19 Април 2024 г. Петък

Цветозар Вълков, политолог: ГЕРБ би търсил механизъм да поотложи изборите

2013-01-13 12:30:05
"Дневник" започна 2013 г. със серия от прогнози на политолози и социолози какво да очакваме в годината на парламентарни избори, първи национален референдум, избор на патриарх, както и коментарите им за развитието на други очертали се политически и обществени тенденции.

Какво би било фатално през 2013 г.?


- Най-лошото ще е експертно правителство (за каквото говори Лютви Местан от ДПС). Фатално ще е и ако СДС не излезе от кризата и не влезе в следващото Народно събрание. Това ще е предусловие за криза -  ГЕРБ няма да може да сформира правителство, каквото иска. Лошото в този вариант е, че ще се наложи широко и слабо правителство, което ще забави още повече реформите и ще увеличи корупционните схеми. Но фатално ще е и ако ГЕРБ получи мандат да продължи схемата, която дава на тази партия възможност да създава (в свой интерес) правен хаос и то не въпреки, а в рамките на демократичните и законови процедури, което е в ущърб на правовата държава. Да не забравяме, че и Путин и дори Башар Асад спазват процедурната и законова рамка, но това не прави от Сирия и Русия правови държави.

Ще бъде ли успешен първият национален референдум?


- Въпросът, който БСП и ГЕРБ предлагат, е дали централата да е в Белене или в Козлодуй, а не дали да има ядрена централа. Това показва, че това е сблъсък между лобита. Референдумът няма да е успешен - няма да гласуват 4 млн., за да е със задължителна сила. Все пак ще гласуват над 20% от избирателите, което според закона развързва ръцете на парламента да излезе с решение и позиция дали преобладаващата позиция в резултатите да се приложи. Т.е. парламентът ще вземе крайното решение, а това допълнително ще демотивира хората.

Според социологическите данни преобладават тези, които са за ядрена централа, т.е. тези, които ще гласуват ''за''. Огромен брой от хората, които са против, няма да гласуват. Така всъщност ще се легализира позицията ''за'' ядрена централа, което ще развърже ръцете на Бойко Борисов да строи нови ядрени ректори под предлог, че това са заявили хората на референдум, макар и тези хора да не са мнозинство сред избирателите. Трикът на политиците ще се върне като бумеранг под формата на пълна загуба на доверие в партийната система и ще бъде наказан на парламентарните избори с ниска избирателна активност.

Какво очаквате от бъдещия патриарх?


- Очаквам по-скоро прозрачен избор. От жизненоважно значение за църквата е да покаже прозрачен избор, в противен случай никой няма да очаква нищо от новия патриарх.

Как гледате на възможността ГЕРБ да предизвика по-рано избори, докато има по-голяма преднина пред БСП?

- Изключено е да предизвика по-рано избори. По-скоро управляващите биха търсили механизъм да ги поотложат за септември. ГЕРБ се привърза към властта, отчаяно я иска.

Колко партии ще успеят да влязат в следващото Народно събрание? Кои? Каква коалиция ще управлява след парламентарните избори? 

- БСП, ДПС, ГЕРБ, "България на гражданите". Шансове имат и коалицията ВМРО - "Атака". ДПС ще си дели гласовете с новата партия на Касим Дал и е рано да се каже с колко процента ще влезе, но със сигурност ще е под 6%. Зависи какво ще стане в СДС - ако не се разцепи, има шансове да излезе по-силен от кризата.

Вляво няма на каква база да се създаде коалиция - ДПС ще е слабо след тези избори, а БСП е достигнала своя горен предел на подкрепа. Няма да влязат други партии от центъра, които принципно да се коалират с БСП.

Единствено е възможна дясна коалиция. ГЕРБ плюс СДС, ако влезе, и още някой.

Възможно ли е да се наложи да се гласува втори път, ако следващият парламент не успее да излъчи правителство? Какво ще прави Бойко Борисов след лятото?

- Не е изключено и да не се сформира кабинет, да настъпи криза и Бойко Борисов да оглави служебно правителство. Тогава вече ще има избори след август, от което ще спечели ГЕРБ.

При повторно гласуване шансове имат и зелени, и националисти, и коалицията РЗС с Марешки и става трудно за прогнозиране на мандатите. Така че е възможно и коалиция от БСП, ДПС и Марешки - РЗС, макар последните да го играят десни. Все пак и Яне Янев тръгна от БЗНС, което се наричаше центристко, но по-скоро е лявоцентристка партия. Тогава Бойко Борисов ще се мести в Банкя. Но този сценарий е нереален.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати