20 Април 2024 г. Събота

Йотова: „ГЕРБ са експерти в технологията на измамата"

2013-01-14 17:54:28

За оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов заради скандала с продадените дюни край Несебър призова евродепутатът от БСП Илияна Йотова.

В края на миналата година еколози алармираха, че се строи върху терен от 29 декара с редки сиви дюни. Скандалът се разрасна, когато се оказа, че теренът е продаден на безценица от земеделското министерство, а впоследствие препродаден за няколко пъти по-висока цена.

След намесата на премиера строежът беше спрян, а три министерства подготвиха законодателни промени за цялостна забрана на строителството върху дюни и защитени територии. Управляващи и опозиция пък започнаха да си прехвърлят горещия картоф, затова кой е виновен за случая.

Йотова обясни днес,че ГЕРБ продават държавата на безценица, за да си купят предстоящите избори. „Имаме информация от наши структури по места, че голяма част от тези пари се отчисляват, за да се финансира касата на ГЕРБ за предстоящите избори”, изтъкна евродепутатът.

Според Йотова Бойко Борисов дължи обяснение за този грабеж като за последно, при положение че държавата е ощетена с милиони, а в далаверата вече публично са замесени кръгове около ГЕРБ. „Очевидно премиерът толерира популацията на калинки в администрацията, като целта е да се  облагодетелстват близките до ГЕРБ за сметка на останалите хора и на държавата”, коментира Йотова.

Левицата не за първи път обвинява мнозинството, че зад сделката в Несебър се крият икономически интереси на партията на Бойко Борисов и приближени до нея. БСП нарече аферата “Дюнигейт“ “корупция по високите етажи на властта“. Малко след скандала изплува името на бизнесмена Тодор Бояджиев, на когото вътрешният министър Цветан Цветанов е кумец.

Йотова остро разкритикува за пореден път и реакцията на Мирослав Найденов, който по нейни думи се е опитал да избяга от отговорност, оставяйки оправданията на заместниците си. Йотова се възмути от стремежа на министъра в края на годината, около коледните празници, да прокара една апетитна сделка за доста пари.

Според нея скандалът е показателен за схемите на облагодетелстване, които управляващите са създали.

„ГЕРБ са експерти в технологията на измамата”, каза още Йотова и подчерта, че домогването им до властта минава през провала на България. Тя напомни, че неслучайно в анализа си агенция Ройтерс посочва неуспеха в борбата с корупцията като основен проблем за ГЕРБ.

„Корупцията и кризата в съдебната система очевидно ще предизвикат междинен доклад на ЕК”, не скри опасенията си Илияна Йотова. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати