25 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на печата днес

2012-12-28 10:22:50

"Гласувам доверие на Цацаров, но се надявам много институцията да бъде изпълнена със съдържание, да бъде надградена и да се фокусира върху резултатите. Новият главен прокурор тръгва с висока степен на доверие. Знаково е, че бе посочен с толкова много гласове още от първия път. От друга страна, само по делата ще бъде съден и аз му пожелавам мъдро и резултатно управление.“, коментира президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Телеграф".

„В последната година установих, че големият проблем с недоверието в правораздаването генерално се базира на не повече от 200-300 проблемни казуса. Статистиката показва, че над 92 процента от делата приключват с осъдителни присъди и навреме, но заради скандалите тези факти винаги остават на заден план. В същото време, докато има напредък в гражданските дела и в тези, свързани с организираните криминални групи, има липса на такъв в корупционните. Там трябва да се насочат усилията. В съседна Румъния например имаме осъдени министри, депутати, дори министър-председатели. Същото е положението и в Хърватия и в много други държави.", допълни Плевнелиев.

Съюзът на съдиите призова Конституционния съд да се произнесе по избора на главен прокурор, пише  "Дума". Изборът и назначаването са извършени в нарушение на Конституцията и указът на президента подлежи на проверка за съответствието му с върховния закон. Съюза на съдиите се мотивират подробно срещу избора на Сотир Цацаров. Те припомнят, че според Конституцията и Закона за съдебната власт всички допуснати кандидати за главен прокурор трябва да бъдат подложени на тайно гласуване и ако никой не получи 2/3 от гласовете на Висшия съдебен съвет, тогава двамата, получили най-много гласове, трябва да бъдат подложени на второ тайно гласуване.

Зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев е сред най-обсъжданите имена за шеф на комисията за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, твърди "Труд". Според запознати към него вече е отправена и оферта да оглави комисията. Георгиев все още не е дал отговора си, уточнява изданието.

"Сумарният ефект върху резултата от изборите от всички успели лъжи е един, максимум двама депутати. Или с други думи една от партиите може да има един депутат повече, а друга - един по-малко", пресмята пред "24 часа" математикът Михаил Константинов. "Един депутат "тежи" 16 000 гласа. Как ще ги мръднеш всичките в една посока? Друг път! Ако в едната секция ги купят управляващите, в друга ги купува опозицията и се балансират", коментира още Константинов.

Снегорин е една от придобивките на властта през мандата на премиера Бойко Борисов. Кабинетът го е купил за нуждите на почивната база в Пампорово, отбелязва "24 часа". За 1 237 937 лева са ремонтирани, обновявани, оборудвани и обзавеждани туристическите обекти на властта от началото на този управленскимандат през лятото на 2009 г. Това сочи официална справка по Закона за достъп до обществена информация, уточнява 
ежедневникът.

Премиерът Бойко Борисов ще остане с половин кабинет до първото заседание на Министерски съвет на 9 януари. Осем от министрите му са си заявили платен годишен отпуск в първите дни 
на Новата година. Това става ясно от справка по Закона за достъп до информацията, отразена от "Стандарт".

"300 са спасените просещи и проституиращи непълнолетни", е заглавието над интервю в "Монитор" с Калин Каменов, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

"За последните 3 г. броят на спасените деца е 700, а за тази година е близо 300. Това са деца, които са просели, проституирали, насилвани вкъщи или живели в мизерни условия. Нещо, което през последната година коренно се промени, е, че в подобни ситуации децата вече не се настаняват по презумпция в специализирана институция, а при приемно семейство.“, коментира Каменов.

„Към септември имаме 1291 утвърдени приемни семейства, а настанените деца са 1027. Благодарение на развитието на проекта за приемната грижа "И аз имам семейство" има още над 700 подадени заявления за приемни родители. Няколко са общините, в които се работи много интензивно по проекта в Търговище, Монтана, Пазарджик, в които приемните семейства вече са почти 100", подчертава Каменов. 

Под заглавие "Куп нови срокове за данъците" "Труд" напомня за новостите, които очакват българина от 1 януари 2013 г. Доходите от лихвите по срочни депозити ще се облагат с 10 процента от Нова година. Това като че ли е най-радикалната данъчна промяна, която ще ни връхлети догодина. Заради нея останаха в сянка куп промени в сроковете за отчитане и внасяне на повечето данъци, които влизат в сила от 1 януари. Например редица налози от месечни стават годишни с цел облекчаване на бизнеса. Данък върху разходите става годишен и ще се внася еднократно до 31 март на следващата година. Данък върху приходите на бюджетните предприятия също от месечен става годишен и ще се внася до 31 март на следващата година.

Хората, които отлагат пенсионирането си се увеличават, показват данните на Националния осигурителен институт /НОИ/. Ако през 2007 г. броят им е бил 5498, то през 2011 година те са вече 12 735, посочва в интервю за "Труд" управителят на института Бисер Петков. По думите му една година допълнителен стаж увеличава размера на пенсията с около 10 процента.

Към краяна 2012 година пък се наблюдава увеличаване на общият брой пенсии за инвалидност, допълва още Петков. Само в последните три месеца 650 офицери са напуснали армията заради новата система за пенсиониране на военните. 
"Отидоха си 18 процента от майорите, 20 процента от подполковниците и 11 процента от младите полковници.", обяснява за "Преса" бившият кадровик номер едно на министерството на отбраната Иван Иванов, който наскоро подаде оставка. Отделно пъкблизо 900 войници са отказали да се местят в други гарнизони. Те са с връчени шест месечни предизвестия, чиито срок изтича в първите дни на януари 2013 г., след което ще бъдат уволнени. 
Армията се е стопила с 2400 души, пресмята изданието на първа страница.

"АЕЦ "Белене" ще умре само при "не" на референдума", пише в заглавие "Труд". При гласуване с "да" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането нанова ядрена електроцентрала?" резултатът би бил спорен. Както и
при невалиден вот. За БСП отговор "да" ще значи категорично рестарт на Втора атомна. За ГЕРБ, които изхвърлиха "Белене" от въпроса - бъдещето остава неясно.

"През последните години броят на жертвите от пътнотранспортни произшествия намалява," съобщава пред "Новинар"Алекси Кесяков, секретар на Държавната комисия по безопасност на движението.

"Много хора повярваха, че могат да участват безопасно, че да спазваш правилата на пътя е много по-добре. Много неправителствени организации се включиха в цялата тази битка за опазване живота и здравето на хората, държавните институции и частният сектор също са активни. Работим много сериозно и с децата. Всичко това дава отражение.Това е едно комплексно действие. Нито една институция, колкото и мощна да е тя, не може да свърши цялата тази работа за намаляване на жертвите на пътя. Това е една споделена отговорност и проблемът изисква ангажимент на всички и по всяко време, винаги когато участваме в движението да знаем, че това е начин на живот. Така или иначе всички сме или пешеходци, или водачи. Трябва да сме наясно, че това е част от живота ни и да спазваме правилата. 
Защото те се подчиняват и на физическите закони, а там не може да се излъже," съветва Кесяков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати