Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Март 3
Начало arrow България arrow Депутатите влизат в спор за задължителната ранна предучилищна, родителите - ...

Депутатите влизат в спор за задължителната ранна предучилищна, родителите - отново на протест

  Print E-mail
2013-01-16 08:53:13
източник: dnevnik.bg

Парламентът започва днес обсъждането на второ четене на спорния законопроект за предучилищното и училищното образование, предвиждащ задължителна детска градина за 4-годишните. Това е един от най-критикуваните от родителите текстове, срещу който и за днес е насрочен протест пред сградата на парламента.

"Да отидем да кажем не на "народните" избраници, че не сме съгласни със задължителната предучилищна! Не сме съгласни да даваме децата на държавата от 3-годишни! И няма как да ни принудят - даже и със закон! Но да му мислят щом гласуват закон срещу своя суверен", гласят призивите в социалната мрежа "Фейсбук" за протест пред парламента в 9.20 ч.

Първоначалните намерения на просветното министерство бяха законът да влезе в сила от учебната 2012-2013 г., но заради споровете приемането му беше отложено за края на 2012 г. Законът успя да мине на второ четене само в парламентарната комисия по образование. 

Законопроектът беше подготвен от просветното министерство и представен през февруари миналата година. Той предизвика множество спорове и негативни реакции. Тогава с най-голямо неодобрение бяха посрещнати предложенията частните училища и детски градини да се финансират от държавата и математическите гимназии да загубят статута си на специализирани училища, т.е. да не могат да приемат деца след 5 клас, освен ако не се водят "средни училища с математически профил".

В първия вариант беше вписана и идеята да отпаднат оценките от трети до пети клас, а преминаването от пети в шести клас да може да става и с двойка. 

След първата вълна на недоволни родителите и учителите, единствените промени, които Министерството на образованието, младежта и науката предприе бяха само "чисто технически". 

След като ресорната комисия на парламента прие законопроекта на второ четене в края на ноември, родителите излязоха на протест срещу още едно от новите предложения - това задължителната предучилищна да започва на 4 години, вместо на 5 както е в момента.

Стотици родители в цялата страна протестираха срещу предложението и го определиха като противоконституционно, защото отнема правото на родителите сами преценяват кое е най-добро за децата им. Заедно с това специалистите от ресурсните центрове предупредиха, че за децата с увреждания това драстично понижаване на възрастта може да бъде вредно за развитието на хиляди деца с увреждания в България. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?