Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 4
Начало arrow България arrow Цацаров покани в екипа си конкурентите от битката за главен прокурор и ...

Цацаров покани в екипа си конкурентите от битката за главен прокурор и обвинителя по делото "Килърите"

  Print E-mail
2013-01-10 13:42:55
източник: dnevnik.bg

"Предстои ни работа, чрез която българската прокуратура да изпълни препоръките от последния доклад на Европейската комисия". Това заяви новият главен прокурор Сотир Цацаров минути след като положи клетва. Той се закле в присъствието на своя предшественик Борис Велчев, изпълняващия функциите на главен прокурор Бойко Найденов, членове на настоящия и предишния състав на Висшия съдебен съвет.

Екипът на новия главен прокурор 

След клетвата на брифинг пред журналисти Цацаров представи предложенията си за заместници. Сред номинирани са двамата му конкуренти при избора за главен прокурор Галина Тонева (тя беше зам.главен прокурор в екипа на Велчев и Цацаров уточни, че е подала оставката си веднага след избора му) и административния ръководител на специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов.

Освен тях за заместници са предложени окръжният прокурор на Шумен и основен обвинител по делото "Килърите" Ася Петрова, както и прокурорът от Пловдивската апелативна прокуратура Пенка Богданова. За заместник при Върховната административна прокуратура Цацаров ще номинира Камен Михов от Върховната касационна прокуратура. Цацаров ще предложи на ВСС един от досегашните заместници на Велчев - Валери Първанов да бъде освободен от заеманата длъжност.

По закон в екипа на главния прокурор като заместник влиза директорът на Националната следствена служба (НСлС) - това е Бойко Найденов, който беше преизбран за втори мандат през ноември 2012г. и за два месеца изпълняваше и функциите на главен обвинител. Останалите заместници и колко да бъдат се назначават по предложение на главния прокурор. Предстои заместниците му да бъдат гласувани от Висшия съдебен съвет (ВСС).

На журналистически въпрос, Цацаров отговори, че не е предложил никой от заместниците си след разговор с вътрешния министър Цветан Цветанов. "Ася Петрова не е такова назначение", уточни той. За нея при представянето й, Цацаров изтъкна, че по делата, в които е била прокурор има само две обвинителни присъди. Петрова стана известна покрай делото "Килърите" - на 20 декември Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев бяха осъдени на доживотен затвор без право на замяна от Шуменския окръжен съд. На следващия ден в интервю за БНТ вицепремиерът Цветанов коменнтира, че "тук няма как да не отбележа съществения принос и личния ангажимент на окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова". Тя беше включена и в делегацията, с която той беше две седмици в САЩ в края на миналата година.

"Предстои ни работа, която бих определил като обща и съвместна. Нека продължим постигнатото досега", каза още главният прокурор на пресконференцията. Според него за никого не е тайна, че прокуратурата продължава да е длъжник на обществото при борбата с организираната престъпност.

"Предлаганият от мен

подход е диалог, динамика и уважение

заяви новият главен прокурор.

Минути преди полагането на клетвата, изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов каза: "Ще бъдем до един зад него в борбата му с престъпността". "Пожелавам му, през тези седем години, които му предстоят, по-малко скандали и да успее да обясни на българското общество какво точно прави главният прокурор", каза предшественикът на Цацаров Борис Велчев.

По-рано днес Висшият съдебен съвет освободи Сотир Цацаров от поста административен ръководител - председател на Окръжен съд – Пловдив. Цацаров беше избран за главен прокурор на 20 декември 2012 година с гласовете на 18 от членовете на ВСС.

На церемонията днес присъстваха още министърът на правосъдието Диана Ковачева, председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, председателят на Върховния административен съд Георги Колев.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?