24 Април 2024 г. Сряда

Преглед на печата днес

2013-01-11 10:16:12
Глоби по снимка от мобилните камери на пътната полиция ще има вече за неправилно паркиране в София, пише „24 часа“, като цитира шефа на КАТ в София Богдан Милчев. Според чл. 186, ал. 4 от Закона за движение по пътищата до нарушителите ще се изпраща покана с препоръчано писмо с обратна разписка с глобата. Така в рамките на месец ще бъде издаван фиш дори ако шофьорът не се яви лично. При неявяване фишът се приема за връчен от датата на съставянето му. С паяк ще се вдигат само автомобилите, които много пречат на движението. Останалите нарушители ще се заснемат с мобилните камери. Само за 3 дни за неправилно паркиране в София са глобени 550 шофьори, а 280 колиса вдигнати с паяк. "Тази година сме решили, че повече няма да броим в цифри загиналите. Докато има загинали, има за какво да работим още. Когато няма нито един загинал, тогава ще го обявяваме. Оказа се, че Околовръстното е смъртоносна отсечка, ето защо там ще има непрекъснати проверки", очерта задачите и намеренията си Милчев.

"Всяко "да" на референдума е "не" на кабинета", обяснява вота на предстоящото допитване "Дума". "ГЕРБ отидоха при тези, които затвориха първите 4 блока на АЕЦ "Козлодуй", възмути се Сергей Станишев. "Поне по 100 гласа в подкрепа на референдума за ядрената енергетика трябва да докара всеки столичен активист на БСП", поиска лидерът на партията Сергей Станишев в речта си пред членове и симпатизанти в сряда вечерта. "Време е постоянната лъжа да се смени с предсказуемост. Без БСП не може да има промяна, само ние сме спирачка за негативното развитие на страната". "Дебатът вече не е "за" или "против" ядрената енергетика, а "за" или "против" управлението на ГЕРБ", подчерта бившият икономически министър Румен Овчаров. Според него характеристиките на ГЕРБ са лъжи, некомпетентност и нахалство, а в последно време има и четвърта дума - корупция. Той отбеляза, че инвестицията в АЕЦ "Белене" ще се изплати чрез експлоатацията й, а след спирането на проекта сметките ще плащат българските граждани. В енергийното поле на изданието е и новината, че електроразпределителното дружество "ЧЕЗ България", което снабдява с ток Западна България, ще предложи увеличение на цените на електроенергията за следващия регулаторен период.

В града на атомната енергегика - Козлодуй - лидерът на ДСБ Иван Костов се размина на косъм от бой, съобщава "Труд". Там той пристигнал с мисията да агитира гласуване с "не" на референдума за бъдещето на ядрената енергетика. От местни жители, симпатизанти на "Атака"Палач на българската енергетика"Не" за "Белене", не е "да" за седми блок на "Козлодуй". "Атака"Гласувайте за нова АЕЦ! Да, да и да на българската ядрена енергетика!"

"Защо не сме в Шенген?", поставя "въпрос с отговори" пред "Труд" преподавателят в НБУ и бивш зам.-министър на вътрешните работи доц. Николай Радулов. "България е изпълнила техническите критерии за членство в зоната Шенген, но част от държавите членки не приемат това заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността. Малко преди да изтече 2012 г., въпросът за приемането ни бе отложен. Сега надеждите са за март, но от Брюксел дойде сигнал, че Холандия пак ще е против. Защо все още не сме в зоната? Страната ни е в пълен застой в борбата с корупцията, констатира международната организация "Прозрачност без граници". Липсва прозрачност в политическата и икономическата среда, финансирането на партиите, публичните институции, купуването на гласове, налице е преобладаваща роля на монополите. Тази реалност е допълнена от провалите по почти всички "знакови дела", завършили с оневиняване на обвиняемите, от катастрофалното нарастване на ежедневната престъпност, залязването на бизнеса, смазан от огромно корупционно налягане - отчита последният доклад на ЕК, както и докладите на Европол, Интерпол, Държавния департамент на САЩ за наркотрафика, борбата с корупцията, контрабандата, трафика на хора и антитероризма.

 "24 часа" информира за скандала, разтресъл Софийската митрополия 3 дни преди епархийския вот, който трябва да определи избирателите на новия патриарх. Заседанието на Епархийския съвет единодушно е отхвърлило листата с избиратели, които митрополит Кирил е предложил в качеството си на наместник-председател на Светия синод и и.д. Софийски митрополит. "Списъкът бе спуснат отгоре, не познавахме нито едно от имената, защото всички бяха от София, двама от Перник и Брезник. Така 6 духовни околии остават без представител на изборите. Никой не подписа листата и така тя бе отхвърлена", съобщи отец Петър, архиерейски наместник в Самоков. "Кирил е вкарал в листата бивши комунисти с досиета, както и свои приятели от семинарията", възмути се участник в заседанието, пожелал анонимност. Той назова имена като Аксиния Джурова и Антон Дончев и риторично попита какви вярващи са те и трябва ли новият патриарх да бъде избиран пак от хора на бившата БКП. В списъка на дядо Кирил имало дори свещеник от Горублянския храм, намесен в педофилски скандал. След проваленото заседание викарният епископ Йоан останал притеснен, тъй като изборите за епархийски делегати са в неделя. 

"Капитал Daily"По-евтини кредити и за земеделци". Земеделските производители ще могат да кандидатстват за кредити с по-ниски от пазарните лихви и с облекчени обезпечения. Те ще се отпускат от Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, СИБанк, Райфайзенбанк, ЦКБ и БАКБ. А условието към компаниите е да имат одобрен проект по европрограмата на Министерството на земеделието и горите за развитие на селските райони. Гаранционната схема за 607 млн. лв. ще осигури заеми с лихва 7-9% за фирмите с проекти по програмата за развитие на селските райони.

Над 1,7 млрд. лв. ще извади правителството от фискалния резерв, за да разплати окончателно една от двете емисии глобални облигации, които бяха договорени през 2002 г. от правителството на НДСВ, пише "Преса". Министерството на финансите нареди плащането вчера. 

"Усилията на ГЕРБ да брани министър Игнатов са напразни", твърди анализът на "Сега". Скандалът с научния фонд произведе поредното безумие - посолството на САЩ е проверило конкурса, но депутатите нямат право на това. В опитите си да прикрият злоупотребите около конкурса на научния фонд от ГЕРБ "засрамиха"Там всичко е наред. Така казаха оня ден в предаването на Емо Кошлуков". След това обеща на протестиращи учени все пак да се направи проверка.

Анализът на "Труд"Науката - пиеса по Шекспир". На сцената на родното образование и наука се разиграва странна смес от две пиеси на Шекспир - "Както ви харесва" и "Много шум за нищо". Постановчик, режисьор и изпълнител е образователното ведомство. В хора са ректори на вузове и ръководството на БАН. Спектакълът се играе по волята на правителството и се чака дарение от Брюксел. 

В заглавие "Сега"Министър и депутат, които влизат в разнобой какво ще плаща касата". Тежката артилерия на ГЕРБ в здравеопазването - министърът Десислава Атанасова и шефът на ресорната комисия Даниела Дариткова, вчера се разминаха по отношение на клиничните пътеки за тази година. Парламентът прие извънредно вчера окончателните промени в Закона за здравното осигуряване, които дават възможност касата да плаща за прехвърлените й през т.г. нови дейности. Законът бе приет за по-малко от 24 часа. Бързането се наложи, тъй като без поправките НЗОК не може да започне договаряне за въпросните дейности. Те трябваше да влязат в новия рамков договор и да се плащат от здравно осигурените, въпреки че са гарантирани за всички българи и трябва да са приоритет на МЗ. Заради това Българският лекарски съюз отказа да подпише договора. "Законодателната промяна касае само изцяло новите дейности, но клиничните пътеки остават същите като миналата година", обяви председателят на Здравната комисия в парламента Даниела Дариткова преди гласуването на поправките в комисията в сряда. Здравният министър разясни, че НЗОК ще поеме от т.г. 4 нови клинични пътеки.

Пиенето на енергийни напитки след употреба на алкохол се оказва масова практика сред тийнейджърите у нас, алармира "Новинар". Младите хора прибягват до тях, за да бъдат бодри и да танцуват в дискотеките по-дълго време. "Комбинацията на енергийните напитки с алкохол може да бъде много опасна. Върху опаковките често няма информация какво количество от ободряващата напитка е допустимо да се пие, за да не се предозира човек. Особено важно е енергийните напитки да не се употребяват на гладно или да се хапне нещо веднага след приема им", обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати