25 Април 2024 г. Четвъртък

Путин подписа закона "Анти-Магнитски"

2012-12-28 14:15:15

Руският президент Владимир Путин подписа федералния закон "За мерките за въздействие върху лица, замесени в нарушения на основните човешки права и свободи и на правата и свободите на гражданите на Руската федерация“, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл. Законът е известен още като "Закон "Дима Яковлев" или "Закон "Анти-Магнитски". Законът влиза в сила от 1 януари 2013 г.

Путин подписа и указ "За някои мерки по изпълнение на държавната политика в сферата на защитата на децата сираци и на децата, останали без родителско попечителство". Дима Яковлев е момченце на година и половина, осиновено от американско семейство и загинало заради безотговорното поведение на приемния му баща.

 

Новият закон бе приет като реакция на приетия в САЩ "Закон Магнитски", с който се въвеждат визови и финансови ограничения за лицата, взели решение да забранят излизането от страната и замразяването на активи на граждани на Русия с аргумента, че са замесени в нарушения на човешки права.

Като допълнителни мерки от руска страна вече бе въведена временна забрана за дейността на неправителствени организации, занимаващи се с политическа дейност със средства, отпуснати от САЩ. Освен това се забранява на граждани на САЩ, извършили престъпления срещу руски граждани или произнесли необосновани и несправедливи присъди спрямо руски граждани, или занимавали се с необосновани юридически действия срещу руски граждани, да влизат на територията на Русия. 

От текста на подписания от президента Путин закон се подразбира, че на хората, обявени за "персона нон грата" ще бъдат блокирани средства и активи в Русия и се прекратява дейността на техни юридически лица и представители в управителни съвети на компании.

Списъкът на гражданите на САЩ, на които е забранен достъп до руска територия, ще се поддържа от руското външно министерство.

В допълнение към закона "Дима Яковлев" Съветът на федерацията прие и постановление "За мерките за усъвършенстване на механизма за осиновяване на деца, граждани на Руската федерация", посочва ИТАР-ТАСС.

Постановлението на практика забранява на граждани на САЩ да осиновяват русначета.

Междувременно съдът в московския район Тверской оправда бившия заместник-директор на следствения изолатор "Бутирка" Дмитрий Кратов. Той бе обвинен в престъпна небрежност, довела до смъртта на адвоката Сергей Магнитски, консултант на инвестиционния фонд "Хермитидж кепитъл", предаде ИТАР-ТАСС.

Адвокатът почина през ноември 2009 г., след като лежа месеци зад решетките. Според негови колеги смъртта му е настъпила при полицейски тормоз от хора, които той е обвинил във финансови измами и злоупотреба с 230 милиона долара държавни средства. Руски медии писаха, че Магнитски не е получил адекватно лечение в изолатора на следствието.

Съдът взе решението с оглед позицията на прокуратурата, настоявала по време на процеса Кратов да бъде оправдан, тъй като в деянията му няма състав на престъпление. Представители на роднините на Магнитски пък отправиха молба делото да бъде върнато за доразследване.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати