26 Април 2024 г. Петък

Природозащитници искат да бъде създаден Национален парк "Българско Черноморие"

2013-01-15 18:07:58
Организаторите на вчерашния протест срещу застрояването на плажа Ираклипоискаха ГЕРБ да изпълни предизборните си обещанията за спиране на строежите по крайбрежието и увеличаване на защитените територии в България. Те са изготвили предложение за обявяването на Национален парк "Българско Черноморие", който да предпази от застрояване последните 10 диви плажа в страната. Това са плажовете "Света Ана", на север от с. Дуранкулак, Шабленски езера, Крапец, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Карадере, Иракли, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо").

Коалицията от неправителствени организации "Да остане природа в България" и гражданската инициатива "Да спасим Иракли" настояват в парка да влязат тези плажове заедно с прилежащата им територия от 350 метра от линията на най-големия отлив от брега навътре в сушата, както и всички езера и влажни зони в близост до морския бряг.

Те са създали и подписка в подкрепа на предложението.

Един от организаторите на пресконференцията и протеста, Андрей Ралев от Сдружение за дивата природа "Балкани", напомни, че защитените зони, които трябва да бъдат включени в европейската мрежа "Натура 2000", са обявени само по Директивата за защита на птиците, но не и по Директивата за защита на местообитанията (двете директиви са правната основа за включване на територия в мрежата – бел. ред.).

Природозащитниците и еколозите се надяват, че ако бъде обявен такъв парк, последните незастроени плажове ще останат държавно-публична собственост и ще бъдат решени всички административни неясноти около определянето на дюни или принадлежността на плажа към една или друга община.

Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" напомни, че и сега има правни инструменти, които да гарантират опазването на Черноморието – законът за Черноморието и Законът за устройство на териториите. Според последния, каза Цветков, трябва да бъде изготвена Генерална схема за устройство на териториите, работата по която обаче още не е започнала.

"Предвиденото в сегашния закон за Черноморието всички дюни да бъдат включени в зона А, в момента се предлагат промени, според които дюните да попаднат в две зони - А и Б, което ще позволи те да попаднат в различна от публичната собственост."

Природозащитниците заявиха също, че са против промените в закона, които предвиждат общите, както и подробните устройствени планове да не подлежат на обжалване, наред със строителните разрешения издавани от общинските администрации.

"Трябва всеки граждани да може да обжалва, това е част от правото на всеки гражданин за достъп до правосъдие", каза Цветков.

Организаторите поискаха да бъдат прекратени всички сделки по стария закон за горите, а процедурите да бъдат открити, за да може обществеността да се информира своевременно за бъдещите проекти.

"Ние искаме България да се развива устойчиво, а хората да се ползват от природните блага, но не това да е за сметка на окупиране и унищожаване на природата", заявиха природозащитниците.

Надежда Максимова от гражданската инициатива "Да спасим Иракли"Все още не е късно за Черноморието. Не става дума само за природата, става дума за законност и за бъдеще." Тя похвали реакцията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което след проверка, назначена от министър Лиляна Павлова, е открило, че броят на изгражданите ваканционни къщи и съоръжения (басейни, заведения, складове) е по-голям, отколкото е разрешено в оценката за въздействие върху околната среда, и е спряло временно строежа. При проверката не са били представени сключени договори за предаване на отпадъците на оторизирани за това лица, което също е основание за спиране на строежа.

"Няма да им благодаря, все пак това им е работата, но уважавам бързата и професионална реакция на Министерството на регионалното развитие благоустройството."

Природозащитниците коментираха още и протестите в Банско за разширяване на ски зоната в Пирин. Според тях те са организирани на принципа на манифестациите и хората са протестирали по принуда, а голяма част от гражданите на Банско са против монопола на фирмата "Юлен" АД в района.

"Абсолютна манипулация е, че ако не се разширят пистите, районът ще западне. Районът има достатъчно природни богатства", каза Борислав Сандов от партия "Зелените".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати