29 Март 2024 г. Петък

Светлана Боянова: Не всяка семейна връзка е конфликт на интереси

2013-01-10 17:24:12
Скандалната зам.министърка Светлана Боянова не вижда никакъв конфликт на интереси във факта, че нейният съпруг е директор на Правната дирекция на Държавен фонд "Земеделие".

Всяка година Държавен фонд "Земеделие" плаща над 1 милиард лева на българските фермери под формата на директни плащания, субсидии и финансови помощи. Освен това, на Държавен фонд "Земеделие" и на Разплащателната агенция е поверено и изплащането на средствата по Програмата за развитие на селските райони. За целия период 2007-2013 година бюджетът на програмата е близо 3 милиарда евро, като към момента от тях са изплатени над 1 милиард евро към различните бенефициенти на програмата. Всички сключени договори са за близо 2,4 милиарда евро, съобщи БГНЕС.

Аз бях проверена "от- до" от Комисията за конфликт на интереси. Решението е, че няма конфликт на интереси. Не всяко познаване с някого, не всяка връзка семейна означава конфликт на интереси. Така Светлана Боянова отговори на въпрос на БГНЕС дали фактът, че съпругът й е директор на правния отдел на Държавен фонд земеделие е причина за конфликт на интереси. Боянова бе категорична, че основания за такова твърдение няма.

"На мен ми е извършена проверка, този въпрос беше повдигнат още когато заех поста. Междувременно ми беше извършена отново проверка по сигнала, който нашумя вчера, защото в края на сигнала имаше точно такова обвинение", допълни зам.-министърът.

На 9 януари БГНЕС изнесе факти и данни, че Светлана Боянова, която стана популярна с факта, че подписа скандалната сделка за дюните край Несебър, е била проверявана от Главния Инспекторат на МС по сигнал за нарушения в МЗХ, свързани с евросредства. Заключенията от проверката на Инспектората са в рамките на десетки страници. Проверката се отнася за стратегии за милиони левове. В повечето случаи за над три милиона лева.

Скандалът избухна в края на годината, когато Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България" изнесе фактите около сделката с дюните край Несебър и алармира, че в празничните дни около Коледа и Нова година са навлезли багери и трактори в защитената територия. В последващите дни стана ясно, тясно свързан с тази привлекателна покупка е кумецът на вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов Тодор Бояджиев. Той пък в последните години спечелил обществени поръчки при управлението на ГЕРБ за над 25 млн. лева. А друго разследване свърза името му и с общи имоти със 72 г. майка на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, с когото ги свързват стари бизнесотношения.

Междувременно природозащитници и общественици алармираха за подобни сделки със защитени територии с дюни има по цялото Черноморие - Камчийски пясъци, света Агалина и Харманите в Созопол.

Опозицията смята, че освобождаването на директорите на Агенцията по горите Бисер Дачев и на екоинспекцията в Бургас Бойчо Георгиев не е достатъчно за поемането на политическа отговорност по този скандал. Те са бушони, отговорни са министрите на земеделието, на регионалното развитие, на екологията и самия премиер и партията ГЕРБ, смята зам. председателят на БСП Ангел Найденов.

Депутатът Димо Гяуров, който е и член на Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика припомни пред БГНЕС, че Светлана Боянова е била вече клиент на тяхната комисия. "И тогава имаше достатъчно сериозни данни за нарушения в нейната работа и в курираните от нея дейности в рамките на министерството. Тогава обаче ГЕРБ ги замаза", каза синият депутат.

Всички трябва да си отидат, защото някаква си Боянова е твърде дребна бурмичка в цялата корупционна схема на ГЕРБ. Това пък заяви ген. Атанас Атанасов от ДСБ и бивш директор на НСС. Нещата в днешната власт, големите корупционни схеми стават само с одобрението на Борисов, а никой отдолу не смее собствени схеми да организира.

"Трябва да се направи задълбочена проверка, след като бъдат отстранени от власт и тогава много неща и много работа трябва да бъде създадена на прокуратурата. Борисов и Цветанов са тези, които трябва да бъдат отстранени, другите са пионки. Включително и Найденов, той е обслужваща сфера на Борисов, той не прави и една крачка без да е съгласувана с Борисов. Този техен механизъм на действие те го установиха още, когато Борисов беше кмет. А пък Найденов се занимаваше с кучетата на общината, тя е дълга работата", заяви още Атанасов.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати