25 Април 2024 г. Четвъртък

Изработването на нов Наказателен кодекс е главен приоритет за правосъдния министър

2012-12-30 10:07:50
Приоритетите на Министерство на правосъдието за 2013 г. са свързани най-вече с изработването на нов Наказателен кодекс, който да бъде подложен на широка обществена дискусия. Това заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева, цитирана от БТА.

Проектът ще бъде подложен на дискусия с гражданския сектор. Без да се чуят всички мнения, нов Наказателен кодекс няма да бъде внесен за разглеждане в Министерски съвет и Народното събрание, заяви министърът.

Друг приоритет е започването на обучение на специализирани състави в съдилищата, които да работят по въпросите на детското правосъдие - работата както с малолетни и непълнолетни извършители на престъпления, така и с жертви на подобен род деяния. Предстои да бъдат обучени магистрати, социални работници, психолози и др., които да работят преимуществено с децата, посочи Ковачева.

Тя открои като друг приоритет и мерките за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, както и създаването на условия за подобряване на съдебната практика при спазването на човешките права.

Министерството на правосъдието ще работи и за преместването на Софийския районен съд и на Софийската градска прокуратура в сградата на бившето ГУСВ и в т.нар. Военно НДК. Тези две нови сгради ще подобрят условията за работа на най-натоварените съдилища и прокуратури в страната, ще дадат възможност да бъдат назначени и повече магистрати, които да гледат дела, достъпът на гражданите до правосъдие също ще бъде улеснен, заяви министърът.

По повод избора на нов главен прокурор Диана Ковачева каза, че при процедурата е имало състезателност, честна игра, висока мотивировка от страна и на номинираните, и на ВСС да бъдат чути концепциите и да бъдат взети под внимание всички факти и обстоятелства около всеки от тримата кандидати.

"Вероятно процедурните правила за избор на главен прокурор биха могли да бъдат различни. Изказвания в тази насока направи и премиерът, и аз, като министър на правосъдието. Крайното решение беше на ВСС и нека не забравяме, че този избор беше първото сериозно изпитание пред новия състав на съвета", коментира министърът.

Тя отбеляза, че не би се наела да коментира "преливането" на гласове, тъй като тайната на вота е била спазена. Ковачева обясни, че не е подложила на гласуване останалите две кандидатури, единствено съобразявайки се с правилата, приети от самия ВСС. Нито имам право, нито възможност да ги изменям, отбеляза още министърът на правосъдието.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати