Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 27
Начало arrow Политика arrow Цялата в златни пръстени, а ми праща лук!

Цялата в златни пръстени, а ми праща лук!

  Print E-mail
2013-01-15 17:52:44
източник: dnes.bg

Oт ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени 700-800 работници, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав. Това заяви в интервю за Дарик премиерът Бойко Борисов в коментар за ескалацията на протестите в града.

Премиерът смята, че не може да се продаде предприятието с такъв колективен трудов договор, тъй като няма купувач, който да го вземе с 3200 души. 

„Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на социалното министерство. Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод", каза министър-председателят. 

Той посочи, че частните военни заводи държат 600-700 души, а във ВМЗ работят 3200 човека. „На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам пръстени и никога не съм имал", коментира Бойко Борисов.

През декември миналата година по време на поредните протести на работниците във ВМЗ-Сопот под мотото „Гладни сме“, жена символично подари вечерята си на Бойко Борисов и  Делян Добрев - филия хляб, лук и чубрица.  

Вчера Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прекрати процедурата за приватизаия на ВМЗ-Сопот.

 

Причината за това е, че единственият кандидат да купи оръжейния завод "Емко" ЕООД не е платил депозита, който е трябвало да внесе днес след подаването на офертата.

По-рано днес икономическият министър Делян Добрев заяви, че без структурни промени и съкращение на персонал за ВМЗ-Сопот няма да се намери инвеститор, който да иска да го приватизира. А единственият изход оставал продажбата на завода.

По думите на Добрев от днес икономическото министерство започва активен диалог с представители на синдикатите, за да бъдат направени известни реформи в предприятието. Голяма част от тях са свързани именно със съкращаването на голям брой от работниците.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?