Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Юни 3
Начало arrow България arrow Преглед на печата днес

Преглед на печата днес

  Print E-mail
2013-01-02 10:21:27
източник: news.bg

24 часа

 

Данъчните вземат 1,05 млн. лв. на тотомилионера

 

Казусът с данъчните задължения на тотомилионера от Перник Росен Русимов се заплита, вместо да върви към разрешаване, споделиха за „24 часа" запознати. Няколко дни преди Коледа тотото е превело парите в личната сметка на Русимов. Тя обаче продължава да е запорирана. Основанието е, че печалбата от тотото се води като задължение на трето лице към длъжник, какъвто се оказа Русимов.

По закон данъчните имат право да блокират сметка, в която се очакват бъдещи постъпления към длъжника. Забраната да се теглят суми от сметката ще се вдигне, когато приключат ревизиите срещу него като физическо лице. „Така назначена ревизия означава, че подлежи на погасяване всяко открито негово задължение, а не само онова, което е натрупано при прехвърлянето на фирма", обясни човек от ревизионните екипи.

 

24 часа

 

Продават данни на богати, болни от рак, на имотната мафия

 

Общинари, служители на онкологични болници и други чиновници от местната администрация продават информация за заможни болни и покойници без наследници, чиито апетитни апартаменти, терени или къщи после минават в ръцете на имотната мафия. За актуалния начин за присвояване съобщиха полицаи и дознатели, които разследват най-крупните кражби на имоти в центъра на София.

Всеки месец в най-скъпите райони на града има поне по 5-6 подобни случая, като за някои от присвоените имоти се разбира години по-късно.

 

Труд

 

Депутатите отсъствали 620 пъти от работа

 

Депутати от всички парламентарни групи "са избягали" 620 пъти от работа без оправдание.

"Неизвинените" отсъствия са натрупани за 126 заседания на Народното събрание в периода от 1 януари до 30 ноември м.г., показа справка на "Труд". Според правилника на парламента "провинилите се" няма да получат надницата, която им се полага.

Депутатите от Ахмед Доган и Делян Пеевски остават рекордьори по отсъствия. Имената им присъстват в списъците с неоправдани отклонения от работа за 124 от заседанията. Трети в класацията по бягства от работа е Николай Пехливанов ("Атака"). Той е изпуснал 73 от пленарните заседания за десетте работни месеца.

 

Труд

 

Секс игри в градския транспорт

 

"Дни преди коледните празници видях на телефона си пропуснато обаждане от непознат номер и звъннах", разказа Моника. Така започнал телефонен секс тормоз със служителя на Центъра за градска мобилност. "Разменихме няколко съобщения, в които Ники ми обясни, че е шеф на отдел ЦГМ, на който контрольорът, който ме глоби, предал случая. Флиртуваше и искаше да се виждаме след празниците. Написа ми, че картата ми е в него и ще ми спести 40 лева", твърди Моника. От него тя разбрала, че е взел телефонния номер от системата на ЦГМ, където данните се събират и запазват при издаване на поименни карти.

По-късно Ники намерил Моника в скайп и искал да си говорят на включени камери. Тя не приела, а и вече била сериозно уплашена, защото мъжът твърдял, че идвал няколко пъти до Философския факултет на Софийския университет, където следва, за да я види.

 

Стандарт

 

Покаяние в кабинета

 

Покаяние в кабинета разпоредил Бойко Борисов. Министрите, които не са изпълнили обещанията си, да излязат пред хората на Сирни Заговезни (17 март) и да им поискат прошка, настоял премиерът. Това разказаха за "Стандарт" членове на правителството. В срещи с избирателите или чрез медиите провинилите се министри трябвало да обяснят какво им е попречило да изпълнят поетите ангажименти.  Пролетно почистване във властта замислял още министър-председателят. До март щели да изгърмят шефове на държавни агенции, които не са донесли достатъчно приходи в хазната. До април пък ГЕРБ трябвало да се очисти от хора със спорна репутация, които биха донесли негативи на изборите.

 

Стандарт

 

 

Много е модерно да се говори за административната и  регулаторна тежест, как тя влошава бизнес средата и едва ли не е причина за  тежкото положение на малките и средните предприятия. В такива случаи ние,  представителите на правителството, започваме да обясняваме как изпълняваме  Програма за по-добро регулиране, План за намаляване на административната тежест  и т.н. Това, че имаме планове и програми, е вярно, както е вярно и това, че с  тяхното изпълнение спестяваме десетки милиони на година на бизнеса. Проблемите  на малките и средните предприятия в България са други.

 

Монитор

 

Електронни такси сменят винетките

 

Въвеждането на система за електронно таксуване, която е напълно възможно да бъде за изминато разстояние по пътищата и трябва да замени сегашните винетни стикери за период от време, ще може да се осъществи до 2016 г. Това става ясно от писмена кореспонденция на министрите на регионалното развитие и на транспорта Лиляна Павлова и Ивайло Московски в отговор на зададени към тях въпроси по темата от синия депутат Михаил Михайлов, както и от документацията към обявения конкурс за избор на консултант за промяна в настоящия модел на заплащане.

Според Московски проектът за изготвянето на анализа трябва да стартира в началото на 2013 г. Консултантът, който ще бъде избран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще разполага с 3 г. време. През тях той трябва да проучи трафика и да посочи вариантите за таксуване по магистралите, първокласните, второкласните и третокласните шосета.

 

Монитор

 

Чужденци на пазар за BG история у нас

 

Чужденци от съседни държави са идвали у нас с цел да закупят и изнесат изключително ценни за историята ни предмети като ръкописи, кръстове и символи от времето на турското робство. Някои от находките били част от събирания с години архив на монсеньор архимандрит проф. Георги Елдъров - основател на Българския католически архив в Рим. Професорът поддържал връзки с цялата интелигенция преди и след Втората световна война. Дори царското семейство ходело на гости в дома му в Рим.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров потвърди, че съседите ни са били готови да изкупят голяма част от събираното, за да легитимират историята си. „Досега успяха да изнесат архива на революционера Димитър Беровски от Кюстендил и други ценни документи. Не страдат от никакви скрупули и крадат на поразия", коментира още проф. Димитров.

 

Монитор

 

Вдигат нов терминал на летище София за €200 млн.

 

На мястото на сегашния терминал 1 на столичното летище ще бъде построен изцяло нов, чиято стойност по предварителни оценки може да достигне 200 млн. евро. Това съобщи за „Монитор" изпълнителният директор на летище София Веселин Пейков. Той бе категоричен, че сегашната сграда е изпълнила предназначението си и не отговаря на никакви съвременни изисквания за обслужване на пътници и товари и е време терминалът да бъде издигнат наново. Сегашният паркинг пред сградата ще бъде направен многоетажен.

 

Сега

 

България губи първа крупна сума от ЕС

 

България губи първата крупна сума по линия на европейското финансиране заради бавно усвояване на средствата. Близо 200 млн. евро няма да достигнат до земеделците заради мудно вървящи процедури и липса на интерес към отделни мерки по програмата за развитие на селските райони. Сериозен риск от загуба на средства има през 2013 г., показват последните актуални данни на екипа на министър Томислав Дончев за очакваното изпълнение на оперативните програми към 31 декември 2012 г.

Според изпратените към ЕК прогнозни данни общият размер на усвоените евросредства по програмата за развитие на селските райони от 2007 до края на 2012 г. ще стигне 1.177 млрд. евро (прогнозата не включва единствено направените разплащания в последния работен ден - 28 декември). В същото време определеният за този период лимит за усвояване на средства е 1.411 млрд. евро, или с 234 млн. евро повече. Неусвоените пари се губят, а това намалява и общия дял на европейско финансиране, което страната получава срещу плащаната ежегодно вноска за членство в ЕС.

 

Дума

 

Българската църква в Рим замря

 

Българската общност в Рим загуби своя духовен и културен център в сърцето на града, алармира вчера живеещият в Италия Николай Богацки, диригент на Хоровата капела "Свети Кирил и Методий" към едноименната Българска община в Рим. Той сигнализира, че от около две седмици Българската православна община "Свети Кирил и Методий" е прекратила всякаква дейност в църквата "Свети Викентий и Анастасий", предоставена на България от папа Йоан Павел Втори по време на неговото посещение у нас. Не се извършват църковни служби, запустели са и скамейките на Българското училище. Хоровата капела към църквата също не функционира. Тя е била съставена от професионални музиканти от различни националности, които са участвали в най-тържествените събития и са посрещали официални делегации от България в Рим.

Според Богацки въпросът с т. нар. "Българска църква" в Рим трябва да се разреши час по-скоро. Самият той по лична инициатива е бил на частно посещение в италианското външно министерство по повод проблемите с църквата. Там му било казано, че липсата от месеци на български посланик към Светия Престол, както и в Италия, на дипломатически език означавало "Не ни е грижа". Според представителя на българската общност в Рим  една от възможните причини за българските несгоди е типичното и пословично българско безхаберие.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?