26 Април 2024 г. Петък

Неуспехът на Борисов срещу корупцията топи преднината на ГЕРБ пред БСП

2013-01-02 18:12:54

България преодолява кризата в еврозоната с малко щети благодарение на строгата фискална политика и за сметка на бавния растеж и на един от най-ниските жизнени стандарти в Европейския съюз, констатира агенция Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че неуспехът на правителството да се пребори ефективно с корупцията намалява преднината на управляващата партия ГЕРБ пред опозиционната БСП в анкетите преди парламентарните избори през юни.

В анализа на Ройтерс, озаглавен "Основни политически рискове, които да се наблюдават в България", като рискове се изброяват спадът на подкрепата за правителството, вялата икономика, както и корупцията и престъпността.

Агенцията се позовава на неотдавнашно социологическо проучване, според което нито ГЕРБ, нито БСП ще спечелят абсолютно мнозинство на изборите през юни и в парламента вероятно ще влязат пет партии.

Неясно остава дали икономическите проблеми, високата безработица, неуспехът при избора на конституционен съдия и споровете за АЕЦ "Белене", които намаляват популярността на премиера Бойко Борисов, ще го накарат да прибегне до популистки ходове.

Друг по-общ въпрос според Ройтерс е дали в изборната година правителството в София ще се въздържи от щедри разходи, които могат да увеличат бюджетния дефицит.

Според анализа на Ройтерс корупцията и организираната престъпност все още са на високо ниво в България дори и 20 години след падането на комунизма. Това от своя страна възпрепятства инвестициите в страната и влизането в Шенген.  

Затова и третият процес, който ще се наблюдава в България, е дали в страната ще се преборят с престъпността и корупцията и дали ще има осъдителна присъда срещу висш държавен служител. Това вероятно няма да се отрази на пазарите в краткосрочен план, но ще бъде сигнал към инвеститорите, че в България ще е по-лесно да се прави бизнес, посочва агенция Ройтерс.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати