23 Април 2024 г. Вторник

Борисов – по-неуверен, по-нерешителен, по-плашлив

2012-12-27 09:42:26

Дни преди края на 2012-та год. социолози коментираха в сутрешния блок на Нова Телевизия изминалата политическа година, като се съсредоточиха най-вече върху личността на премиера.

Социолозите Мира Радева и Андрей Райчев заедно с политолога Евгени Дайнов се обединиха в мнението си, че Бойко Борисов е изгубил сериозна част от своята увереност и категоричност.

„Според мен Борисов загуби увереност, по-рано при всеки завой даваше ясна позиция", посочи Андрей Райчев. Подобно поведение той видя и в цялата партия ГЕРБ. Особено„дразнещо" според него е колебливото и променящо се отношение на управляващите по въпроси като строежа на АЕЦ „Белене" или забраната за тютюнопушене у нас.

Подобна несигурна позиция Евгени Дайнов обясни със стремежа на ГЕРБ и по-конкретно на премиера Борисов да се хареса на всички. „Борисов и управляващите отчаяно искат да се харесат на всички, което ще им струва изборите", убеден бе политологът. „Опитът да се харесаш на всички води до бездействие, до неуправление", отбеляза още той, определяйки Борисов за „по-плашлив и неуверен от средното за страната".

Далеч по-мека, но също „загрижена" за изгубената решителност на премиера беше и социоложката Мира Радева. Според нея доскоро огромното предимство на Борисов са били неговите искреност и спонтанност, които по думите й са били присъщи и за характера на Стефан Софиянски. „Стефан Софиянски, който сега няма шанс в политически живот, можеше да бъде преизбиран, ако не се беше сам отказал", изтъкна Радева.

Коментирайки още настоящия премиер, тя го посъветва да се опита да намери вярната линия за себе си и да си върне онази категоричност и решителност, която е излъчвал в началото на мандата си.

Що се отнася до предстоящите парламентарни избори, Мира Радева прогнозира, че те ще се решат от т. нар. „плаващ електорат" и електорална периферия, която все още не е взела решение за кого да даде гласа си. „Виждаме изключителна изтощеност от политическия спектър", посочи тя, давайки за пример класическата десница.

По думите й ни очаква много напрегната и нервна година, а самият вот ще изненада, но на този етап не се ангажира с прогноза какво точно ще е тя.

„Нито БСП, нито ГЕРБ ще вземат достатъчно много, за да управляват страната", каза от своя страна Андрей Райчев, прогнозирайки бъдеща коалиция след парламентарните избори.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати