Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 17
Начало arrow Крими arrow Преглед на актуалните печатни новини за деня

Преглед на актуалните печатни новини за деня

  Print E-mail
2012-12-27 09:33:09
източник: dnes.bg

"Стандартно между 5 и 11 години децата биват експлоатирани в просия и в джебчийство", коментира пред "Новинар" Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. След като навършат 11-12 години, момичетата биват експлоатирани и сексуално. "Най-тъжното е, че това са деца, които не знаят друг живот. И когато ние им помагаме, първата реакция от тяхна страна е абсолютно агресивна и негативна", обясни тя.

Под голяма снимка на първа страница "Дума" информира за шествието на бащите, облечени в костюми на Дядо Коледа, което се проведе в София вчера, навръх Деня на бащата. Организаторите обявиха, че целта им е да се привлече вниманието на обществото към проблема на много деца, които искат, но няма да могат да бъдат с бащите си по празниците, защото "режимът на лични отношения" след раздялата на родителите най-често не предвижда бащите и децата им да бъдат заедно по време на най-светлите семейни празници.

Темата за децата е продължена от "Новинар". Децата в риск, чиито родителите трайно не полагат грижи за тяхното развитие, най-често стават жертва на трафик. Това показва справка на вестника, поискана от Държавната агенция за закрила на детето. В повечето случаи става въпрос предимно за момичета от малцинствата, които биват извеждани в Западна Европа и в Гърция.

"168 часа"Пусни SMS за деца в беда, вместо дежурни пожелания за ЧНГ". Само за Коледа българите са разменили помежду си над 15 милиона есемеса. Ако приемем, че те струват 1 лев, това прави 15 милиона лева - със сигурност достатъчно за лечението на всички деца, които ще изпаднат в беда в следващите 12 месеца, а вероятно ще остане и за купуване на животоспасяваща апаратура за детски клиники. За първи път тази година мобилните оператори не вземат ДДС и такса от есемесите, изпращани за кампанията Българската Коледа. Това е абсолютно прозрачна благотворителна инициатива - организира се вече почти 10 години - и е събрала до момента близо 20 милиона лева - реално раздадени на хиляди деца в нужда. Затова, ако си пропуснал на Коледа, пусни есемес за Нова година. Номер 1117 - вместо дежурните пожелания.

И следващата 2013 г. няма да бъде по-различна от 2012 г., защото това отново ще е година на стагнацията, цитира думите на Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК), "Дума". Причина за това ще са по-високи разходи за труд, в резултат на по-високите минимални заплати, както и по-високите осигурителни прагове и максималният осигурителен доход.

"Кабинетът иска ВСС да си покаже харчовете", пише "Труд". Така както изпълнителната власт публично обявява своите разходи, така да постъпят съдебната и законодателната власти.

Основният проблем ще си остава безработицата, която ще продължава да расте. Високата междуфирмена задлъжнялост е другият показател, който ще дърпа икономиката назад. Всеки 4-ти фирмен кредит има проблеми в разплащането си - и това е третият сериозен фактор, който утежнява прогнозата за 2013 г. Изсветляването на икономиката е една от основните предпоставки за подобряване на качеството на живота. Към момента сивата икономика в страната ни надхвърля 30%. Най-висок е този процент по отношение на пазара на труда.

"Млади мъже среднисти са най-търсени за работа", информира на първа страница "24 часа". Големите инвеститори с фабрики у нас трудно намират квалифицирани кадри. Тази нова тенденция разкрива за всекидневника икономическият анализатор от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов. Вестникът допълва икономическите си новини с информацията за удължаване на конкурса за продажба на "БДЖ-Товарни превози" с около 20 дена.

Над 299 млн. лв. са изхарчени незаконно по енергийния проект "Цанков камък" в последните 10 години, съобщава "Труд". Изграждането на хидровъзела е стартирало през 2003 г. и е трябвало да приключи преди три години, но в крайна сметка "Цанков камък" вероятно ще заработи в началото на 2013 г. НЕК не е поискала обезщетение от строителя заради забавянето, налице са и стряскащо много нередности, свързани с подписването на допълнителни споразумения към договора както за удължаване на срока за строителство, така и за възлагане на допълнителни дейности, сочи докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

"Половин България - с нови данъци", известява "Стандарт". От 1 януари в половината градове ще се плащат почти двойни налози. Става дума за данък "сгради", таксите за автомобил и събиране на боклук. Най-голямо ще е увеличението в Пловдив, Плевен, Ямбол, Добрич и в още над 100 града.

"Монитор" съобщава, че всеки втори автосервиз в България е фантом. Секторът, занимаващ се с ремонт, продажба и поддръжка на автомобили в страната - укрива милиони от хазната. Сервизите нямат касов апарат и не плащат налози.

"Дума"Здравеопазване в мозъчна смърт". Симптомите са отвличане на внимание, скандали, провали и несъстояли се реформи. През юни бе забранено тютюнопушенето на закрито, а през декември управляващите взеха да се отмятат. Още при дебатите за бюджет 2012 на НЗОК преди повече от година стана ясно, че България ще продължи да е в дъното на Европа по пари, отделяни за здравни грижи, а бюджетът на касата е наистина бюджет на статуквото при потъване. Стана ясно, че големите обещания за реформа в системата очевидно няма да се случат и през 2012 г.

През юни най-сетне се осъществи така чаканото увеличение с 18% на заплатите в спешната помощ, но много скоро стана ясно, че въпреки това 27% от работещите планират да напуснат и едва 37% са мотивирани да продължат работа там. С няколко превъплъщения през месеците и умело поддържане на огъня, скандалът с неколкократно увеличените за година цени на лекарствата се очертава като скандал на годината в сектора. От стенограма на кабинета от края на октомври стана ясно, че реформата в спешнатапомощ остава за след 2014 г., когато започва следващият програмен период на финансиране от Еврокомисията.През 2012 г. кризата е "стопила" броя на бебетата у нас - 5 000 по-малко са новородените в сравнение с миналата година, цитира данни на Института за изследване на населението и човека към БАН "Монитор".

В интервю за "Труд"Електронни търгове борят корупцията. Така ще може онлайн да се проследи моментът, в който се взема решението за провеждане на поръчката и търга за нея. Ще може да се види договорът с всичките му параметри, включително и цената. Да се 
проследи какво се случва след сключването на договора - там също има много безобразия, например доплащане по различни наглед  законни причини. Да се види накрая какъв продукт е получен в резултат на обществената поръчка. Така ще е ясно дали възложителят би купил например определена стока или услуга за себе си, с пари от своя, а не от държавния бюджет. Ако отговорът е "да", значи корупция няма", разяснява г-жа Николова.

"ДПС вещае експертен кабинет", обявява "Преса". "2013 г. ще е най-важната от политическа гледна точка от 1989 г. насам. През последните четири години са дискредитирани всички демократични постижения и затова страната се нуждае от ново управление с нова философия", заяви Лютви Местан, зам.-председател на ДПС, на възпоменателен митинг за жертвите от възродителния процес в кирковското село Могиляне. Най-важната политическа задача на движението е намирането на алтернатива на ГЕРБ, а това може да стане само с ново правителство и с нов формат на властта, подчерта Местан.

Пред "Стандарт" Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, споделя тезата си, че в политиката грам лоялност е равен на килограм интелект. "За ГЕРБ изборите не са ленински съботник. В годината на вота е късно да се търси дебат с опозицията. За нещастие доволните у нас си мълчат. В спора за цигарите съм на страната на малкия и средния бизнес".
 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на Бургас - ...
  Новини Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заявили, ...
  Новини Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в колата е била и приятелката на ...
  Новини Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дондуков", съобщи ...
  Новини Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще се бди за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?