Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Януари 22
Начало arrow Свят arrow Spiegel: Да ти откраднат сградата - новата фаза на пиратството в Китай

Spiegel: Да ти откраднат сградата - новата фаза на пиратството в Китай

  Print E-mail
2013-01-03 13:32:14
източник: dnevnik.bg

Световноизвестната британска архитектка от иракски произход Заха Хадид в момента реализира 11 проекта в Китай. Един от тях обаче се строи на две места. Причината е нов феномен в китайското общество, където урбанистичната експанзия е родила т.нар. архитекти-пирати, разказва германското списание Spiegel.

Хадид, една от водещите фигури в съзвездието съвременни архитекти авангардисти и е единствената жена, носител на наградата "Прицкер" (т.нар. архитектурен "Нобел"), вече се превърна в суперзвезда в Китай. Нейните иновативни решения се разпространяват из архитектурните училища и студия по цялата страна, а откриването на блестящата кристална сграда на операта в Гуанджоу преди две години й спечели милиони фенове.

Обаянието на експерименталното творчество на Хадид е толкова голямо, че група архитекти и строители са копирали един от последните й проекти, който се осъществява в Пекин, и строят негов двойник в Чунцин – огромен град в централната част на страната. Става дума за футуристичния комплекс Galaxy SOHO – четири кули, наподобяващи издути платна, изваяни от камък и обгърнати от вълноподобни алуминиеви пръстени. Гледани отгоре, те сякаш плават по сушата.

 

Комплексът не само е "клониран", но пиратският екип работи по-бързо от оригиналния и принуждава компанията SOHO China, поръчала проекта на Хадид, да се състезава с нелоялната конкуренция, за да го завърши първа. По първоначален план работата по него е трябвало да приключи през 2014 г., но заради ускорения строеж той отвори врати в края на миналата година.

Джан Син, изпълнителният директор на SOHO China – най-големия китайски строител на луксозни офис центрове, призова публично за помощ в борбата срещу масовата и открита фалшификация. "Всички казват, че Китай е страхотен в копирането и че тук може да се копира всичко", заключва тя тъжно.
Това твърдение съвсем не е преувеличено. В КНР не просто навсякъде могат да се купят фалшиви iPod, iPhone и iPad, но в бързо разрастващите се градове са се появили цели фалшиви магазини на Apple.

Въпреки че в страната поне на хартия има закони за защита на интелектуалната собственост, тяхното прилагане е изключително спорадично. Според базирания в Шанхай адвокат в тази сфера Йоу Юнтин архитектурните произведения са включени в китайския закон за защита на интелектуалната собственост. Той оценява шанса за спечелване на евентуално дело от страна на SOHO China срещу пиратите като голям, но дори и тогава е малко вероятно съдът да принуди ответника да събори своя комплекс. По-скоро ще постанови изплащане на компенсация на ищеца.

 

Заха Хадид не е първият западен архитект, чието творчество е било копирано в Китай. Преди година жителите на австрийското планинско селце Халщат, включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, били шокирани, когато случайно открили, че в южен Китай се строи клонирана версия на тяхното село. За целта архитектите шпиони заснели тайно къщите и всички останали детайли от Халщат. След това използвали специализиран софтуер, с който ги сглобили в  цялостната картина, която впоследствие трансформирали в 3D модели.

Холандският архитект Рем Кулхаас, сътворил сюрреалистичното седалище на държавната китайска телевизия CCTV в Пекин, разказва, че ултрабързата експанзия на китайските градове е родила лаптоп-архитекти, които използват технологиите, за да копират и създават сгради в реална среда. Той ги нарича "Photoshop дизайнери"Photoshop ни позволява да правим колажи от снимки – и това е есенцията на китайската архитектурна и урбанистична продукция... Дизайнът днес се превърна в нещо толкова лесно, колкото и Photoshop, дори когато става дума за мащаби от ранга на цял град."

Според Сатоши Охаши, директор на проекта Galaxy SOHO, вече има цяло поколение съвременни китайски архитекти, вдъхновени от напредничавите виждания на фигури като Хадид. Той прогнозира, че това ще доведе до възхода на нова класа пирати със специфичен фокус върху експерименталните и иновативни сгради по целия свят. А възможностите, които предоставя интернет за лесна размяна на снимки и дигитални триизмерни скици, ще продължат да улесняват не само международните архитектурни екипи, но и пиратите, които клонират сгради със скоростта на светлината.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Посланикът на Китай в Канада Лу Шайе заплаши Отава с "последици", ако забрани на китайският комуникационен гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежа в северноамериканската страна, ...
  Новини Русия призова Турция да напусне Сирия и да остави на президента Башар Асад да си върне териториите след изтеглянето на американските войски от арабската държава, информират АП и "Дейли ...
  Новини Светът успява да избегне голяма война вече близо 75 години след края на Втората световна война през 1945 г., дори след като САЩ и СССР бяха съвсем близо в няколко случая по време на Студената война. ...
  Новини Новите оръжия, които гарантират сигурността на Русия за десетилетия напред и значително увеличават потенциала на въоръжените сили на държавата, ще накарат внимателно да се замислят тези, ...
  Новини Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира резолюцията на Европейския парламент, в която се призовава за спиране на изпълнението на проекта за газопровод "Северен ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?