18 Април 2024 г. Четвъртък

Кумецът на Цветанов бил и дарител на МВР

2013-01-13 12:48:20

Тодор Бояджиев, кумец на вътрешния министър Цветан Цветанов, собственик на фирмата "Ти Ви Би" ООД, който се оказа съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп" закупили несебърските дюни, е сред дарителите на Министерството на вътрешните работи.

Това разкрива задълбочено разследване на седмичното списание "Тема" озаглавено "Плаващи пясъци", предаде БГНЕС. В него подробно се описва шеметната кариера на Бояджиев след идването на власт на ГЕРБ.

Бояджиев печели обществени поръчки за над 25 милиона лева само за първите две години и половина, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Бояджиев модернизира градски центрове, подменя топлопреносни мрежи, ремонтира детски градини, строи паркове, детски площадки и дори киноложки центрове. Сред възложителите му се открояват общината в родния Димитровград, "Топлофикация"-София и Оперативна програма "Регионално развитие", управлявана от МРРБ. Преди това Бояджиев е известен сред съгражданите си като собственик на малка фирма, специализирана в изолацията на пещи в ТЕЦ.

"В началото на 2011 година собственикът на фирмата "Ти Ви Би" ООД Тодор Иванов Бояджиев се записва сред дарителите на Министерството на вътрешните работи. Фирмата отпуснала 5760 лева на Районното полицейско управление в Димитровград за бензин", разкрива "Тема".

БГНЕС припомня, че именно Тодор Бояджиев преди две години прехвърли на Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени. По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.

В края на миналата година стана ясно, че "СЛЕ груп" е придобила 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв. Сделката е изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв. До разкритието се стигна, след като природозащитникът Тома Белев алармира, че булдозери заравняват дюните, които са в защитена зона по Натура 2000 и започва строителство на ваканционно селище.

По този повод "Тема" разследва "кой всъщност стои зад холандския купувач на дюните". Агенция БГНЕС цитира без съкращения тази част от разследването, която публикуваме и ние предвид много интересното й съдържание.

Един въпрос остана тотално неизяснен в аферата с продажбата на несебърските дюни – кой е истинският купувач. Както вече е известно, фирмата, купила парцела от тъста на Борислав Михайлов, е "СЛЕ груп" ЕООД с управител Лъчераз Богданов и Станимир Стоянов. Както вече писахме, двата имат обща фирма "Бийч Холидей" с Тодор Бояджиев, кумец на вицепремиера Цветан Цветанов, която е регистрирана на един и същи адрес със "СЛЕ груп" на улица "Отец Паисий" 27 в Несебър.

Компанията, която щеше да строи комплекс от 122 къщи, е с капитал 6 хиляди лева, до август миналата година е осигурявала на щат само две лица, а след това – 8.

От април 2011 "СЛЕ груп" е 100% собственост на холандската "АМСТ холдинг Б.В.".

Информацията за "чуждестранния инвеститор" е любопитна. Според справка в холандския фирмен регистър Mint Global "АМСТ холдинг Б.В." е регистрирана в Амстердам на 1 април 2011 – дни преди до купи "СЛЕ груп", с предмет на дейност "офиси за управление на инвестиции". Компанията, осъществила в България сделка за 4 милиона лева, има капитал...18 хиляди евро! В регистъра няма информация фирмата да има служители, включително мениджъри. "АМСТ холдинг Б.В." от своя страна е 100% собственост на "АМСТ кооператиеф У.А.", регистрирана на същия адрес. Тази компания също няма служители, няма и посочени собственици.

Красноречива информация дават и наличните в българския търговски регистър документи. За управител на холандското дружество с интереси в България е посочена фирмата "Амикорп Нидерландия Б.В." - счетоводна къща, която намира най-изгодните схеми за данъчно облагане за своите клиенти. А нейният адрес съвпада с този на повереното й дружество. "Амникорп" е била представлявана в България от двама адвокати, но само с временно пълномощно за прехвърляне на собствеността на "СЛЕ груп".

Цялата тази информация трябва да се обобщи така – фирмата инвеститор е "пощенска кутия", а кой и какво пуска в нея, можем само да предполагаме.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати