29 Март 2024 г. Петък

ГЕРБ с политическо предложение към БСП, опозицията отказва!

2013-01-09 13:52:38
Шест месеца преди изборите ГЕРБ предложи на опозицията споразумение за отговорно политическо поведение, с което да изненадат българските граждани, че всички парии са един отбор – националният отбор на България. 

Късно е, либе, за китка, отвърна опозицията и определи, че корупцията има мирис на гербери. 

По традиция политическите партии очертаха в декларации приоритетите си през новия политически сезон. 

От политическите си опоненти председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев поиска до изборите партиите в парламента да потърсят съгласие по основните приоритети на страната.

„Тъжен парадокс е, че българите избират хора с качества в Народното събрание, инвестират в тях време и надежди, за да гледат след това как те се хулят и водят безсмислени спорове. Депутатите забравят диалога, всяка група заговаря на различен език и сградата, призована да пази единството на нацията, се превръща във Вавилонска кула”, коментира Велчев. 

„С приемането на бюджет 2013 и пакета от данъчни закони изпълнихме основната си задача за настоящата година. Въпреки световната финансова криза и трудностите, правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов успя да вдигне минималната работна заплата и пенсиите. Иска ни се да можеше това повишение да е много повече, но такива са възможностите на държавата”, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Велчев добави, че най-лесно щяло да бъде да развържат кесията в изборна година, но това означавало натрупване на задължения за следващите поколения. По отношение на работните места Велчев обясни, че основен приоритет остава стимулирането на заетостта и разкриването на нови работни места. 

„Имаме самочувствието, че построихме много пътища, магистрали, училища и детски градини, църкви, театри, опери и модернизирахме много жп линии и пристанища. Това ни дава самочувствие, че българските граждани ще ни оценят по работата, а не по приказките и ще ни гласуват доверие." 

В началото на новия политически сезон централна теми за управляващите остават референдумът и изборите. Красимир Велчев обясни, че ГЕРБ подкрепя провеждането на референдума и развитието на ядрената енергетика в България. 

„Доказателството за това е бъдещо изграждане на нов 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Апелирам към нашите избиратели да гласуват с "не" на референдума и призовавам нашите членове да изразят своя вот срещу строителството на АЕЦ "Белене", допълни Велчев. И така се съобрази с партийната заръка по въпроса, която преди ден Бойко Борисов даде на депутатите от ГЕРБ.  

Именно „Белене” се оказа една от темите, които попаднаха под прицела на опозицията. Заместник-председателят на ДПС обясни, че депутатите от ГЕРБ безпрекословно пригласят с „да” на своя лидер по темата с референдума. 

Местан припомни, че в началото на декември 76 народни представители от ГЕРБ се регистрираха в ЦИК с инициатива за подкрепа на референдума. „Когато обаче една сутрин премиерът вече се събужда с „не”, всички от парламентарната му група с не по-малка убеденост казахте „не”. При това убеден съм, че ще го кажете три пъти, защото и премиерът каза три пъти „не”, заключи Лютви Местан. 

Допълнителна аргументи по въпроса добави и Иван Костов от „Синята коалиция”. 

„Призоваваме 76 депутати на ГЕРБ да определят окончателната си позиция как ще гласуват на референдума. Защото това с три пъти „не”, да напомня не тези, които не познават Евангелието – Свети Петър се е отрекъл три пъти от Исус Христос, преди да го прегърне. Да не вземете и вие три пъти да се отречете, а после да прегърнете тезата за развитие на ядрена енергетика чрез развитието на нова ядрена централа”, коментира Костов. 

"Късно е, либе, за китка", така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира призива на управляващите за съгласие. 

„Всички години на управлението на ГЕРБ досега бяха тотално отрицание на реалния диалог, на компромиса, на баланса на виждания между различните парламентарни сили. Вие разбирате консенсуса и диалога като изпълнение на волята на вашата партия”, обърна се от своя страна Станишев към Красимир Велчев от ГЕРБ. 

Лидерът на червените подчерта, че в началото на четвъртата година от управлението на ГЕРБ това, което мъчи най-много българите, продължава да е бедността, нефункциониращата икономика, безработицата, корупцията. 

„Неща, които вие трябваше да преборите. Останаха ви 6 месеца, защото дойде месец за отчет за свършеното и за отговорност пред върховния съдник – пред българските граждани, заяви лидерът на БСП. 

„Повишаване доходите на българските граждани, създаване на нови работни места. Какво прекрасно обещание – само че доходите реално намаляха, защото инфлацията е много по-висока, смазахте дребния и среден бизнес съвсем целенасочено в интерес на близките монополи до вас. Това е най-огромното ви престъпление пред българската икономика.” 

„Каква борба с корупцията? Корупцията се превърна в политически ръководена и случаят в Несебър е пример за това. Не случайно се замесва името на кумеца на вътрешния министър, уволнявате шефа на горите, ами заместник-министър Боянова не се ли покрива, въпреки че е проверявана”, отбеляза лидерът на социалистите. 

„Всички знаят, че съдебната система е под ботуша на Цветанов. Ами, Шенген? Ако ви имат доверие, защо не ви пускат”, попита възмутено още той. Заключението на левицата беше, че ГЕРБ води страната към демографска катастрофа. 

Според ДПС крайно време е 2013 г. да отбележи края на месианството и да вкара обратно страната в нормалния път на развитие. Депутатите на Доган обясниха, че ще работят за алтернатива на управлението на ГЕРБ. „Провалът има конкретни имена, г-н Велчев. Все повече български граждани губят работа, защото продължават фалитите на основния работодател – малките и средни предприятия”, отбеляза Лютви Местан.

„2013 г. ще бъде година на икономическа криза”, подкрепи го и Иван Костов. „Икономиката ни е болна. 350 хил. филми се пререгистрираха. В 175 хил. от тях няма заети, освен по един човек. Това са фирми във фризера”, обясниха от „Синята коалиция”. 

От ДПС допълниха, че управлението днес се превръща в основен генератор на корупция. „ Не решихте проблема с престъпността и корупцията. Днес корупцията има един единствен мирис, мирише на гербери. Днешното управление продължава да се базира на пресонифицирания вот за една личност. Създава се усещане, че имаме формално създадени демократични институции. В България се реализират квазидемократични форми на управление”, завърши с критиката Местан. 

Местан и изрази надежда резултатите на парламентарните избори да доведат правителство на ясните национални интереси, зад което да стоят партии с валидирана в годините безспорна легитимност.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати