26 Април 2024 г. Петък

БСК: Сивата икономика е най-висока на пазара на труда

2012-12-26 16:23:27
Сивата икономика към момента в страната надхвърля 30%, като например по отношение на пазара на труда процентът е по-висок. Това каза Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК), цитиран от агенция "Фокус".

Той обясни, че сивата икономика в сектора на пазара на труда се изразява в практики като работа без договор или такъв със скрити клаузи, осигуряване на минимален праг и допълнително даване на пари "под масата", както и осигуровки за половин работен ден, а служителите работят по цял ден.
По думите на Колев предприетите мерки като свързването на касовите апарати с Националната агенция по приходите (НАП), касовите плащания, както и достъпът до кредитите и досиета на ревизираните фирми, който показва как фирми или физически лица изплащат кредитите си при положение, че не декларират достатъчно доходи за това, спомагат за намаляването на неформалната икономика в страната.

Усилията за допълнително редуциране на сивата икономика през 2013 година трябва да се насочат към ограничаване на административните и финансови тежести върху бизнеса, което ще доведе до изсветляване на сивите потоци, отбеляза зам.-председателят на БСК.

Като други необходими действия Колев посочи предложението на Българската стопанска камара – плащането на фирмите към държавните институции за социални и данъчни цели да става с платежно нареждане, което ще икономиса голям финансов ресурс в бизнеса от порядъка на 50 – 60 млн. лева.

Според експерта - плащанията към държавата трябва да стават с всички възможни платежни документи, а не само с платежно нареждане в банката, както е в момента. Подобни мерки са изключително полезни за бизнеса и намаляват неговите финансови и административни разходи, а в същото време спомагат за изсветляването на икономиката, заяви Колев.

По думите му - държавата трябва да направи напълно електронни всички публични услуги и на взаимоотношенията на гражданите и бизнесът с държавната администрация. Това означава електронизация на обществени поръчки, на регулативни режими, лицензи, разрешителни, плащания към държавата, като по този начин ще се елиминира сериозният проблем с бюрокрацията и корупцията, обясни зам.-председателят на БСК и открои като много важни и електронните разплащания.

Тези банкови електронни разплащания ще оставят следа за оборотите и за продажбите, но за да се осъществи тази идея, трябва да се стимулират търговците да инсталират пост терминали и самите граждани да искат да ползват тези разплащания, посочи Камен Колев. Той предложи като стимул за тази услуга в края на годината да се възстановява една част от ДДС, около един процент, за да може хората да ползват електроните разплащания или банковите карти.

В Гърция например сега, ако не ви издадат касов бон, можете да ви предоставят стоката безплатно, което обаче влошава отношенията между купувач и продавач, посочи експертът. Според него - използването и стимулирането на банковите карти е действащият начин като допълнителна мярка за ограничение на сивата икономика.

Размерът на сивата икономика е свързан и с ефективността, публичните разходи, престъпността и корупцията, а по отношение на всички тези класации България е назад в Европа, коментира Камен Колев. Той обясни, че това означава ниска ефективност на обществени поръчки, на всички бюджетни и публични средства по отношение на контрабанда, проблеми с организираната престъпност, които всъщност подпомагат създаването на сивата икономика.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати