма да е основният рисков фактор в целия свят. "В края на миналата година се взеха няколко решения, които правят тази година много по-спокойна от гледна точка на еврото и еврозоната, което за България е важно не само заради стабилността на валутата и заради търговските ни отношения"Нивото на растеж, което беше през периода 2005 - 2008 г. в цяла Европа, не само в България, няма да се достигне поне в следващите пет години. Това наистина беше златен период и в европейската, и в световната икономика. В България до 2008-2009 г. имаше няколко сектора, като например строителството, които дърпаха голяма част икономиката. Това вече няма да е така. Дори като свърши кризата в цяла Европа, строителният сектор поне още 5-6 години, може и за по-дълго, няма да достигне нивата на растеж, който имаше преди. Ще има преориентиране към нови сектори с потенциал за растеж. Един такъв сектор в България е земеделието. Дори и в кризата, през последните 3-4 години, земеделието расте годишно с около 8 на сто, а миналата година отбеляза 11 процента ръст. Тази тенденция ще продължи поне до 2020 г. заради евросредствата, което дава възможност и за по-дългосрочни инвестиции в земя и в по-дълготрайни култури, като например лозя." Финансовият министър коментира и темата за безработицата. По думите му България има структурен проблем, свързан с пазара на труда. За секторите, които се развиват, или нямаме достатъчно обучени хора, или по една или друга причина хората не искат да работят в тези сектори.

Върховният административен съд разреши строителството в парк"Странджа", пише "Сега". Тричленен състав на съда отхвърли вчера жалбата срещу общия устройствен план на община Царево, с което на практика разреши строителството в границите на природния парк. Планът за застрояване на крайбрежни територии, които попадат в защитената зона, беше атакуван от природозащитната организация Асоциация на парковете в България. "90 процента от хората са безсилни срещу застрояване на собствения си квартал", алармира в интервю за изданието на по-задна страница адвокат Свилен Овчаров. По думите му подробните устройствени планове на заселените места не могат да въведат ред, защото всичко се прави с цел да се обслужва строителната мафия. "Гражданите нямат достъп до процеса на изработването им. Основният принцип на правото е, че свободата на един човек се простира дотам, докъдето е свободата на другия. Това масово се погазва от 2001 г., когато беше приет Законът за устройство на територията", пояснява още Овчаров.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати