29 Март 2024 г. Петък

Докладът за дюните край Несебър скрит

2013-01-08 22:57:32

На една трета от имота в община Несебър, предвиден за строежа на нов ваканционен комплекс, е имало дюни, предаде bTV.

Те са били описани в доклада на учен биолог при оценката за съвместимост на проекта преди пет години, а после са били скрити. Документът, че дюни край Несебър има, е доклад от 2007-ма, написан от 76-годишният тогава биолог-зоолог професор Петър Коларов.

"Този учен е казал, че се срещат и трите вида дюни и една трета от имота са дюни. Има бели, сиви, облесени дюни, с обща площ около 8,5 дка", каза Бойчо Георгиев, директор на РИОСВ- Бургас.

 

Дюните на хартия обаче изчезват, а решението на тогавашния директор на екоинспекцията в Бургас е да не се извършва екологична оценка на терена.

Георгиев допълни, че документите са намерени в архивите.

Според настоящия екодиректор в Бургас, като скрил фактите от доклада на професора, предшественикът му заблудил останалите институции, одобрили намерението за строеж в защитената местност.

Георгиев, застрашен с уволнение заради „дюнигейт", твърди, че преди празниците е подписал рутинно разрешение, че няма нужда от нова екооценка. Искането на инвеститора било подкрепено с всички необходими документи, а в тях нямало и намек за дюни. Разкритията на шефа на екоинспекцията са дадени на прокуратурата.

"В получените материали има данни, че тези решения е възможно да са незаконосъобразни и прокуратурата е компетентна, ако прецени това, да ги атакува по съответния съдебен ред, за да бъдат обявени за нищожни и да се обезсилят", допълва Красимира Кателиева, говорител на Окръжна прокуратура Бургас.

Точно преди Нова година стана известно, че защитена зона с редки дюни, която е публично-държавна собственост е продадена на много ниска цена на физическо лице и по-късно препродадена на пъти по-висока цена на юридическо лице.

По план на мястото трябваше да се издигне жилищен комплекс, но премиерът Бойко Борисов спря строежа след избухването на скандала и изпрати министърът на земеделието и храните Мораслав Найденов да провери дали наистина в парцела има дюни.

В последствие се оказа, че строежът действително е незаконен, а Борисов уволни шефът на Агенцията по горите Бисер Дачев заради случая.

Въпросният имот от почти 29 декара е част от ”Натура 2000”, а днес прокуратурата образува две преписки по случая.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бургас


Новини
Лекар в Бургас е заразен с коронавирус, съобщава Нова телевизия по информация на Кризисния щаб в града.По тази причина от снощи хирургичното отделение на частната болница ...
Новини
Служител на дирекция "Специализирани полицейски сили"-Бургас се е самоубил в дома си в морския град.Тялото на 46-годишния Георги Райков е открито около 17,20 часа днес, съо ...
Новини
Група привърженици на патриотичната паравоенна организия "Български войнски съюз" в камуфлажни униформи и въоръжени с електрошокови палки нападнаха протестиращите в Бургас срещ ...
Новини
Представители на руския рокерски клуб „Нощните вълци" („Ночные Волки") рано сутринта в четвъртък ще се срещнат с бургазлии, запалени по мощните мотори ...
Новини
15 души са задържани на различни места в Бургас днес при специализирана полицейска акция.В операцията участват служители на отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР- Бургас, ГДБО ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати