25 Април 2024 г. Четвъртък

Владимир Каролев:От 1997 до 2007 доходите у нас са се увеличили два пъти

2013-01-03 10:44:06

Фактите са абсолютно ясни, че настигаме европейците. От 1997 до 2007 доходите у нас са се увеличили два пъти.

Това каза в ефира на bTV икономистът Владимир Каролев, който заедно с финансиста Емил Хърсев направиха прогнози за новата финансова година.

Трябва да видим как може да се върнем към тези политики и икономики, които имахме през 2001-2008 г., препоръча Каролев и призова да престанем да се сравняваме с Германия и Франция, а да се сравняваме със страните от Централна Европа.

Цяло поколение българи ще си отиде, считайки че ние сме най-бедното население. Това въобще не е вярно, ние сменякъде към средното ниво, каза от своя страна Емил Хърсев. 
Данните за новата 2013 г. съвсем не са толкова обезнадеждаващи - тя ще бъде копие на 2012 г. Имаме 12% увеличение на стойността на богатството, посочи финасистът и обясни, че продължава възстановяването на спада, който наблюдавахме в периода 2006-2009 г.

Нека не забравяме, че депозитите на гражданите в банките са се увеличили с 18-19%, изтъкна Хърсев и подчерта, че голяма част от тях са спечелени пари в чужбина. Този обратен приток на българска работна сила, изнесена за Европа е главният източник за безработицата у нас, коментира той.

Оборотът на големите магазини за продажба на дребно - хипермаркети, молове - само за декември показва ръст с 10%, посочи още финансистът.

В международен план Българя вечно ще бъде зависима от международните партньори, каза от своя страна Владимир Каролев. В САЩ прогнозите са около 3% ръст на икономиката за тази година. В Западна Европа също има оптимизъм, в Германия и Франция предприемачите се увеличават, посочи още Каролев и препоръча българското правителство да отвори няколко големи приватизации, за да вкара инвестиции, като например в Топлофикация и шистов газ. 
„Аз съм съгласен, че не трябва да се разреши добивът на чист газ, но не може да забраниш изследването за шистов газ. Не става въпрос дали шистовият газ е полезен, но няма държава, в която да се забранява инвестициите в развитие и изследвания", изтъкна икономистът.

България въобще не е малка страна - тя е средна по територия и по население в Европа, изтъкна Хърсев и посочи, че ако се върнем назад, през 1939-1941 година с потенциала, който сме имали, ние се нареждаме някъде сред средното за Европа. Той изрази надежда да се върне този потенциал, но призна, че ни липсва добра организация.

„Не трябва да се сравняваме със страни като Германия и Франция, трябва да се сравняваме със страните от Средна Европа", категоричен бе Владимир Каролев. Ако вземем балтийските републики и Унгария - от 1991 г. тези хора правиха приватизация, каниха чужди инвестиции, а нашите политици казваха "За бога братя не купувайте", посочи икономистът.

В Унгария средната работна заплата е минимум с 20% по-висока от тази у нас, но това е доста подвеждащ показател, изтъкна Хърсев и поясни, че стандартът, който може да се осигури с 1000 лв. у нас, не може да се осигури в Германия например. Той бе категоричен, че там комунални услуги и наеми са много по-скъпи, отколкото у нас. „Комуналните услуги са в пъти по-скъпи от българските плюс компоненти, които за нас са абсолютно непознати, включително и задължително застраховане", посочи финансистът.

Няма държава, която да няма политика за насърчаване на инвеститорите, като им създава условия, включително гражданство и какво ли не, коментира Хърсев случая съссаудитски шейх, който поискал български паспорт, за да направи крупни инвестиции у нас, но такъв му бил отказан.„Щях да тичам с две ръце и с два паспорта към саудитския шейх", коментира финансистът.

„Доходите трябва да си ги пазим, да се борим, конкуренцията налага всеки ден да се борим за това, което имаме в момента", препоръча Хърсев. 
Той съобщи, че около 2 млрд. са инвестициите до момента, а догодина имаме възможност да достигнем до 10 млрд. за инвестиции, като припомни, че имаме предложение за АЕЦ „Белене".

Човек трябва да знае, че образованието и квалификацията е за цял живот. Образовайте се, бъдете мобилни, препоръча от своя страна Владимир Каролев.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати