27 Април 2024 г. Събота

Боянова за строежа край Несебър: Подписвам, защото ми се носи

2013-01-02 16:42:39

Нямам специално отношение към тази преписка, подписвам много преписки, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която е подписала документите за спорния строеж край Несебър.

В края на миналата година по разпореждане на премиера Бойко Борисов органите на Дирекция "Национален строителен контрол" - ДНСК спряха строителни дейности по обекта,  след като еколози аларамираха, че е върху дюни между Равда и Несебър. Според природозащитника Тома Белев държавата е загубила поне 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка за продажбата на 29 дка пясъчни дюни,  които са продадени от земеделското министерство. Ден по-късно теренът е препродаден на няколко пъти по-висока цена.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов даде извънредна пресконференция, на която обяви, че цялата процедура за продажбата на 29-те декара ще бъде проверена от междуведомствена комисия. Найденов заяви още, че ако някъде има допуснати нарушения от длъжностни лица, те ще понесат своите наказания. Той обаче отрече да става дума за защитени територии.

Боянова заяви днес, че е подписала преписката като заместваща министъра и че върху нея не е оказван натиск за това.

„Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис“, каза тя и допълни, че не изследва всички преписки, защото има експерти, които са ги подготвили, освен това горският ресор не е от нейните компетенции.

Заместник-министърът каза още, че по процедура няма никакви нарушения и че всичко ще се проверява наново от междуведомствената комисия. Боянова напомни, че има заповед за изключването на терена от горски фонд още 2008 година.

Утре междуведомствената комисия с участието на представители на земеделското и на регионалното министерство ще се срещне с екоорганизации. На срещата ще бъде и земеделският министър Мирослав Найденов.

На брифинга днес изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов съобщи, че по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ не са усвоени 51 млн. евро.

Средствата са от бюджета за 2010 година и по регламент се изплащат две години след определянето му, тоест 2012 година. Така с 51 млн. евро ще бъде намален бюджетът на програмата за следващия програмен период.

Основните причини за непълното усвояване са близо 2-годишното закъснение на програмата и недостатъчният брой бенефициенти по ос 2, в която влизат агроекологичните и горските мерки.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати