19 Април 2024 г. Петък

Проверяват дали евромилионите на "Пайнер" за отпуснати правилно

2013-01-16 09:13:09

Европейската комисия иска от властите в България да проверят дали парите, които музикалната компания "Пайнер" ще получи от еврофондовете, са отпуснати всъответствие с правилата, съобщи БНР.

Това заяви Ширин Уилърс, говорител на комисаря по въпросите на регионалната политика Йоханес Хан. Причината за реакцията на ЕК са публикациите в българската преса, че музикалната компания ще се рекламира с европейските средства.

 

"Що се отнася до избора на конкретния проект, той е отговорност на управляващия орган в България, който е под ръководството на Министерството на икономиката. Разбираме, че има определени притеснения около проекта и тъй като приемаме много сериозно задачата си да използваме отговорно парите на данъкоплатците, днес поискахме от българските власти да започнат разследване, за да установят дали правилата на грантовата схема са били спазени", каза тя.

До този момент Европейската комисия не е изплащала пари по проекта на тази музикална компания. Уилърс допълни, че няма информация дали и колко пари са дадени на тази компания от националния бюджет досега. 

Както novinibg.com съобщи по-рано днес, "Пайнер медия" ООД, която е собственик на телевизия „Планета" и продуцира едни от най-изявените фолк звездие одобрена като бенефициент по програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

Проектът е на стойност 3 197 324 лв., като сумата, която ще получи медията, е 1 918 233 лв. Началото на изпълнението му е на 23 юли 2012 година, а краят 23 април 2013 година, малко преди парламентарните избори у нас. Към момента парите все още не са усвоени. За участието си в проекта бенефециентът ще заплати 1 279 091 лв.

Като описание на струващия милиони проект се посочва, че с реализирането му „Пайнер Медиа" ООД цели да постигнеустойчив икономически растеж и запазване на лидерската си позиции в подготовката и реализирането на качествен медиен и музикален продукт не само на родния, но и на международните пазари, в които се излъчва.

От медията явно са загрижени и за продължаващата криза у нас, защото уверяват, че проектът ще доведе и до разкриването на нови работни места и ще допринесе за развиването на българската икономика.

Междувременно от Министерството на икономиката уточниха, че проектът на „Пайнер Медиа" ООД е одобрен за финансиране по процедура 2.1.11 „Технологична модернизация в малки и средни предприятия".
Подадени са общо 189 проектни предложения, като със 121 кандидати са сключени договори за предоставяне на БФП. Общият бюджет на процедурата е 97 791 500 лева (50 млн. евро).

„Пайнер Медиа" ООД е преминала успешно всички етапи на оценка и е в списъка с резервни проекти. След отказ за сключване на договор от фирми, включени в основния списък с одобрени проекти, по процедура Управляващият орган е длъжен да покани фирми от резервния списък по реда на тяхното класиране, сред които е и „Пайнер Медиа" ООД.

Проектът предвижда доставка на оборудване и материали за визуализация, тестване и въвеждане в експлоатация на новозакупеното оборудване, провеждане на обучение на техническите специалисти за работа с новозакупеното оборудване и други дейности,свързани с управлението на проекта.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати