29 Март 2024 г. Петък

Глоби за 184 бона отнесоха барове и кръчми заради тютюнев дим

2013-01-04 13:18:54
Здравните инспектори са наложили глоби за общо 184 700 лева заради нарушения на забраната за пушене на закрито от 1 юни 2012 г., когато тя влезе в сила, до края на годината, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

През посочения период Регионалните здравни инспекции са извършили общо 128 698 дневни и нощни проверки на 123 316 обекта в цялата страна, както в работни, така и в почивни дни. Издадени са 1698 предписания и са съставени 511 акта за констатирани нарушения. 

Само през месец декември РЗИ в страната са извършили 11 960 проверки, при които са издадени 33 предписания и са съставени 113 акта за констатирани нарушения. Наказателните постановления са 148, като общата им стойност е 80 400 лв. 

За седемте месеца от влизането в сила на забраната инспекторите в цялата страна са проверили 22 088 обекта за хранене и развлечение, 11 987 детски и учебни заведения, 28 701 лечебни и здравни заведения. 

Проверени са 34 315 други закрити обекти с обществено предназначение - железопътни гари, автогари, банки, застрахователни дружества, административни сгради, ресторанти, автогари, обществени тоалетни, складове, театри и кино салони, СПА центрове, хотели и мотели, магазини, игрални зали, бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, детски ясли и градини и прилежащите територии към тях, плувни басейни, музикални школи, центрове за временно настаняване, транспортни средства, центрове за стари хора, общежития, интернет зали, офиси и др. 

Инспектирани са 2 308 открити обществени места - прилежащи терени и тротоари на ОДЗ и ЦДГ, площадки за игра, спортни обекти – по време на спортни и културни прояви.

Преобладаващата част от наложените през 7-месечния период актове са съставени за нарушения в заведения за обществено хранене и развлечения - кафе-барове, кафе-аперитиви, барове, ресторанти, игрални зали, казина. 

Здравните инспектори са съставили актове и за тютюнопушене на работни места. 

Контролните органи са издавали предписания основно на заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни с цел да предприемат задължителни организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене. 

За проверка на изпълнението на дадените предписания в много от тях са извършвани допълнителни проверки и там където е установено неизпълнение, са налагани парични санкции.

Министерство на здравеопазването и неговите регионални структури ще продължат стриктно да следят за спазването на забраните, разписани в Закона за здравето, и ще прилагат разпоредбите с цялата им строгост. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати