29 Март 2024 г. Петък

Дянков обеща пари за "някои сектори" преди изборите

2013-01-09 10:01:01

Държавата няма да отдели повече пари за майките,полицаите също няма да получат увеличение на доходите си. В това беше категоричен финансовият министър Симеон Дянков в интервю за Нова Телевизия. Вицепремиерът обаче даде заявка, че някои сектори ще получат допълнителни средства. Това ще стане, поясни Дянков, през февруари-март, когато ще се водят разговори в тази насока.

Финансист номер едно се похвали, че 2012  година е завършила много по-добре от очакваните прогнози в бюджета - фискалният резерв е със 750 милиона по-голям, което позволява да не се влиза в нови дългове и в нови лихви. Другият факт, който изтъкна Дянков, е че сме завършили годината с дефицит под 1% от брутния вътрешен продукт.

Дянков не конкретизира кои сектори ще получат повече пари, но беше сигурен за кои няма да има увеличение.

Не, там сме казали, че правилната политика е да се строят детски градини".

Все пак Дянков отбеляза, че ще се водят разговори с майките.

На аналогичен въпрос за заплатите на полицаите, той подчерта, че доходите на МВР служителите са достатъчно високи в сравнение с тези в други сфери. За възнагражденията на лекарите финансовият министър обясни, че в някои болници вече има увеличение от януари. Ръст има и при заплатите на медицинските сестри.

Според него за увеличение в инвестициите в медицинската помощ може да се говори след като се дадат гаранции за ясни резултати там.

По думите на Дянков тема номер едно на 2013 година трябва да е безработицата. В тази връзка той изтъкна, че според него правителството трябва да отдели повече средства за програми за трайно безработните лица.

Вицепремиерът гарантира, че "за разлика от предишни изборни години, когато следващият финансов министър е трябвало да е в стрес", тази година бюджетът ще се изпълни, а дефицитът дори ще е по-малък от предвидения.

На въпрос как ще коментира предложението чужденци да плащат за българско гражданство, министърът на финансите разясни, че неговата идея е срещу 500 000 лв. да се дава постоянно пребиваване и след това да се кандидатства за гражданство.

„Това е за физически лица. За бизнеса сме предложили 1 млн. лв. и създаване на 10 работни места. Надявам се и вчера разговаряхме в парламента с представителите на ГЕРБ да подкрепят тези решения", поясни той.

Дянков коментира и темата за референдума за АЕЦ Белене, посочвайки, че в действителност той ще струва на държавата 20 милиона лева. 4-5 милиона ще се изразходват само за допълнителни разходи, сред които заплати на работещите в изборните секции.

Дянков определи парите за провеждането на националното допитване за втората ни АЕЦ за грешни и изтъкна, че има много по-важни теми, по които може да се поиска мнението на хората. „Жалко е, че първият ни истински референдум в демокрацията ни ще е такъв", заяви той.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати