27 Април 2024 г. Събота

Спор на британски министри заради имигрантите от България

2013-01-14 09:53:31
Двама британски министри влязоха в спор заради прогнозите за броя на имигрантите, които ще дойдат в страната от България и Румъния, пише вестник "Гардиън".

Кавгата в кабинета избухна вчера, когато министърът на общностите и местната власт Ерик Пикълс предупреди за предстоящи проблеми с недостиг на жилища догодина, когато ще отпаднат ограниченията за имигриране във Великобритания за гражданите на двете най-нови страни членки на Европейския съюз. 

Източници от британското министерство на вътрешните работи се разграничиха от изказването на Пикълс с мотива, че то е било основано на прогнози за жилищните нужди на имигрантите от Румъния и България, направени от неговото собствено министерство. Източници от министерството на общностите и местната власт обаче увериха, че Ерик Пикълс се е позовал на имиграционна статистика, предоставена именно от вътрешното министерство и която той нееднократно бил поставил под въпрос.

Спорът между двете британски министерства избухна след участие на Пикълс в предаване на телевизия Би Би Си, посветено на предстоящото през януари догодина вдигане на ограниченията за установяване във Великобритания на българи и румънци.

Един евентуален наплив на румънци и българи във Великобритания ще изостри още повече недостига на жилища в страната, предупреди британският министър на общностите и местната власт, цитиран от вестник "Файненшъл таймс".

Консерваторът Пикълс призна, че все още не разполага с надеждни оценки колко хора от двете източноевропейски държави ще се преселят във Великобритания. В същото време той отбеляза, че общинските съвети предприемат действия, за да се подготвят за възможно голямо нарастване на румънските и българските граждани, имигриращи във Великобритания догодина, когато ще бъде сложен край на контрола през преходния период след присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз.

През 2004 г. тогавашното британско правителство на лейбъристите разреши свободна имиграция от току-що приети в ЕС източноевропейски държави, сред които Полша, Унгария и Чехия, припомня "Файненшъл таймс". Авторитетният британски ежедневник отбелязва, че кабинетът е подценил чувствително реалния брой на имигрантите от тези страни, като е очаквал, че те ще бъдат едва 13 хиляди души годишно.

Лейбъристкото правителство наложи през 2005 г. временни ограничения на имиграцията от България и Румъния, но тяхното действие изтича през декември и съгласно европейското законодателство не може да бъде продължено. 

Министърът на общностите и местната власт в сегашното коалиционно правителство във Великобритания на консерваторите и либералните демократи даде да се разбере вчера, че не иска да дава повод за сензационни журналистически материали и че е поискал по-подробни изчисления за очакваното преселване на българи и румънци в страната. "Истината е, че аз не мисля, че някой знае точния брой (хора), които ще дойдат от България и Румъния", посочи Пикълс. В същото време той обърна внимание, че голям брой румънци вече са се установили в източен Лондон.

Предвид недостига на жилища във Великобритания един евентуален наплив на хора от Румъния и България ще причини проблеми, "не само за жилищния пазар, но и на пазарите на социални жилища", предупреди Пикълс. 

По данни на британския консултативен комитет за миграцията от ноември 2011 г. 82 хиляди румънци и 52 хиляди българи са се установили в страната до юли същата година, припомня "Гардиън". Очаква се броят на имигрантите от двете страни да нарасне драматично догодина, отбелязва изданието.

 "Гардиън" коментира, че консерваторът Ерик Пикъл може и да е влязъл в спор със своята съпартийка Тереза Мей за броя на българите и румънците, които ще дойдат във Великобритания, но че двамата са на едно мнение, че страната вероятно ще се изправи пред социални предизвикателства в резултат на имиграцията от двете най-нови страни членки на ЕС.

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей заяви през ноември, че правителството ще се опита да ограничи достъпа до социални помощи и до здравната система, за да отстрани факторите, които насърчават имигрантите да идват в страната, припомня "Файненшъл таймс". Тереза Мей спомена за необходимостта от реформиране на Европейския съюз, за да бъде гарантирано, че един от неговите основополагащи принципи - свободното движение на работната ръка - не означава просто свободно движение на хора с цел искане на социални помощи, допълва "Гардиън", цитиран от БТА. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати