27 Април 2024 г. Събота

Първанов гласи Калфин за свой приемник

2010-08-18 09:21:09

Евродепутатът и бивш външен министър Ивайло Калфин е най-вероятният кандидат за президент на левицата, съобщава вестник "Сега".

Калфин е фаворитът на сегашния държавен глава Георги Първанов, който ще играе важна роля при посочването на левия участник в надпреварата догодина.

Самият Калфин не отрича категорично възможността, но твърди, че сериозни разговори с него по този въпрос не са водени.

"Още е много рано. БСП най-напред трябва да си потегне редиците, а след това да взима подобни важни решения", казва евродепутатът пред "Сега".

И според члена на ИБ на БСП Антон Кутев е рано да се подхваща темата, тъй като по стара позитанска традиция ранното оповестяване на някое име неизбежно води до похабяването му и неговия провал.

"Калфин е възможен кандидат, широко скроен, достатъчно популярен, но самото му споменаване ще съсредоточи много удари срещу него", коментира Кутев.

Той обаче не скри, че евродепутатът е предпочитание по-скоро на президента Първанов, отколкото на партийното ръководство на столетницата.

"Трябва да си напаснем борбите с т.нар. президентско движение", заяви Кутев. Той подсказа, че изненади за името на кандидат-президента можело да дойдат от младите в БСП.

Социалистите ще изчакат кандидатурата на основния си опонент ГЕРБ, преди да огласят избора си.

Според информацията на "Позитано" 20 вицепремиерът Цветан Цветанов със сигурност няма да е кандидатът на управляващите за президентския пост, въпреки че премиерът го посочи като вероятен претендент още преди няколко месеца.

Червените се готвят за изборен спаринг със силен противник като самия Бойко Борисов с ясното съзнание, че като президент той ще е по-малко вреден, отколкото като премиер, както обясни Кутев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати