26 Април 2024 г. Петък

Новините от последния час

2013-01-16 07:55:52

Преглед на печата на 16 януари 2013 година

Възстановка на кървавите събития, довели до смъртта на семейство Савови, ще бъде организирана от полицията до дни в дома им в столичния квартал "Гоце Делчев". За следствения експеримент потвърди вчера и вътрешният министър Цветан Цветанов в Казанлък, информира „Труд”. Основната версия на полицията сочи, че бащата е извършил убийствата със законния си пистолет. Още в края на миналата седмица, след като бяха открити 5-те тела, разследващи съобщиха пред "Труд", че драмата е започнала от малкия брат Георги Савов (21 г.).

Следите сочели, че той е наръгал с нож психично болния си батко Владимир (27 г.) в леглото му. Отишъл в кухнята и пуснал чешмата да си мие ръцете. В този миг бащата Васил Савов разбрал какво се е случило и подгонил Георги, който все още бил въоръжен с ножа. Раните показвали, че бащата изтръгнал хладното оръжие от ръцете на Георги и го наръгал

От този момент нататък родителят овладял ситуацията, взел пистолета си и решил да избие цялото семейство. Прострелял първо съпругата си Наталия, която се опитвала да спаси Георги. Гръмнал и малкия си син, после настигнал в антрето тъща си, която се готвела да излезе на пазар. Възможно е възрастната жена да е тичала към вратата, за да търси помощ.

След като оставил три трупа в другите помещения, Васил Савов отишъл в стаята при Владимир, който още дишал. Прострелял го в тила, обърнал дулото към челото си и натиснал спусъка. Това е най-вероятният прочит на ситуацията, заварена при огледите, казаха криминалисти. Те чакат резултати от ДНК анализите на кръвта, взета от телата на жертвите, както и на пръски от стените и пода на помещенията.

В интервю за "Новинар" психологът Иван Игов коментира по повод петорното убийство на семейството в столичния квартал "Гоце Делчев"Тези случаи сякаш не ни учат на нищо. Просто ги отчитаме, говорим за тях, но така си остават в пространството и грижата за психично болните хора остава също някъде встрани или само на книга." По думите на психолога би трябвало още в училище децата и юношите да се запознават с психиатричните различия.

"Децата трябва да знаят, че психиката може да страда също, както страда тялото, и какво можем да направим в този случай, когато някой наш близък има психиатричен проблем. Трябва де учим децата как да подходим в такива случаи, към кого да се обърнем, какво да направим. Проблемът е, че много от хората, с които се случват такива нещастия в семейството, знаят от години какво става, но си затварят очите", пояснява Игов.

Според челото на "24 часа" синът на общинския съветник от ДСБ в София Вили Лилков - Николай, е служителят на Центъра за градска мобилност, който е изпращал есемеси с предложения за срещи на 20-годишна софиянка. Това се случило, след като картата за пътуване на момичето е била блокирана, защото е невалидна. Лилов, който е технически изпълнител и координатор в отдела за контрол по редовността на пътниците, взел неправомерно личните й данни от системата.

"Има доста сериозен напредък в разследването на атентата в Бургас и в кратко време всички ще разберат за какво става въпрос", съобщава пред "Преса" шефът на ГДБОП Станимир Флоров. Подробностите около случая ще бъдат обявени, след като сме сигурни и имаме необходимите доказателства, които да сочат към конкретна личност, коментира Флоров. "Когато са съобщавани имената на атентаторите в чужбина, в повечето случаи те са били загинали. В България е загинал само един. Има хора, които са подпомагали неговата дейност, които не са сред загиналите. Те са на свобода, четат, гледат, интересуват се", възкликва още шефът на ГДБОП.

Евентуален негативен вот на референдума на 27 януари ще сложи кръст не само на АЕЦ "Белене", а и на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", информира "Труд". Това е най-новата теза на защитниците на втората атомна централа, развита от бившия шеф на "Козлодуй" Йордан Костадинов. "Българите са сред малкото късметлии, които имат референдум. Трябва да се гордеете с тази възможност", апелира пред "Дума" Жан-Пол Понслет, генерален директор на ФОРАТОМ. "В много от европейските държави подобен референдум не се е провеждал, дори е немислим. Това е хубавото на цялата ситуация, а и както казах - има възможност да се огледат както минусите, така и плюсовете на ядрената енергетика", посочва още експертът. Референдум на подобна тематика дава възможност да се потърси баланс между двете позиции. "Опонентите на ядрените мощности обикновено изтъкват, че трябва да се откажем от атомната енергия и да я заместим със зелена. Практиката показва, че това е невъзможно. Вижте какво се случва в Германия в момента - тя обяви, че се оттегля от атомната енергетика. Веднага последва увеличение на потреблението на въглища и газ, поради необходимостта да се компенсира недостига на източници. Искам да обърна внимание, че не бива да противопоставяме атомната енергетика на възобновяемата енергия. Трябва да направим точно обратното - да ги съберем заедно и да ги развиваме едновременно", съветва Понслет.

Под заглавие "Вместо за "Белене" - пари за топлоизолация" "24 часа" "България има нужда от повече разум", смята Калин Янакиев, доктор по философия. В интервю за "Труд"В момента по казуса АЕЦ "Белене"Ама хората не могат да се информират!" Или - "Те не са информирани достатъчно!" Ами да се информират! В западните демокрации хората са се научили да бъдат граждани и не чакат някой да дойде, и да ги убеди, защото убедителните хора не винаги са разумните хора."

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати