25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов кани за „Набуко“: Елате сега, после ще ви продаваме скъпо!

2013-01-10 14:36:31

Харчим пари за администрация и срещи, много говорим за напредък, но нищо не се случва, обобщи премиерът Бойко Борисов пред присъстващите на срещата на Комитет Набуко в София. В първата за годината среща  участваха правителствени делегации от Австрия, Румъния, Унгария и Турция, представители на компаниите – инвеститори, Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК, международни финансови институции, които изразиха подкрепа за проекта и се поздравиха за ползотворните разговори.

Борисов беше категоричен, че България започва да строи своя участък от газопровода, който трябва да доставя газ към Европа, заобикалайки Русия най-късно в края на юни. 

Той директно покани желаещите да се включат и ги предупреди строго, че впоследствие „ще ви продаваме скъпо“. 

„В Европа думичката напредък се използва много, колкото повече се използва, толкова повече практически не се случват нещата. Които искате, добре дошли сте да участвате във финансирането и в изграждането, кaто не искате, защото рано или късно „Набуко“ ще тръгне, тогава ще ви го продаваме скъпо", обясни пред присъстващите той. 

Премиерът изтъкна, че това е сериозен подход и България настоява за срокове, които да се изпълняват „не на думи, а на дела“. 

„2011 година президентът Барозу и президентът Алиев казаха – това е пътят, оттук ще върви газ. Ние какво да чакаме повече?! Да харчим само пари за администрация, за срещи? Много години се прави това“, заяви Борисов и допълни, че по тази причина големи компании са се разколебали в сериозността на проекта. 

Премиерът напомни, че проектът беше изведен като основен приоритет на Европа и Европейската комисия като южен газов коридор, защото това е алтернативата за разнообразяване на газовите доставки и падането на монополите. 

„България е един от моторите „Набуко“ да се случи. Ние сме готови с всичките си документи, в средата на тази година ще започнем строителството на 424 километра на територията на България“, заяви той. 

Икономическият миинстър Делян Добрев каза, че като председателстваща политическия комитет на „Набуко“ през следващите шест месеца, България ще направи необходимото „всички политици от участващите шест държави да окажем натиск върху компаниите, за да се вземат решения навреме“.

Страната ни иска първа фаза на южния газов коридор да бъде строителството на интерконекторна газова връзка между България и Турция. Дължината на тръбата на българска територия е 75 км. 

Ще се направи отделна дъщерна компания на „Набуко интернешънъл“, която да започне ранно развитие на този проект, за да има по-голяма гъвкавост. Ако има акционер в „Набуко интернешънъл“, който не желае да започне с ранно строителство на този газопровод, да можем тези, които го искаме, да започнем да го строим достатъчно рано, обясни Добрев. Водят се преговори, но България е сигурен участник в тази компания. 

Категорична подкрепа за развитието на първа фаза на южния газов коридор е заявила Австрия, а Добрев очаква и подкрепа от Турция, защото, за такъв интерконектор трябва да се построи и 150-километрова отсечка в Турция, която да свърже българската граница с Мармара.

Добрев посочи, че почти е постигнато споразумение за продажбата на 50 % от акциите на „Набуко интернешънъл“ на международния консорциум "Шах Дениз II".

Малки детайли ще се уточняват в рамките на седмица и очакванията са на 18 януари във Виена  споразумението да бъде подписано. В останалите 50 % настоящите акционери ще запазят своя относителен дял. В момента това са Българският енергиен холдинг, турската компания БОТАШ, румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV. Немската компания RWE прехвърля своя дял на OMV.

Консорциумът "Шах Дениз II" разработва едноименното каспийско находище на природен газ. С включването му в проекта на практика ще бъде гарантирано количеството газ за тръбата. До края на юни консорциумът ще реши дали ще доставя газ за „Набуко“ или ще предпочете проекта за Трансанадолски газопровод (ТАНАП), по който ще се доставя газ за Турция, а оттам и за Европа от находището в Азербайджан.

Целият интерконектор между България и Турция се очаква да струва около 300 млн. евро, съобщи шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Съгласни сме да участваме и с 10 %, а другите с повече, въпросът е да построим интерконектора, коментира той.  Ако се започне в края на юни, до две години той може да е готов, а финансирането на строежа на тръбата освен от желаещи да се включат страни може да е и с европейски средства, и от финансови институции.

За да има диверсификация на доставките, на България са необходими между 3-5 млрд. куб. метра газ. Тогава ще сме независими от газови кризи като през 2009 година, обясни Андонов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати