27 Април 2024 г. Събота

Днес bTV отново спря програмите си за Булсатком

2013-01-02 16:50:00

Днес (2 януари) bTV отново спря разпространението на програмите си в мрежата на сателитния оператор "Булсатком". Причината е търговският спор между двете дружества, които не успяха да сключат договор за 2013 г. заради спор за цената на програмите.

Медията цитира и независимо пазарно проучване, според което "Булсатком" укрива реалния брой на своите абонати.

По-рано днес "Булсатком" също разпространи съобщение до абонатите си, което гласи, че "въпреки усилията ни да бъде постигната нова договореност за приемливи условия в защита на интересите на клиентите ни, сигналът бе преустановен поради изтичане на договора ни с bTV Media Group".

 Операторът заявява още, че сигналът ще бъде възстановен "при достигане на справедливо решение".

 

Изпълнителният директор и основател на "Булсатком" Пламен Генчев увери, че диалог между двете страни има, но до този момент не е сключено нужното споразумение, което да реши казуса им. Той посочи, че в момента се обсмислят и известни компромиси от страна на оператора, които би трябвало да спомогнат да бъде постигната договорка между двете страни. Въпросните компромисни варианти все още са предмет на „закрито обсъждане“ и няма да бъдат оповестени докато не се вземат и крайни решения от ръководствата на двете страни.

„Във времена на икономическа криза решението на bTV да увеличат таксите е изключително неподходящо. Тази тяхна мярка е неправилна и от друга страна – възможно е да създаде порочна тенденция, която да мотивира и други телевизии да поискат увеличение на таксите си, а това би се оказало непосилно за сателитните оператори“, обясни Генчев.

Преди дни bTV излезе с официална информация, че вече е успяла да поднови договорите си с част от сателитните оператори. По повод на това заявление от страна на частната телевизия Генчев заяви, че до този момент не знае за сключването на подобни договори и не е убеден, че тази информация отговаря на истната.

„Възможно е да има сключени „умишлени договори“ с цел да бъде предотвратено пълното отсъствие на bTV сред разпространителите на цифрова телевизия“, коментира той в тази връзка.

Ако „Булсатком“ наистина завинаги прекрати търговските си взаимоотношения с bTV, това би се отразило пряко върху конкурентоспособността на предлаганите потребителски пакети от страна на цифровия оператор.

„За всеки бизнес е важно, особено във времена на криза, да запази броя и качеството на услугите, които предлага на клиентите си. Това разбира се няма как да стане на всяка цена, особено в случая“, категоричен е Генчев.

Основателят на „Булсатком“ коментира още, че подобно търсено увеличение на таксите от страна на bTV би рефлектирало върху почти двойно увеличение на цените на предлаганите пакети за крайните потребители на сателитния оператор.

"Ако се наложи да плащаме исканата от bTV тройно по-висока такса, пакетите, които ще предлагаме на клиентите си, ще трябва да имат почти двойно по-високи цени", обясни още Генчев.

Той уточни, че за времето, в което програмите на медийната група отсъстват от пакетите, клиентите ще плащат по-ниски такси, които варират според пакета програми, броя на приемниците и пакета услуги, които получават клиентите на фирмата.

Припомняме ви, че абонатите на "Булсатком" останаха без достъп до пакета програми на Би Ти Ви на 22 декември. Ден по-късно телевизионният оператор възстанови излъчването с обяснението, че това е временно, защото не иска да остави зрителите си без празнични продукции.

Междувременно наш читател информира в рубриката ни мРепортера, че огромна опашка се извива пред офис на "Булсатком".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати