28 Март 2024 г. Четвъртък

Светът хвърля 2 милиарда тона храна на година

2013-01-11 10:41:47

Половината от храната в света, която е изчислена на два милиарда тона, не се изяжда, а стига до кошчето за боклук. Това показват резултатите от ново английско проучване, пише BBC.

От Институцията на машинните инженери казват, че отпадъците са резултат от лошо съхранение, стриктни дати за продан, предложения в големи разфасовки и разточителни потребители.

Според проучването 30% от зеленчуците във Великобритания въобще не са консумирани само заради вида им.

По думите на д-р Тим Фокс от институцията нивото на отпадъците е „потресаващо“. 

Прахосване на ресурси 


Данните от проучването показват, че между 30% и 50% от 4-те милиарда тона храна, които се произвеждат всяка година в света, се изхвърля.

Половината от закупената храна в Европа и САЩ въобще не стига до трапезата.

„Количеството храна, което се изхвърля, е просто потресаващо. Това е храна, която може да нахрани подрастващото поколение, както и тези, които гладуват в днешни дни“, казва още д-р Фокс. 

„Това е ненужно прахосване и на почвените, водните и енергийните ресурси, които се ползват при производството и дистрибуцията на храна“, допълва той.

Причините за тази ситуация започват от неоптимален подход в инженерството и земеделието, неадекватна транспортна и складова инфраструктура до изискванията на супермаркетите за козметично добре изглеждащи продукти.

Търговските вериги предлагат и много оферти от рода на „купи един продукт, получи един безплатно“, което пък от своя страна мотивира потребителите да прекаляват с покупките. 

„В зрелите, развити икономики това изразходване на ресурси е резултат от лоши маркетингови стратегии и невъзпитано консуматорско поведение“, допълва д-р Фокс. 

Растеж на населението 


Докладът констатира също огромното количество вода, което се ползва за отглеждане на култури, които после дори не стигат до масата на потребителя.

Според статистиката от доклада до 2050 година ще се изразходва от 10 до 13 трилиона кубически метра вода за отглеждането на храна на година. 

Щатите пък предполагат, че ще има допълнително 3 милиарда души до 2075, които ще трябва да се хранят, тъй като населението ще нарасне до 9,5 милиарда. 

„Ресурсите на земята, водата и енергията са под огромен натиск заради човешките нужди от тях. Тук е и ключовата роля на инжинерите да предотвратят изхвърлянето на храна и разточителното ползване на ресурсите в отглеждането, транспортирането и съхраняването на храната“, смята д-р Фокс.

Но за да се случи всичко това, правителства и организации като Обединените нации трябва да работят заедно, за да променят мисленето на хората относно изхвърлянето на храната и разточителните практики на фермерите, супермаркетите и крайните потребители.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати