20 Април 2024 г. Събота

Много уволнени за сделката с дюните, но по ниските етажи

2013-01-08 08:25:41

Много хора ще понесат отговорност за тези безобразия, които са направили, заявява премиерът Бойко Борисов на срещата с екозащитници днес в Министерски съвет след скандала със строителството върху 29 декара дюни край Несебър. Според публикуваната стенограма министър-председателят уточнява, че директорът на екоинспекцията в Бургас ще бъде уволнен, защото „през 2007 година първият, който е виновен, е този, който е казал, че това не са дюни“. 

„Вторият е сегашният - да си заминава – началникът на Агенцията по горите. Като е прочел Несебър, като е гледал тези цени, можело е да попита, можело е да дойде да ме попита, не сега да вървим след събитията. Ако ме бяха уведомили, всичко това щеше да е спряно много отдавна. Всяко зло за добро. Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим и какви промени ще направим“, коментира той.

Според Борисов „много кьорав трябва да бъде този, който ще отиде и ще каже, че това е годно за строителство”. За съседните терени главният архитект и кметът на Несебър ще бъдат викани и ще бъдат разпитвани. 

Нали ни атакуваха и политически, поради което се поразрових, защото някои случаи бях забравил, казва Борисов.

Той обяснява и как си представя работата на бъдещата анкетна комисия за подобни сделки от 2003 година насам. Според премиера тя трябва да е с един представител от ГЕРБ, за да няма обвинения в бойкот, но с публични заседания за медиите и за неправителствените организации.

 

„Сиреч сделка по сделка вадим, показваме, казвате си мнението и след това хайде при прокурора“В момента, в който се каже, че това не е кабинет на Министерския съвет, а е плод-зеленчук, всички процедури тръгват за изграждането на плод-зеленчук“.

По думите му 707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев “фантастично място, продавано за седем лева декара”. 

“А той говори за нас. Господ ни е свидетел, че всичко това чух от новините. В момента, в който го чух, се обадих на всички и им казах да спират веднага, докато не разбера какво става, на мига. Има две решения на Министерския съвет от 8 септември 2008 г. Донесоха ми ги. Всичко това за моя радост ще отиде в парламента и ще се връчи на анкетната комисия. Вие ще ги питате как земята е оценена за седем лева, защо е оценена с такава ниска цена, на кого е продадена. Прокурорите, които ще се занимават с тях, да бъдат любезни и да кажат кой им се е обадил, кой ги е натискал”, казва премиерът. В Банкя точно срещу моята къща разбрах, че един издигна десететажна къща, в смисъл – триетажна с покрива е десет метра, точно ми е пред терасата. И не стига, че я издигна до покрив на тухли, и така я заряза, явно му свършиха парите. И сега гледката ми е една къща, където само аз съм живял навремето, ние сме първите в Банкя там, където сме живели, около нас бяха ниви, в края на града. И сега, като изляза на терасата, пред мен има един огромен блок на тухла и керемида и вече десет години стои”.

Премиерът предлага на следващата среща на Националното сдружение на общините темата да се коментира, защото „като виждат, че се копаят дюните или се прави строеж, за всички това е държавата”.

Ние четири години не сме дали да се строи, но ако беше тройната коалиция, там вече щеше да има комплекси, нали не се съмнявате в това?! Говоря за Бяла и т.н. А Камчийски пясъци щеше да е вече комплекс, нали в това нямате съмнение, коментира още той. 

Премиерът дава и примери от София. Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял. И сега виждате, че пак по всяка една тема – оставили „Камчийски пясъци”път. Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране, обяснява Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати