Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Март 22
Начало arrow Политика arrow Много уволнени за сделката с дюните, но по ниските етажи

Много уволнени за сделката с дюните, но по ниските етажи

  Print E-mail
2013-01-08 08:25:41
източник: dnes.bg

Много хора ще понесат отговорност за тези безобразия, които са направили, заявява премиерът Бойко Борисов на срещата с екозащитници днес в Министерски съвет след скандала със строителството върху 29 декара дюни край Несебър. Според публикуваната стенограма министър-председателят уточнява, че директорът на екоинспекцията в Бургас ще бъде уволнен, защото „през 2007 година първият, който е виновен, е този, който е казал, че това не са дюни“. 

„Вторият е сегашният - да си заминава – началникът на Агенцията по горите. Като е прочел Несебър, като е гледал тези цени, можело е да попита, можело е да дойде да ме попита, не сега да вървим след събитията. Ако ме бяха уведомили, всичко това щеше да е спряно много отдавна. Всяко зло за добро. Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим и какви промени ще направим“, коментира той.

Според Борисов „много кьорав трябва да бъде този, който ще отиде и ще каже, че това е годно за строителство”. За съседните терени главният архитект и кметът на Несебър ще бъдат викани и ще бъдат разпитвани. 

Нали ни атакуваха и политически, поради което се поразрових, защото някои случаи бях забравил, казва Борисов.

Той обяснява и как си представя работата на бъдещата анкетна комисия за подобни сделки от 2003 година насам. Според премиера тя трябва да е с един представител от ГЕРБ, за да няма обвинения в бойкот, но с публични заседания за медиите и за неправителствените организации.

 

„Сиреч сделка по сделка вадим, показваме, казвате си мнението и след това хайде при прокурора“В момента, в който се каже, че това не е кабинет на Министерския съвет, а е плод-зеленчук, всички процедури тръгват за изграждането на плод-зеленчук“.

По думите му 707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев “фантастично място, продавано за седем лева декара”. 

“А той говори за нас. Господ ни е свидетел, че всичко това чух от новините. В момента, в който го чух, се обадих на всички и им казах да спират веднага, докато не разбера какво става, на мига. Има две решения на Министерския съвет от 8 септември 2008 г. Донесоха ми ги. Всичко това за моя радост ще отиде в парламента и ще се връчи на анкетната комисия. Вие ще ги питате как земята е оценена за седем лева, защо е оценена с такава ниска цена, на кого е продадена. Прокурорите, които ще се занимават с тях, да бъдат любезни и да кажат кой им се е обадил, кой ги е натискал”, казва премиерът. В Банкя точно срещу моята къща разбрах, че един издигна десететажна къща, в смисъл – триетажна с покрива е десет метра, точно ми е пред терасата. И не стига, че я издигна до покрив на тухли, и така я заряза, явно му свършиха парите. И сега гледката ми е една къща, където само аз съм живял навремето, ние сме първите в Банкя там, където сме живели, около нас бяха ниви, в края на града. И сега, като изляза на терасата, пред мен има един огромен блок на тухла и керемида и вече десет години стои”.

Премиерът предлага на следващата среща на Националното сдружение на общините темата да се коментира, защото „като виждат, че се копаят дюните или се прави строеж, за всички това е държавата”.

Ние четири години не сме дали да се строи, но ако беше тройната коалиция, там вече щеше да има комплекси, нали не се съмнявате в това?! Говоря за Бяла и т.н. А Камчийски пясъци щеше да е вече комплекс, нали в това нямате съмнение, коментира още той. 

Премиерът дава и примери от София. Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял. И сега виждате, че пак по всяка една тема – оставили „Камчийски пясъци”път. Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране, обяснява Борисов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Има достатъчно основания да се смята, че има акт на корупция." Това заяви пред Нова телевизия Александър Симов от БСП.Той подчерта, че няма как записът да бъде манипулиран ...
  Новини ГЕРБ са в паника, така че твърдят неистини и глупости. Те са уплашени и усещат, че концертът свършва и си отиват. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по ...
  Новини "На мен лампи ми светят винаги, режисьор съм и се занимавам с всичко. Интересува ме мръсотията и ми се налага да се занимавам с нея като човек". Това заяви пред bTV министърът на културата ...
  Новини Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин."Настоявах да се спази процедурата ...
  Новини Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?