Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 27
Начало arrow Политика arrow Много уволнени за сделката с дюните, но по ниските етажи

Много уволнени за сделката с дюните, но по ниските етажи

  Print E-mail
2013-01-08 08:25:41
източник: dnes.bg

Много хора ще понесат отговорност за тези безобразия, които са направили, заявява премиерът Бойко Борисов на срещата с екозащитници днес в Министерски съвет след скандала със строителството върху 29 декара дюни край Несебър. Според публикуваната стенограма министър-председателят уточнява, че директорът на екоинспекцията в Бургас ще бъде уволнен, защото „през 2007 година първият, който е виновен, е този, който е казал, че това не са дюни“. 

„Вторият е сегашният - да си заминава – началникът на Агенцията по горите. Като е прочел Несебър, като е гледал тези цени, можело е да попита, можело е да дойде да ме попита, не сега да вървим след събитията. Ако ме бяха уведомили, всичко това щеше да е спряно много отдавна. Всяко зло за добро. Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим и какви промени ще направим“, коментира той.

Според Борисов „много кьорав трябва да бъде този, който ще отиде и ще каже, че това е годно за строителство”. За съседните терени главният архитект и кметът на Несебър ще бъдат викани и ще бъдат разпитвани. 

Нали ни атакуваха и политически, поради което се поразрових, защото някои случаи бях забравил, казва Борисов.

Той обяснява и как си представя работата на бъдещата анкетна комисия за подобни сделки от 2003 година насам. Според премиера тя трябва да е с един представител от ГЕРБ, за да няма обвинения в бойкот, но с публични заседания за медиите и за неправителствените организации.

 

„Сиреч сделка по сделка вадим, показваме, казвате си мнението и след това хайде при прокурора“В момента, в който се каже, че това не е кабинет на Министерския съвет, а е плод-зеленчук, всички процедури тръгват за изграждането на плод-зеленчук“.

По думите му 707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев “фантастично място, продавано за седем лева декара”. 

“А той говори за нас. Господ ни е свидетел, че всичко това чух от новините. В момента, в който го чух, се обадих на всички и им казах да спират веднага, докато не разбера какво става, на мига. Има две решения на Министерския съвет от 8 септември 2008 г. Донесоха ми ги. Всичко това за моя радост ще отиде в парламента и ще се връчи на анкетната комисия. Вие ще ги питате как земята е оценена за седем лева, защо е оценена с такава ниска цена, на кого е продадена. Прокурорите, които ще се занимават с тях, да бъдат любезни и да кажат кой им се е обадил, кой ги е натискал”, казва премиерът. В Банкя точно срещу моята къща разбрах, че един издигна десететажна къща, в смисъл – триетажна с покрива е десет метра, точно ми е пред терасата. И не стига, че я издигна до покрив на тухли, и така я заряза, явно му свършиха парите. И сега гледката ми е една къща, където само аз съм живял навремето, ние сме първите в Банкя там, където сме живели, около нас бяха ниви, в края на града. И сега, като изляза на терасата, пред мен има един огромен блок на тухла и керемида и вече десет години стои”.

Премиерът предлага на следващата среща на Националното сдружение на общините темата да се коментира, защото „като виждат, че се копаят дюните или се прави строеж, за всички това е държавата”.

Ние четири години не сме дали да се строи, но ако беше тройната коалиция, там вече щеше да има комплекси, нали не се съмнявате в това?! Говоря за Бяла и т.н. А Камчийски пясъци щеше да е вече комплекс, нали в това нямате съмнение, коментира още той. 

Премиерът дава и примери от София. Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял. И сега виждате, че пак по всяка една тема – оставили „Камчийски пясъци”път. Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране, обяснява Борисов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  Новини След петчасова среща турският вицепрезидент Фуат Октай и българският премиер Бойко Борисов не стигнаха до съгласие по скандала с думите на външния министър на Турция Мевлют ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?