19 Март 2024 г. Вторник

Борисов и "Зелените" на нов етап в отношенията

2013-01-16 13:46:12

Комитетът "Зелени алтернативи против АЕЦ" и премиерът Бойко Борисов се обявиха в един глас против строителството на АЕЦ "Белене".

Представители на "Зелените" присъстваха на днешното заседание на МС, след като няколко пъти вече имаха разговори с премиера Бойко Борисов.

„Тезите им са изключително важни и съвпадат с нашите и в лицето на "зелените" ние винаги сме имали партньори. Били сме на различни мнения, но имаме едни и същи политики за зелената енергия, архитектурното наследство и околната среда“, заяви премиерът по време на заседанието на кабинета.

"Зелените" и правителството са на едно и също мнение за спирането на строежа на АЕЦ "Белене", но позициите им категорично се различават относно развитието на Банско. „За Банско за втори лифт сме противници, защото съм убеден, че там трябва да го има този лифт“, обясни Бойко Борисов.

Вчера кметът на Банско Георги Икономов внесе в Министерство на околната среда и водите проект за промяна на ползването на природен парк "Пирин". За разширяване на ски пистите и изграждане на нов кабинков лифт край курортното градче се заговори още преди седмици, когато Икономов внесе в МС подписка с исканията на жители на градчето. Исканията на банскалии бяха съпроводени с протести и блокирането на международния път Е79.

Център на днешните разговори между "зелените" и правителство не беше толкова бъдещето на Банско, колкото проектът АЕЦ "Белене" и ядрената енергетика като цяло и бъдещето на възобновяемите енергийни източници.

Премиерът Борисов обяви, че е поканил Комитета за зелени алтернативи на днешното заседание, за да могат да представят позициите си публично. Комитетът не участва официално в информационната кампания за референдума около бъдещето на ядрената енергетика, защото ЦИК му отказа регистрация.

Борислав Сандов от "Зелените" на няколко пъти акцентира, че позицията му абсолютно съвпада с тази на правителството за отказ от строеж на АЕЦ Белене. Той призова гражданите да гласуват с "не", “да спрат безумието "Белене" и да спрат този риск за цялата ни природа“. По думите му проектът за втора АЕЦ е бавен и неконкурентоспособен. Според еколога Белене е рискова сеизмична зона и трябва сериозно да се помисли какво би се случило при евентуален природен катаклизъм. Той обвини БАН, че извършва скрити репресии спрямо тези учени, които дръзват да се противопоставят на "Белене". „Учени са заплашвани да не изразяват позицията си“, заяви Сандов.

„Много здраве на г-н Станишев, основна роля в оттеглянето RWE изиграха зелените“, заяви от своя страна Албена Симеонова, която е биоземеделец от Никопол и член на Комитета за зелени алтернативи. Изказването й е в отговор на обвиненията на председателя на БСП Сергей Станишев, че правителството на ГЕРБ е виновно за оттеглянето на стратегическия германски инвеститор от АЕЦ "Белене". По думите на Симеонова RWE са решили да се откажат от проекта, след като чули призивите на "зелените" за опасността му. „Нека заедно да спечелим този референдум“, призова тя.

Премиерът Борисов успя отново да намеси в разговора изграждането на пътища, след като чу че биоземеделецът е пътувал 7 часа от Никопол до София, за да присъства на заседанието. „Асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене“, обясни стратегията си за развитие на страната Борисов.

По думите на Георг Тупарев, който е съпредседател на "Зелените", един от основните аргументи против изграждането на АЕЦ "Белене" е невъзможността на страната ни да съхранява ядрени отпадъци.

„Искам да завещая на децата си чисто бъдеще, а не ядрени боклуци“, каза от своя страна Никола Газдов, председател на фотоволтаичната асоциация. По негови думи никой не може да поеме ангажимент какво ще се случва в следващите 100 хиляди години, колкото трябва да се съхраняват ядрените отпадъци. „Включително и аз“, разясни Борисов.

С изказването си Газдов акцентира върху важността на развитието на зелената енергия и в частност фотоволтаиците. Той призова за законодателни промени, които да улеснят поставянето на соларни панели върху къщите. По негови думи в момента за това са необходими същите разрешителни, както за построяването на нова къща.

Искането му беше подкрепено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, но не и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Премиерът Борисов от своя страна нареди Добрев, Павлова и Газдов да се съберат и да обсъдят ситуацията. В дискусията си "зелените" и правителството не подминаха темата и за злоупотребите около проекта "Белене" и парите, които дължи страната ни по заеми за проекта. Министър-председателят заяви, че страната ни трябва да заплати 195 млн. евро на банка "Париба" до месец май.

Борисов не пропусна и критиките си по адрес на предишното управление, които са любима тема на премиера по време на заседанията на МС. „Не е новина, че сме много по-добри от правителството на Станишев, въпросът е да станем много, много по-добри.“

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати