29 Март 2024 г. Петък

Новини от последния час

2013-01-08 08:14:01

 

"Хаос в ГЕРБ заради референдума", е акцентното заглавие по темата на "Труд". Премиерът внесе суматоха в партията с "инструкцията" да гласуват с "не" на референдума за развитие на ядрената енергетика. Истинският проблем ще се появи по време на дебатите по БНТ и БНР. Времето на поддръжниците на "за" и "против" е разделено по равно. И ГЕРБ ще наруши баланса, ако в своите минути агитира "против". Объркани са и висши партийни членове, които декларираха, че ще гласуват "за".

Под заглавие "Белене" ли? По-добре "Козлодуй 2" анализаторът Михаил Константинов изтъква пред "24 часа", че нова АЕЦ не ни е необходима. В ядрената енергетика безопасността има абсолютен приоритет пред всичко останало. Така че без нова, съвременна оценка на сеизмичния риск от наши и чуждестранни учени центаралата "Белене" категорично не трябва да се строи", отбелязва още Константинов.

"С емоционалното си изказване Бойко Борисов каза едно - че е против развитието на ядрената енергетика. Но аз не съм склонна да отдавам голямо значение на тази постъпка на Борисов. До 27 януари има много време, дотогава той може сто пъти да си смени мнението." Това заявява в интервю за "Труд" Илияна Йотова, евродепутат. "БСП беше политическата сила, която инициира референдума, но в никакъв случай не искаме да го закачим на ревера си. С последното си изявление премиерът направи смешни онези депутати от ГЕРБ, които създадоха инициативен комитет за провеждане на референдума. Всеки, който вярва, че от гласа му нещо зависи, който смята, че България, макар и малка страна, може да диктува енергийните процеси в региона, трябва да гласува на 27-и", призовава евродепутатът. В отговор на друг въпрос Йотова коментира и темата за дюните в Несебър: "В случая е очевидно желанието на управляващите да се замъгли ситуацията с многобройни проверки и комисии. Но въпросите остават. Защо през 2012 г. все още може да се продава земя на безценица?"

Депутатите от ГЕРБ, които са вносители на въпроса за предстоящия национален референдум, ще създадат юридически прецедент, като агитират и гласуват "против" собствената си инициатива, коментира на първа страница "Дума". В същото време те са вписани като застъпници на тезата за развитието на ядрената енергетика чрез строеж на нова ядрена централа след нареждане на Бойко Борисов.

Близо 100 млн. лв. ще струва на бюджета прекратяването на всички заварени процедури за закупуване на горски терени без търг по схемата на продадените дюни в Несебър, анонсира на първа страница "Сега". Държавата е готова да спре тези сделки и да върне на заинтересованите лица платените от тях такси за задвижване на процедурите. Така скандалът около дюните прераствав открито политически, а управляващото мнозинство ще се опита да извлече максимално дивиденти от факта, че проблемът е наследен от предходното правителство, коментира изданието."Преса" се включва по темата с информацията, че хиляди тонове пясък са извлечени през годините от дюните в Несебър. Пред всекидневника Димитър Мандулев, директор на местното Държавно ловно стопанство, разказва: "Крадяха пясък с фадроми и бусове - тях ги хващахме и санкционирахме. Но как да пречим на хората, на които дюните се падат в съседство с имота им и които вземаха пясък с колички и каруци?" През последните години ловното стопанство е наложило над 170 акта за нарушители в района - за изхвърляне на отпадъци и незаконен добив на инертни материали.

Златни съкровища може да пазят скандалните дюни в местността Кокала край Несебър. Бомбата хвърля пред "Стандарт" шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров в отговор на въпрос за произхода на името на района. Според него местните хора кръстили терена Кокала, защото непрекъснато попадали на древни кости в него. Това не е случайно. Историческите и археологическите данни сочат, че спорните 29 дка се намират точно на мястото, за което се предполага, че някога е бил некрополът на легендарната Месембрия.

С наближаващия парламентарен вот Изборният кодекс се очертава като най-важния закон, който депутатите трябва да гласуват в започващата в сряда предпоследна сесия на настоящото НС. Поредица от скандали между управляващите и опозицията обаче поставят приемането му под въпрос, твърди "Сега". В програмата на парламента за тази седмица законът изобщо не фигурира.

Младите европейци вярват в Европейския съюз, но нямат интерес да го управляват, смята Матю Соете от най-голямата младежка организация в Европа AEGEE. В интервю за "Новинар" той представя предварителните резултати от проекта "Европа на път", чиято цел е да анализира мнението на млади хора за визията и бъдещето на Евросъюза. "Според младите хора връзката между тях и европейските политици е прекъсната, като причината за това е и в двете страни. На първо място хората, с които проведохме дискусиите, настояват политиците да се вслушват в техните мнения и да ги вземат под внимание. На второ място, политиците трябва да работят върху посланията си, които в момента по никакъв начинне привличат младите хора. Това от своя страна води до повсеместна незаинтересованост към европейската политика", допълва Соете.

Големият български актьор Тодор Колев бе на косъм от смъртта след третата операция, която му направиха вчера следобед във Военномедицинска академия, съобщава на първа страница "Телеграф". Комикът е в болницата от две седмици, в клиниката по травматология, след разсейки от рак на белия дроб, които са проникнали в гръбначния стълб и костите му.

"Между 50-60 процента и повече може да достигне соята в колбасите. Тя е абсолютно безвредна, но потребителят се заблуждава, че консумира месо, а се оказва, че доста голям процент е соя", алармира в интервю за "Телеграф" Йордан Войнов, директор на Българската агенция по безопасност на храните. "Задача номер едно в момента ни е да въведем лимит при използването на соя. Разпоредих веднага да се започнат консултации с Асоциацията на месопреработвателите, с технолози ит. н. Ще лимитираме процента на соята, която се използва в местната индустрия", допълва Войнов.

"Законът за забрана на тютюнопушенето е измислен така, че да не може да се прилага ефективно и съвсем скоро собствениците на заведения ще наберат увереност да го нарушават, това дори вече се случва. И властта си затваря очите", констатира пред "Стандарт" Богомил Николов, председател на "Активни потребители". "Защо се случва това - защото може да глобява само РИОКОС. Ако го правеше полицията, нещата щяха да стават много по-лесно. Но в инспекцията в един среден областен град например има 6-7 служители. Колко от тях след 5 часа ще са по проверки? И всяка вечер ли ще дежурят по кръчмите? Направете си експеримент и се обадете някоя вечер, че до вас в ресторанта се пуши. Ще ви отговорят, че не са полиция и че трябва да се направи докладна, да се издаде заповед за извънреден труд и след 3-4 дни ще минат. Драмата на нашата икономика всъщност е, че нелоялният печели", категоричен е Николов.

На първа страница "Преса" анонсира: Сметната палата публикува списък, в който са имената на 291 представители на властта. Греховете им са несъответствия или разминаване на данните във встъпителните и финалните декларации. Сред провинилите се са шефове на агенции, съдии, прокурори, кметове, депутати и дори служители на ДАНС. В списъка са шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, шефът на агенцията по храните Йордан Войнов, депутатите Асен Агов, Петър Мутафчиев и други.

Два пъти по-малка заплата взема специалист в Министерството на външните работи /МВнР/ спрямо колегите му от Министерството на финансите /МФ/. Това сочи справка, публикувана на страниците на "Труд". Специалист в МВнР, за чието назначаване се изисква владеенето на езици, получава средно 467 лв. За същата длъжност в МФ се дават 922 лв. Тези младши кадри във ведомството на Симеон Дянков са получили около 50 лв. увеличение на заплатата, а в МВнР- едва 20 лв. от юли м. г. до сега. Специалистите в Министерството на културата се подписват средно срещу 762 лв., в Министерството на околната среда - срещу 817 лв., в Министерството на земеделието - срещу 657 лв., в Министерството на труда - срещу 783 лв. При Тотю Младенов обаче официалното увеличение е с почти 200 лв. Като изключим секретарите на министерства, сред най-високо платените чиновници в България са директорите на дирекции в МФ. Официално те вземат по 2335 лв., пише изданието, позовавайки се на данните, получени по Закона за достъп до обществена информация.

Според челото на "Новинар" германци ще строят мегазавод в Пловдив. Предприятието е за производство на климатици за автомобили и ще се разполага върху 78 декара площ в район "Тракия". Оценката на земята е 1 560 000 евро, обяви зам.-кметътна града Димитър Кацарски. Инвеститорите вече са направили геоложко проучване.

"Спре ли заводът, регионът е обречен на гибел", е заглавието над интервю в "Дума" с Иванка Иванова, лидер на КНСБ във ВМЗ-Сопот. Работниците в предприятието все още не са получили възнагражденията си за октомври и ноември, и аванс за ноември и декември. Това са над 2 милиона лева, уточнява Иванова. По думите й съдбата на предприятието все още е неясна. "Предстоят нови срещи, на които ще разберем съответнокакви са намерения накандидат-купувача, защото в крайна сметка не е хубаво да се прави приватизация заради самата приватизация, а по-скоро тази приватизация да бъде едно спасение за дружеството, тъй като виждаме, че държавата се оказа лош стопанин и една приватизация съответно би трябвало да се направи със сериозен тактически инвеститор, който да развива това предприятие, тъй като в региона просто няма какво друго да се работи. И регионът просто ще бъде обречен на гибел", подчертава Иванова.

И МВР се намеси тайно във фейсбук, пише под глава "24 часа". От година все повече централни и регионални полицейски дирекции използват за комуникация социалната мрежа, известна с младежката си аудитория, и не разчитат само на тел. 112 и сайта на МВР. Засега една от малкото официални страници е на Столичната дирекция на вътрешните работи. Тя се поддържа от служители от Охранителна полиция, които се занимават със спортните хулигани.

Заведенията в Студентски град, които са в частни имоти, няма да бъдат затваряни, анонсира в интервю за "24 часа" Румен Стоилов, депутат от ГЕРБ. Това предвиждат промените в Закона за висшето образование. "Става дума само за заварените положения обаче. Законът няма да позволява отваряне на нови. Освен това при обсъждането на промените беше възприето предложението на собствениците и работниците заведенията да работят до 23 часа, а не до 22", пояснява Стоилов. Той изразява своето съмнение, че непорочните практики в Студентски град ще бъдат прекратени. Не в заведенията, а в общежитията стават неприятните случки. "Там става голямото пиене с домашните ракии и вина, както и с незнайно откъде купен лош алкохол. Това създава проблемите", смята Стоилов.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати