Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Септ 24
Начало arrow София arrow Планира се рехабилитация на големи булеварди в София

Планира се рехабилитация на големи булеварди в София

  Print E-mail
2013-01-02 11:33:23
източник: dnes.bg

През 2013 година Столична община планира да започне рехабилитация на някои от по-големите булеварди, ще насочи усилията си към модернизацията на градския транспорт, ще продължи проектите за кръстовищата на две нива, изграждането на съоръженията на "Симеоновско шосе" и "Стоян Михайловски", както и на кръстовището на бул. "България". Това каза в интервю за БТА Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта в Столичната община.

Общината планира да започне рехабилитация на някои от по-големите булеварди в столицата - "Цариградско шосе" и "Европа", а вероятно и "Дондуков" в рамките на транспортната си програма за 2013 година, каза Любомир Христов. 

Възнамеряваме да насочим усилията си към модернизацията на градския транспорт, проектите са за трите основни вида обществен транспорт - метро, електро- и автобусен транспорт, отбеляза заместник-кметът. 

Предвижда се да бъдат закупени десет влака за нуждите на метрото, които ще обслужват разширението на първата линия за метрото до Летище София и до Бизнес парка в квартал "Младост", уточни Любомир Христов. 

Строителството на метрото до летището ще върви паралелно с реализацията на проекта за доставка на влакове. По него се предвижда и доставка на двайсет нови трамвайни мотриси, които консумират много по-малко електроенергия в сравнение със старите мотриси, каза заместник-кметът. Това по думите му ще позволи спестяването на разходи за електрическа енергия, измерено както в пари, така и във вредни емисии.

Любомир Христов добави, че това е и сериозната аргументация за закупуването на тези превозни средства по ОП "Околна среда". Освен това те отговарят на всички съвременни изисквания за комфорта на пътниците като достъпна среда, нисък под, климатизиран салон, системи за оповестяване на спирките, уточни заместник-кметът. 

Проектите предвиждат закупуването на поне 120 нови модерни и комфортни автобуси с газови двигатели с цел максимален екологичен ефект. В момента Столичната община подготвя тръжните процедури, прави анализ на разходите и ползите, както и анализ на въздействието върху околната среда. Вероятно този месец управляващият орган на оперативната програма ще отправи официална покана към общината, коментира Любомир Христов. 

Втората линия на метрото, която свързва квартал "Надежда" с "Лозенец", според заместник-кмета е безспорно най-голям успех и най-важен инфраструктурен проект в сферата на обществения транспорт на столицата през изминалата година. Около 200 хиляди пътници дневно ползваха едната линия на метрото, а откакто е пусната в експлоатация втората линия, вече повече от три месеца, на ден в него се возят повече от 300 хиляди души, отбеляза Любомир Христов. 

Освен метрото успешно реализирахме и някои от големите проектите, които Столичната община беше планирала в предишните няколко години. Става въпрос за кръстовището на две нива в квартал "Младост" при булевардите "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров", както и това при Телевизионната кула заедно с разширението на бул."Драган Цанков" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", където беше извършена пълна реконструкция, бяха подменени пътните настилки и канализацията, поставено беше ново осветление, каза заместник-кметът на София.

Кръстовището на две нива на бул. "Иван Гешов" и ул. "Георги Софийски" вече е отворено, а през пролетта на 2013 година ще бъде изцяло завършено, след като бъдат поставени шумопоглъщащи панели, поясни Любомир Христов. Не на последно място Европейската комисия одобри финансирането на Проект за интегриран столичен градски транспорт, по който ще бъдат доставени нови тролеи за електротранспорта на столицата, ще бъде извършена рехабилитация на трамвайното трасе по бул. "България", ще се въведе интелигентна система за управление на трафика, открои заместник-кметът.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В момента ...
  Новини От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празниците.Не е ...
  Новини 172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински ...
  Новини За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 ...
  Новини Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?