27 Април 2024 г. Събота

Разчитаме много на собствен добив на газ в Черно море

2012-12-30 11:49:22
Много разчитаме на собствения добив за гарантиране на енергийната ни независимост, каза в интервю за БТА министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. 

Процесът по развиване на местните газови находища е сериозно закъснял, затова страната ни полага усилия,за да го ускори. Местната суровина е с 35 процента по-евтина от вносния газ според сключените договори за изкупуване от "Булгаргаз". 

Консорциумът между Тотал, ОМВ и Репсол вече прави проучвания в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море и можем да кажем, че днес се намираме на 4.5 години от доказване на очакваните значителни запаси в блока, заяви Добрев. 

Стартира и конкурсната процедура за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-22 Терес", който също е разположен в дълбоководната част на Черно море. Обявата вече е публикувана в официалния вестник на ЕС. Крайният срок за оферти е май 2013 г. До средата на 2013 г. трябва да започне проучването и на този блок, каза министърът. 

Към настоящия момент има сключени 4 концесионни договора за добив на природен газ от находища, разположени на територията на шелфа в Черно море. Това са "Каварна", "Калиакра", "Каварна Изток" и "Галата" с концесионер "Мелроуз Рисорсиз" ООД. Общият добив на газ от тези находища през 2012 г. възлиза на около 489 млн.м3. Очакваме през 2013 г. това количество да се повиши до 573 млн.м3, каза Добрев. 

Опитваме да убедим асамблеята на донорите на Международен фонд "Козлодуй" да финансираме пилотно грантова схема за газификация на домакинства, каза той. През декември асамблеята реши да отложи решението по този въпрос за юни 2013 г., посочи Добрев. 

Икономическият министър отбеляза, че Енергийната стратегия на България предвижда битовата газификация да достигне 30 процента през 2020 г. Това ще намали използването на енергия в страната с 19 процента и въглеродните емисии във въздуха с 13 процента.
 
Строителството на интерконекторите със съседните държави е сериозна стъпка към диверсификация на доставките на природен газ и съществен принос към либерализацията на пазара. През май 2013 г. ще бъде завършено изграждането на реверсивната газова връзка Русе-Гюргево, чиято първа копка беше през август тази година, посочи Добрев. 

Наскоро започна инициатива за ускоряването на проекта "Набуко Запад" чрез стартиране на строителните работи на българска територия. Първата фаза на "Набуко Запад" е своеобразен интерконектор между България и Турция. Завършихме в съкратени срокове предпроектното проучване на интерконектора между България и Сърбия. Планираме първа копка на междусистемната газова връзка България - Гърция през март 2013 г., каза още министърът.

Според Добрев мораториумът за проучване и добив на шистов газ трябва да остане до момента, до който цялото общество не е убедено, че хидравличното разбиване е безопасна технология. Смятам, че рисковете са преекспонирани. В САЩ има вече направени над 100 000 сондажа за шистов газ и няма каквито и да е доказателства за вредно въздействие върху околната среда. Газът там струва 70 долара.  При нас след намалението на цената с над 20 процента, газът струва 400 долара.р, отбеляза министърът. 

Шистовият газ в САЩ създава революция в химическата промишленост, металургията, енергетиката. Великобритания взе решение преди месец за отмяна на наложения мораториум. Нещо повече, правителството на Великобритания не само отмени мораториума, но и стартира въвеждането на данъчни стимули за добива на шистов газ с идеята да стимулира неговото развитие и да настигне САЩ, посочи Добрев. 

Очакванията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/ са през следващата година към бизнеса да бъдат разплатени над 400 млн. лева по оперативна програма "Конкурентоспособност". Продължава и изпълнението на програмата, финансирана съвместно с ЕБВР за енергийна ефективност на стойност 300 млн. лева, каза още министърът.

Очакванията на Добрев са средствата за българския бизнес по оперативната програма за иновации и конкурентоспособност през следващия период 2014-2020 г. да бъдат поне толкова, колкото са и сега - 1,2 милиарда евро,или повече. 

Министър Добрев цитира последни данни на Българска народна банка, според които преките чуждестранни инвестиции в страната за периода януари - октомври 2012 г. възлизат на 1.33 млрд. евро. Нарастването е с около 25 на сто спрямо същия период на 2011 г. 

През последните две години се наблюдава увеличение на износа от България на отбранителна продукция в сравнение с предишни периоди, каза Добрев. Тази година стойността на издадените разрешения за износ надвишава двойно стойността за 2011 г. Не всички разрешения се реализират, така че значителен ръст ще има със сигурност, но още е рано да кажем точен процент, допълни министърът.

Според министъра ефектът от преместването на ресор "Туризъм" на министерството в Пловдив ще може да бъде усетен през следващата година. 

За този зимен сезон се очаква ръст на туристите от важни за България пазари като Русия и Великобритания. България продължава успешно да утвърждава името си на международната карта на ски дестинациите. Неотдавнашно проучване сред потребителските центрове в 27 европейски и северноамерикански курорта отрежда на Банско челно място като най-евтино място за зимен отдих. Тези данни ни дават основание за още по-оптимистични очаквания за предстоящата зима, каза министърът.

Що се отнася до лято 2013 - смятам, че България ще продължи да бъде притегателна дестинация за чуждестранните туристи, предлагаща качество и разнообразие на туристическите услуги и висока удовлетвореност от престоя. Прогнозите са за продължаване на тенденцията за растеж в броя на чуждестранните туристи и приходите от туризъм от последните години, каза Добрев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати