16 Април 2024 г. Вторник

Асоциация на потребителите на телеком услуги: Действията на БиТиВи са резултат от картелно споразумение

2012-12-24 18:23:42
"Действията, които предприе БиТиВи в петък, са част от картелно споразумение. Всъщност това е най-малкият проблем. Тревожното е, че един оператор иска да привлече потребителите с нелоялни търговски практики, ограничавайки конкуренцията", това заяви на пресконференция днес Янаки Ганчев, председател на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ) по повод конфликта между националната телевизия БиТиВи и кабелния оператор "Булсатком".

В петък през нощта медиата спря сигнала си към "Булсатком" и обяви, че причината са задълженията на оператора. По-късно в събота Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) обаче  обяви, че нейните членове също няма да излъчват програмите на телевизията "поради едностранното прекратяване на договорите от страна на медийната група". Едентични действия като БиТиВи със същите посочени причина предприе и ТВ7 вчера.

Днес обаче и двете телевизионни групи заявиха, че заради зрителите си връщат програмите, въпреки че не са се договорили.

"Това действие беше инсценирано

Стартът беше даден в петък от БиТиВи. Но вчера към това събитие се присъедини и ТВ7. Целта е да се облагодетелства един мобилен оператор - "Виваком". Защото "Виваком" вчера веднага подаде сигнал, че до понеделник включва всички потребители дошли от някъде, ясно от къде", обясни Ганчев.

"Виваком" досега не са коментирали официално спора или изявленията на АПТИУ. Вчера в официалните съобщения на БиТиВи се казваше само, че "вярваме, че след като водещи кабелни и сателитни оператори като Виваком, Нет 1, Близу, МТел и много други могат да бъдат изрядни платци и да приемат условията за излъчване на каналите на bTV през 2013-та година, в т.ч. да заплащат справедлива цена за продукта, който получават от нас, ръководството на Булсатком ще прояви коректност към своите абонати...", а на ТВ7, че могат да бъдат гледани в "мрежите на други кабелни и сателитни оператори, като Виваком, Нет 1, Близу и други".

Явор Ганчев обясни още, че "в официално писмо до СЕМ сме призовали потребителите - защото в крайна сметка после идват при нас - да не се подлъгват по подобни манипулации, защото те имат договор и по Закона за електронните съобщения те ще дължат до края на периода, за който са го подписали, плюс неустойки. Т.е. тази миграция към друг оператор ще излезе малко солено и тук е подвеждането на потребителите. Това ни накара да вземем отношение по този въпрос".

По думите на Ганчев зад определеното от него като "картелно споразумение"Това е Корпоративна банка. Тъй като тя е новият собственик на "Виваком" от няколко месеца и сега са решили да се получи миграция на потребителите". "Би Ти Ви е най-малкия проблем в момента, той просто изпълнява, защото рекламата й се държи от нови лица пак от този корпоративен кръг. Знаете, че който държи рекламата, той държи и политиката", коментира още Ганчев.

По думите му

"Булсатком" е избран за мишена

тъй като е от операторите с най-ниски тарифи.  Около една трета от българите са клиенти на "Булсатком" и те са застрашени да останат без право на избор каквода гледат по празничните дни. Това е и причината за асоциацията да вземе отношение. Според Ганчев - те се опитали да установят контакт с двете страни, но БиТиВи не откликнали.

Пламен Петков, който представи позицията на "Булсатком" заяви, че медията е успяла да заблуди обществото чрез каналите си. "Считаме за вероломен акт действията на БиТиВи. "Булсатком" не е дал никакъв повод за спирането на сигнала", каза той.

Една от заблудите, които телевизията е направила е по отношение на броя на абонатите, заяви Петков. По думите му напълно невярно е и твърдението, че "Булсатком" има задължения към телевизията. Освен това действията на телевизията, предприети в петък вечерта с четири предстоящи празнични дни, прави плащането на каквито и да е задължения невъзможно, отбеляза той. Договорът между двете компании е в сила до 14 януари 2013 г., заяви представителят на кабелния оператор.

Той обаче

не вижда скандала като резултат от картелни действия

"Съжалявам и за вероломността на това, че те посочиха конкретни оператори, към които да се насочат клиентите. Иска ми се да вярвам, че това е станало без знанието и съгласието на тези оператори", коментира той.

Според него натискът от старана на БиТиВи се прави с цел да се повишат цените за крайните потребители, с което операторът не е съгласен. Петров обясни, че опитите за преговори са се провалили. От компанията имат намерение да направят публична новата ценова листа, която от телевизията са им предложили, тъй като няма изрична забрана. Ако потребителите се съгласят да плащат новите цени може и да се договорим, заяви Петров, но според него разликата ще е значителна и осезаема за хората.
 Крайната цел на медията е да получи двойно или тройно увеличение на цената, на която предоставя своите програми, на който и да е оператор".

"Причината за подозрения за злоупотреба с господстващо положение на пазара е тази, че телевизията предоставя своите програми само в пакет, обясни тя. По думите на Георгиева и други оператори в страната са получили предизвестия за едностранно прекратяване на договорите с БиТиВи още в началото на месеца. Част от тях ще спрат да излъчват каналите на медийната група от 1 януари, защото не са успели да се договорят с нея.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати