19 Април 2024 г. Петък

Пресата днес

2013-01-05 10:53:01

"Борисов е мечтата на пиара", е озаглавено интервюто в "Труд"По цял ден ще си седя, няма да върша нищо, той ще си се справя сам. Бойко Борисов е уникален човек, който може да създава от абсолютно нищо събитие.

Другият, за когото може да се каже това, е Ахмед Доган. Той се появява веднъж или два пъти в годината, но всички знаем, че веднага след това има Нещо." Според Алгафари ГЕРБ се справя добре с пиара. Добро или лошо, качествено или не толкова, но винаги намират начин да пратят топката в полето на БСП. За съжаление в БСП няма такива, които да отбиват топките. Те само поемат удари. Включително референдумът, на който толкова залагаха, най-вероятно ще бъде безумен гаф на БСП, смята Алгафари.

В последната седмица цялата страна лудна покрай една сделка с парцел в Несебър, коментира "Сега". Схемата е до болка позната. Теренът се вади от горския фонд, записва се като урбанизирана територия, местните служби дават уверение, че зоната не е защитена. Следва заявяване на инвестиционен интерес, оценка, продажба, препродажба, издаване на строително разрешително.

Колкото повече факти излизат около тази сделка, толкова повече хора от държавната администрация се опитват да я обясняват, да я оправдават, да се кълнат, че са невинни и ако има вина, тя е на предните управляващи. Колкото повече се опитват, толкова повече се оплитат и накрая лъсва простичкият факт, че години наред не са си вършили работата. От години по морето се строи в нарушение на всички нормативи. "Пробивите" в защитени територии и плъзването на бетона дори по плажовете е масово. Скандалът в Несебър дойде да напомни, че Законът за устройство на Черноморското крайбрежие реално не работи.

"Господ е българин! А питал ли е Попова?", коментира "Труд". В мълчанка се е превърнала процедурата по даване на българско гражданство. Институциите по веригата си прехвърлят една на друга преписките. Бумагите се въртят в пълно мълчание, а оправданието на ведомствата е защита на личните данни. Преди дни вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала да даде гражданство на саудитски шейх от кралското семейство, който е обещал щедри инвестиции у нас. Дори и Бог да беше кандидатствал за роден паспорт днес, не е ясно дали ще му се отвори парашутът - всичко зависи в какво настроение ще е Попова.

Тя си назначи специална Комисия по българско гражданство, която отново, след Министерството на правосъдието, разглежда кандидатурата и предлага как да постъпи. Процедура, която не съществува в закона. Комисия, която също не съществува в закона. Отказите на Попова също не съществуват в закона. И в конституцията. И понеже те се съобщават с писмо на правосъдното министерство и не са самостоятелен административен акт, няма как да бъдат обжалвани. Ето как човек, когото десетина ведомства от изпълнителната власт са проучвали и одобрили, остава без гражданство.

"Катран в меда на президента", коментира "Стандарт". Новогодишната реч на президента Росен Плевнелиев стана най-гледаното и коментирано празнично обръщение. Но за съжаление не заради посланията в словото, а заради нелеп гаф, който илюстрира със снимка на Скалистите планини родното Пампорово. И както често се случва в България, грешката веднага стана основен акцент и президентът бе взет на подбив. Но най-потресаващо бе мълчанието от страна на държавния глава и екипа му. Никой не пое отговорност за случилото се, нито поднесе извинения на зрителите, на автора на откраднатата снимка, на туристическия бранш.

В речта си президентът призова българите да се държат като европейци. А това включва и поемането на отговорност. Така вместо в интернет да се открият многобройни колажи, които обиждат както Плевнелиев, така и институцията, която той представлява, може би щяха да се появят и няколко думи за самата му реч. За която дори опонентите му признават, че е стойностна. Българите обаче винаги са склонни да сложат лъжицата с катран в кацата с меда.


Еврофондовете спасили България от рецесия, акцентира "Сега". Въпреки че страната ни е на опашката в ЕС по процент на усвояване - едва 30,7% от средствата, които й се полагат, безвъзмездните траншове от Брюксел са се отразили благотворно на икономиката. Това разкрива пространен правителствен документ, озаглавен "Стратегически доклад 2012".

От него става ясно, че по 20 приключили към 30 октомври проекта за регионално развитие са реконструирани 454 км пътища, че по новите лъчове на метрото в София се возят по 135 000 пътници дневно, с европари по програма "Околна среда" са изградени почти 300 км канализационна мрежа и водопроводи, а близо 60 000 безработни са научили занаят в обучения, финансирани от Брюксел. Поетапно са пуснати в експлоатация лотове 2 и 3 от магистрала "Тракия", а през август - и част от лот 4, или общо 68 км нови автомагистрали.

По жп линията Пловдив - Бургас вече са рехабилитирани 126 км влаков път. Според доклада, ако не бяха парите от Брюксел, постъпили през периода 2009-2012 г., миналата година икономиката на България щеше да е с 3% по-малка, отколкото е в действителност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати