20 Април 2024 г. Събота

Финансирането на Пайнер с огромен отзвук в Интернет

2013-01-16 07:46:34

Интернет сякаш се запали заради информацията за финансирането на “Пайнер Медиа“ по европейската програма за конкурентоспособност. Вчера стана ясно, че музикалната компания получава 1 918 233 безвъзмездна финансова помощ.

Новината беше споделена хиляди пъти в социалните мрежи. Онлайн медиите я поставиха на началните си страници, телевизиите я включиха в централните си емисии, изписаха се хиляди, хиляди коментари. Отношения по темата взеха от екипа на ОП “Конкурентоспособност“, лидерът на БСП Сергей Станишев, пиарът на самата компания, недоволният от ситуацията рапър Мишо Шамара и най-вероятно около 95% от познатите ви.

За часове това се превърна в проблем №1 на държавата и пример затова как “това може да стане само у нас“.

И всички забравиха проблемите във ВМЗ-Сопот, протестите в защита на Иракли и “Дюнигейт“. Димката лети и замъглява останалия поток от информация.

Темата за чалгата винаги е предизвиквала полярни реакция у нас – от откровени призиви за саморазправа с “чалгарите“, през остри думи за интелектуалния капацитет на харесващите тази музика, до изказвания колко е “яка Андреа/ Галена/ Еманеула....“.

Не ви ли се струва обаче по-важно на каква цена ще бъде приватизиран ВМЗ-Сопот и дали 800 души няма да останат без работа? Ще бъде ли спряно за постоянно строителството в Иракли, защото в момента е само замразено, и кой стои зад покровителството на незаконното застрояване на Черноморието? Не смятате ли, че “Дюнигейт“ не трябва да затихва под звуците на истеричните крясъци около финансирането на “Пайнер Медиа“, а да се разплете докрай?

Основната цел на димките по време на сражения е да разсейват, да объркват, да отвличат вниманието. Такава е целта и на медийните димки – изкуствени скандали по проблеми без особено обществено значение, но предизвикващи силни първични реакции.

Тази практика не е от вчера и не е от днес. Не вярвам в конспирациите, но псевдосканадал изскача всеки път, когато е напът да се разгори истински скандал.

Изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор и подписването на указа за назначаването му от президента Росен Плевнелиев потъна във вълната от възмущение за обърканата снимка в новогодишното обръщение на държавния глава. Да, беше гаф, ама снимката няма да ръководи прокуратурата следващите седем години.

Скандалният фотос на тримата роми, които се гаврят с портрети на Васил Левски, цар Симеон и княз Борис, се появи на 20 октомври – точно, когато течеше целият дебат около въпроса за референдума, махаха се думи, променяха се формулировки и се спореше по първия демократичен референдум. Да, снимката с ромчетата беше скандална, но се появи, когато от обсъжданите решения зависише дали да се вложат милиарди в дългосрочен инвестиционен проект.

Става въпрос за приоритети и за вкус към  жълтото. Защото не винаги най-силно крещящото е най-важното.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати