19 Април 2024 г. Петък

Фойерверките – начин на (не)употреба

2012-12-31 11:06:31
Фойерверките и новогодишната украса са неразделна част от празничното посрещане на Новата година. Често обаче приповдигнатото настроение води до безотговорно поведение на празнуващите и възникване на различни инциденти.

Тази година вече има нещастен случай. 7-годишният Стилиян почина вследствие на тежки наранявания след игра с пиратки в пловдивското село Тюркмен в началото на декември.

Още две деца на 10 и на 7 години пострадаха при играта. Трите момчета хвърлили пиратки в шахта между два изоставени обора, използвана за дезинфекция на животни, когато станала експлозия. 

По празниците полицията засилва контрола във връзка с продажбата на пиротехнически средства и вече са иззети около 11 000 изделия.

Едно от основните правила за безопасната употреба на пиротехническите изделия е те да съответстват на стандартите и да са придружени с инструкции за правилното им използване.

Експертите съветват фойерверките, сигналните ракети и други да се изстрелват на подходящи места вертикално нагоре, а не косо от балкони и прозорци. 

Складирани горими вещи и хартии на балкона са опасни при попадане на такива изделия върху тях. Като мярка за безопасност, ако има съдове с бензин, спирт и други леснозапалими течности, също е добре да се отстранят. 

Друг основен съвет е да не се прави опит за повторно запалване на незадействали пиротехнически изделия.

У дома елхата трябва да е далеч от пердетата и други горими материали, а електрическата украса да е в добро техническо състояние. Претрупването й с горими украси или оставянето й със запален бенгалски огън без наблюдение също създава възможности за възникване на пожари. 

Според статистиката отоплението на дома през есенно-зимния сезон е водещ фактор за смъртността, причинена от пожари в България. Най-честите причини за възникване на пожари са късо съединение и други от електрически характер и небрежност при боравене с открит огън.

По празниците зачестяват излизанията на нашите структури заради неправилно боравене с открит огън, каза за Dnes.bg Георги Толин, вр. и. д. началник на сектор „Нормативна дейност и ново строителство“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Важно правило за безопасност е да не се оставят включени без наблюдение всякакъв вид електроуреди, включително и коледна украса.

Използването на нестандартни отоплителни уреди също е рисково за възникване на огън.

Георги Толин посъветва при пожар своевременно да бъдат информирани органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ на спешния телефон 112. Евакуирайте се от  мястото на инцидента, а ако ви позволява физическото състояние и психологическата нагласа,  опитайте да овладеете ситуацията при наличие на подръчни противопожарни уреди.

Всеки един пожар първоначално започва от малък огън, който впоследствие се разраства. При  своевременна намеса  в първоначалния момент може да бъде потушен с много по-малък ресурс, отколктото след известен период, посочи той. 

Децата в дома също е добре да знаят какви са опасностите от пожар и от празничните фойерверки. Не разрешавайте на подрастващите да си играят с кибрит и запалки, ракети, пиратки, не ги оставяйте сами вкъщи, съветват още от пожарната. И още - не хвърляйте безразборно фойерверки, ракети, бенгалски огън. 

За пожарна безопасност в увеселителните заведения препоръката е да се запознаете с плана за евакуация и разположението на най-близкия изход. При пожар не се поддавайте на паника и помогнете на останалите да се насочат към изходите.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати