26 Април 2024 г. Петък

Избирът 80 делегати за патриаршеския избирателен събор на 24 февруари

2013-01-13 10:34:24
15-те епархии у нас и в чужбина днес трябва да бъдат избрани 80 делегати за патриаршеския избирателен събор, който ще се състои на 24 февруари. 

В свое решение от 27 ноември 2012 г. Светият синод насрочи избирането на епархийските представители да се състои на 13 януари в цялата страна, както и в двете български задгранични епархии. Изборът на делегатите на патриаршеския събор се регламентира в устава на Българската православна църква, който е в сила от началото на 2009 г., каза за БТА богословът проф. Иван Желев.

Сега Българската православна църква има 15 епархии - от тях 13 са в страната, а две са в чужбина. В страната епархиите са Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска. Двете задгранични епархии са Американската, Канадска и Австралийска епархия, и Западно- и Средноевропейската епархия. 

За делегати на патриаршеския събор днес с таен вот от всички епархии трябва да бъдат избрани по петима представители - по трима клирици и по двама миряни, а само от Софийската епархия делегатите ще са десет души, защото в нея се избира и патриарх и Софийски митрополит, обясни проф. Желев. Така тази неделя от всичките 15 епархии трябва да бъдат избрани 80 епархийски представители - делегати за патриаршеския събор, обобщи богословът. 

Изборът на епархийските избиратели днес ще е по епархии в епархийските центрове и ще се ръководи от митрополитите. На 10 и 11 януари медии съобщиха, че членове на Софийския епархийски съвет не са приели списъка с представители на епархията за патриаршеския събор, предложен от наместник-председателя на Светия синод Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, тъй като сред включените в него били историкът Аксиния Джурова, писателят Антон Дончев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. 

Членове на Епархийския съвет настоявали също в списъка да бъдат включени и представители на всички осем духовни околии, които са към Софийската епархия. 

На 11 януари в изявление от Софийската митрополия съобщиха, че същия ден, съгласно член 44 от устава на Българската православна църква - Българска патриаршия, е съставен списък на достоизбираемите за представители от Софийската епархия за патриаршеския избирателен църковен събор. В процеса на работата се проявиха разногласия, които набирайки своята острота, за съжаление, ясно показаха, че става дума за саботиране избора на новия български патриарх и Софийски митрополит, се посочваше в изявлението от митрополията. В него се казваше още, че този акт сам по себе си е недопустим за църковната дисциплина, каноничното съзнание и поведение на православния клирик и християнин. 

В избора на български патриарх, според устава на БПЦ, по право в патриаршеския събор на 24 февруари ще участват и 14-те български митрополити, както и 19-те епископи, които също са архиереи, но са без епархии, обясни проф. Иван Желев. Право да участват в събора имат и по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, представителите на двете духовни семинарии, и по един монах и по една монахиня от различните епархии, които се посочват от митрополитите, допълни проф. Желев. Той отбеляза обаче, че в някои епархии въобще няма монаси и монахини.

Най-много 148 може да са общо делегатите на патриаршеския избирателен събор, но на самия 24 февруари ще стане ясен точният им брой, посочи проф. Иван Желев. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати