26 Април 2024 г. Петък

Депутатите влизат в спор за задължителната ранна предучилищна, родителите - отново на протест

2013-01-16 08:53:13
Парламентът започва днес обсъждането на второ четене на спорния законопроект за предучилищното и училищното образование, предвиждащ задължителна детска градина за 4-годишните. Това е един от най-критикуваните от родителите текстове, срещу който и за днес е насрочен протест пред сградата на парламента.

"Да отидем да кажем не на "народните" избраници, че не сме съгласни със задължителната предучилищна! Не сме съгласни да даваме децата на държавата от 3-годишни! И няма как да ни принудят - даже и със закон! Но да му мислят щом гласуват закон срещу своя суверен", гласят призивите в социалната мрежа "Фейсбук" за протест пред парламента в 9.20 ч.

Първоначалните намерения на просветното министерство бяха законът да влезе в сила от учебната 2012-2013 г., но заради споровете приемането му беше отложено за края на 2012 г. Законът успя да мине на второ четене само в парламентарната комисия по образование. 

Законопроектът беше подготвен от просветното министерство и представен през февруари миналата година. Той предизвика множество спорове и негативни реакции. Тогава с най-голямо неодобрение бяха посрещнати предложенията частните училища и детски градини да се финансират от държавата и математическите гимназии да загубят статута си на специализирани училища, т.е. да не могат да приемат деца след 5 клас, освен ако не се водят "средни училища с математически профил".

В първия вариант беше вписана и идеята да отпаднат оценките от трети до пети клас, а преминаването от пети в шести клас да може да става и с двойка. 

След първата вълна на недоволни родителите и учителите, единствените промени, които Министерството на образованието, младежта и науката предприе бяха само "чисто технически". 

След като ресорната комисия на парламента прие законопроекта на второ четене в края на ноември, родителите излязоха на протест срещу още едно от новите предложения - това задължителната предучилищна да започва на 4 години, вместо на 5 както е в момента.

Стотици родители в цялата страна протестираха срещу предложението и го определиха като противоконституционно, защото отнема правото на родителите сами преценяват кое е най-добро за децата им. Заедно с това специалистите от ресурсните центрове предупредиха, че за децата с увреждания това драстично понижаване на възрастта може да бъде вредно за развитието на хиляди деца с увреждания в България. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати