26 Април 2024 г. Петък

Направи си сам: Сметки за бъдещата пенсия

2013-01-09 10:14:05
От около месец на сайта на Националния осигурителен институт (НОИ) функционира нова електронна услуга, чрез която клиентите му могат сами да изчислят каква пенсия ще получават със стажа, който са натрупали. Най-полезна за хората в предпенсионна възраст, защото данните, които те ще подадат са най-достоверни. Всеки друг обаче също може да проиграе варианти за себе си.

До този момент над 10 000 души са се възползвали от услугата, като всеки от тях е направил средно по три преизчисления, променяйки някои от въведените данни, показа справка от НОИ за "Дневник".
 
От осигурителния институт споделят, че интересът към новия софтуер е бил голям още в първия ден на пускането му. Непосредствено след това в Контактния център на НОИ са постъпили и първите запитвания за възможностите и начина на работа със системата.

Ако откриете такива пропуски, трябва да изискате от работодателя справка за стажа си при него и да я представите в НОИ. В случай, че фирмата вече не съществува, може да направите справка и в Държавния архив.Но най-честите въпроси от стартирането на програмата до сега не са свързани толкова с работата й, колкото с установена липса на данни за осигурителен стаж и доход в Регистъра на осигурените лица, казват от института. Това, обясняват от там, може да се дължи на пропуски в подаването на информация.

Какво е необходимо? 

За да може да се ползва новата програма, в полетата трябва да се въведат ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК) от НОИ. В случай че нямате такъв код, трябва да го поискате от там. Това става като се попълни заявление и се отиде лично в службата. Кодът се получава веднага и се активира до два дни.

ПИК е полезна придобивка, защото чрез него могат да се ползват и част от останалите електронни услуги на осигурителния институт. Позволява например да се правят онлайн справки и разбивки на осигурителните периоди от 1997 г. насам, както и проверки за изплатени обезщетения. Със заявление към Националната агенция по приходите (НАП) пък същият код може да се ползва и в нейната електронна система. 

От НОИ съобщават за завишаване на заявките за ПИК, особено в първата седмица от стартирането на новата услуга. За по-малко от месец такъв код са получили над 8200 души.

Как работи програмата?

Работата с новата е-услуга е (изпробвано) лесна и бърза. След въвеждане на ЕГН и ПИК, системата автоматично зарежда пълния размер на осигурителния доход по данни от Регистъра на осигурените лица, както и общата продължителност на стажа след 31 декември 1996 г.

За потребителя остава да попълни броя на годините, месеците и дните, които има като трудов стаж отперди тази дата. В друго поле трябва да избере трите години от периода 1982-1996 г. вкл., в които е получавал най-висока заплата в сравнение със средния осигурителен доход за страната.

Най-високият доход обаче не означава непременно, че е най-изгоден за формирането на пенсията.

Специален софтуер, достъпен за свободно сваляне на сайта на НОИ, позволява на всеки човек с осигурителен стаж до 1.1.1997 г. да изчисли кой е най-добрият период за него, като въведе размера на доходите си по години или месеци.

 

Резултатът е...

Порграмата изчислява прогнозния индивидуален коефициент и размера на пенсията като ги съпоставя със средния осигурителен доход за страната за последните 12 месеца, за които има данни. Ако направите изчислението днес, прогнозният размер на бъдещата ви пенсия ще се отнася към 1 ноември 2012 г. и към средната стойност на дохода за страната от 614.46 лв.

От НОИ препоръчват всички, които се затрудняват със системата, да прочетат подробните инструкции, вградени в програмата, и да се обръщат за помощ към Контактния център или по имейл към института. Всички официално постъпили запитвания се обслужват в срок, като се дават компетентни отговори от експертите, уверяват от там.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати