19 Април 2024 г. Петък

БСП не изключва нов вот на недоверие

2013-01-08 18:51:28

Не изключваме внасяне на вот на недоверие през новия политически сезон, заяви зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов.

По думите му управляващите всекидневно дават повод за това, но за момента левицата все още не е обсъждала конкретно основание за такава стъпка. Найденов обясни, че до 27 декември основният приоритет на червените е кампанията за референдума за бъдещето на ядрената енергетика.

Според зам.-председателя на парламентарната група на левицата допитването ще играе ролята на своеобразен вот на недоверие срещу управляващите от ГЕРБ, на който българските граждани ще дадат мнението си за политиката на правителството на Бойко Борисов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев за пореден път на спести критиките си по адрес на премиера Бойко Борисов и най-вече изказванията му по темата за референдума.

Станишев за пореден път обвини министър-председателя, че “обръща палачинката“ постоянно. В неделя Борисов призова своите депутати и симпатизанти да гласуват с “не“ на вота. Преди това той беше изказал друго мнение, освен това неколкократно е повтарял, че правителството на ГЕРБ иска ядрената енергетика да се развива.

След редакцията на управляващите от въпроса за референдума отпадна уточнението  “ на площадка “Белене“ и в момента той е “Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена централа?“.

Станишев определи поведението на Борисов като “шизофренно“ и обясни, че управлението на България в момента е “медицински случай“. По думите на червения лидер призивът на премиера да се гласува с “не“ показва, че “всички приказки за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“ са ала-бала“.

Станишев настоя още ЦИК да извади инициативния комитет от 76 депутати на ГЕРБ от дебатите и информационната програма за референдума заради смяната на позицията им.

След решението да се свика допитване инициативния комитет на управляващите се регистрира като застъпник на развитието на ядрената енергетика. Лидерът на БСП призова още ЦИК да ги санкционира за заблуждаваща кампания.

Според Станишев ГЕРБ искат да оставят ядрената енергетика на доизживяване и зад това седят определени икономически интереси. Лъсна истината за позицията на господин Борисов и ГЕРБ, каза червеният председател.

Той категорично отхвърли обвиненията на министъра на земеделието и храните, че брат му също е участвал в заменките на земи.

Темата стана особено актуална след случая с дюните в община Несебър. Точно преди Нова година стана известно, че защитена зона с редки дюни, която е публично-държавна собственост е продадена на много ниска цена на физическо лице и по-късно препродадена на пъти по-висока цена на юридическо лице.

Брат ми е архитект. Няма никакво участие във фирми, които са привил заменки по морето или другаде, категоричен бе Станишев. Той обясни, че думите на Найденов са атака срещу него, защото явно управляващите ги е страх.

Той отново обясни, че случаят в община Несебър, станал известен като “Дюнигейт“, е “корупционна схема“. Станишев обвини вътрешния министър Цветан Цветанов в “директен конфликт на интереси“, защото в скандала изплува името на Тодор Бояджиев, чийто кумец е Цветанов.

По думите на червения лидер печалбата от строителството е щяла да бъде за милони.

“Хората действат на едро“, обобщи той.

В БСП погледнаха иронично на инициативата на СДС за свикване на референдум за тютюнопушенето. Сините днес обявиха, че започват подписка, но призоваха да не се гласува на вота за ядрената енергетика. Левицата обвини представителите на “Раковска 134“, че правят, какво им кажат от ГЕРБ.

БСП раздели партията на “парламентарна“ и “извънпарламентарна, припомняйки скандалите, които тресат десницата и изключените депутати, които бойкотираха решенията на ръководството си.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати