Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 20
Начало arrow Политика arrow Цялата в златни пръстени, а ми праща лук!

Цялата в златни пръстени, а ми праща лук!

  Print E-mail
2013-01-15 17:52:44
източник: dnes.bg

Oт ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени 700-800 работници, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав. Това заяви в интервю за Дарик премиерът Бойко Борисов в коментар за ескалацията на протестите в града.

Премиерът смята, че не може да се продаде предприятието с такъв колективен трудов договор, тъй като няма купувач, който да го вземе с 3200 души. 

„Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на социалното министерство. Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод", каза министър-председателят. 

Той посочи, че частните военни заводи държат 600-700 души, а във ВМЗ работят 3200 човека. „На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам пръстени и никога не съм имал", коментира Бойко Борисов.

През декември миналата година по време на поредните протести на работниците във ВМЗ-Сопот под мотото „Гладни сме“, жена символично подари вечерята си на Бойко Борисов и  Делян Добрев - филия хляб, лук и чубрица.  

Вчера Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прекрати процедурата за приватизаия на ВМЗ-Сопот.

 

Причината за това е, че единственият кандидат да купи оръжейния завод "Емко" ЕООД не е платил депозита, който е трябвало да внесе днес след подаването на офертата.

По-рано днес икономическият министър Делян Добрев заяви, че без структурни промени и съкращение на персонал за ВМЗ-Сопот няма да се намери инвеститор, който да иска да го приватизира. А единственият изход оставал продажбата на завода.

По думите на Добрев от днес икономическото министерство започва активен диалог с представители на синдикатите, за да бъдат направени известни реформи в предприятието. Голяма част от тях са свързани именно със съкращаването на голям брой от работниците.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?