24 Април 2024 г. Сряда

БСП веднага изхарчи 750-те милиона на Дянков

2013-01-15 09:26:01

Депутатите от БСП Сергей Станишев, Емилия Масларова и Корнелия Нинова внасят законопроект как да бъдат разпределени спестените 750 млн. лева.

Преди няколко дни финансовият министър Симеон Дянков обяви, че 2012 година приключва с дефицит в размер на около 360 млн.лева, което е в пъти по-малко от заложените 1,1 млрд.лева и е в рамките на около 0,5% от БВП. В резултат на това са спестени въпросните 750 млн. лева. 

"Нека се увеличат пенсиите от 1 януари. Това ще струва на държавата около 194 млн. лева", призова днес в Хасково Емилия Масларова. От БСП предлагат още парите, които се дават на майките за отглеждане на дете от 1 до 2 години, от 240 да станат 310 лева. Необходимите средства за това били близо 30 млн.лева. "Останалите близо 500 млн. лева нека да отидат за следколедни добавки на всички пенсионери, за осигуряване на заетост на младите хора и за децата", коментира депутатът. 

Заедно с колегата си Петър Курумбашев Емиия Масларова определи като цинична идеята за увеличаване на заплатите на администрацията и изрази съмнение, че тези намерения сигурно ще се реализират. 

"Управляващите е добре да се загрижат за заплатите на българския народ", коментира Курумбашев и призова депутати от ГЕРБ да спрат да разправят, че техните кучета се хранят с телешки шол и сьомга (бел. ред. Наскоро Искра Фидосова сподели, че кучето й Армандо е на такава диета). 

Според Петър Курумбашев предстоящият референдум на 27 януари вече е политически, след като Бойко Борисов каза три пъти "не". Той изрази абсолютна увереност, че хората ще гласуват "за" развитието на атомната енергетика в страната. "Загубата за ГЕРБ ще е вот на недоверие, гласуван от българския народ, който е върховен суверен", каза още Курумбашев.

Който не прави собствени електроцентрали, ще плаща чужди, каза още депутатът и заяви, че студентите ни освен като овчари и картофопроизводители могат да се реализират като ядрени физици.

Въпреки че с левицата са политически опоненти, депутатът от Атака Станислав Станилов също присъства на пресконференцията в Хасково,  като подкрепи референдума и застана зад идеята, че България има нужда от нова ядрена централа. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати