28 Март 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ в опозиция следващия парламент!?

2012-12-24 12:16:21

Ако ГЕРБ не спечели мнозинство в следващия парламент, ще остане в опозиция, заяви категорично пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. Според него българите разбират, че под думата коалиция се крие размиване на отговорност.

„Ако нямаме мнозинство, с което да не ни извиват ръцете, оставаме в опозиция”, отсече Борисов. Той беше категоричен, че няма да влиза в „уйдурма” (лъжлива история, нагласена работа, стъкмена работа, машинация) с БСП и ДПС.

„Българите трябва знаят, че аз няма да вляза в „уйдурма” или как се казва на турски, с ДПС. Не мога да вляза по никакъв начин в коалиция с БСП, защото те са всеядни партии и всеки, който се е допрял до тях, дали СДС, дали НДСВ, е останал в историята. Рискувах партията и наложих да управляваме в най-тежкото време, но то си има цена – финансовата стабилност на България”, заяви премиерът.

„Доган е най-добрият български политик, но коалиция с него означава смърт за ГЕРБ”, убеден е Борисов.

За Меглена Кунева премиерът каза, че тя е европейски човек, но кръговете, които стоят зад нея, го притесняват, ставало въпрос за адвокатските кантори. Премиерът тук визира Даниел Вълчев. По думите на Борисов Царя е сгрешил, като на времето е послушал точно тези кръгове, и това го е провалило.

Борисов за пореден път обяви, че си има своя социология и заяви, че вярва инстинкта на българите, че ще  го подкрепят на следващите избори.

Силната политическа воля, която имаме, и силното желание, могат да повлияят на хората, каза Борисов.

 

Относно лидера на БСП Сергей Станишев премиерът заяви , че неговата приятелка Моника Йосифова е много по-опасен противник. 

„Безспорно Станишев е интелигентен човек и безспорно има много качества. Той имаше ужасното време да управлява в тройна коалиция, когато над себе си имаше трима много властни хора – Първанов, Доган и Царя. При мен сега е лесно, макар че съм убеден, че рано или късно ще бъде оценено това което ГЕРБ и аз направихме в най-тежката криза. България щеше да се лашка в тежка политическа криза. Ние и сега в условията на криза всяка година бюджетът ни  е по-голям от бюджета на тройната коалиция,  посочи още премиерът Борисов. 

Той разкритикува поведението на лидера на ДСБ Иван Костов и разкри, че той се опитвал да създава интриги между премиера и двамата му заместници.
 
„Ходил при Дянков и му казвал, че аз си обичам Цветанов и обратното”, с усмивка сподели министър-председателят.

Относно доходите на хората той за пореден път заяви, че и той иска да даде, но запазването на финансовата стабилност на държавата е най-важно. Следващите 2-3 години, когато приключим инфраструктурните проекти, България я очакват добри години, стига да удържим курса”, убеден е премиерът.

Той похвали работата и на двамата си вицепремиери – Дянков и Цветанов, но добави, че политическите негативи от някои непопулярни решения ги е понесла партията и затова благодарностите били към нея.

„Нищо не ме измъчва и нямам терзания. Всичко, за което съм сгрешил, веднага го поправям”, заяви лидерът на управляващите.
 
Той подчерта, че когато Брюксел установи някакъв проблем в родната политика, не казват това директно, а пишат доклад за напредъка, в който изброяват куп нередности.
 
„Хората обаче трябва да знаят, че са избрали за управници други хора, които също грешат”, каза премиерът.

След година и половина софиянци ще имат завод за битови отпадъци, построен с европейски пари, похвали се още Борисов. ЕК е отпуснала за проекта 190 млн. евро.

Рано или късно ще бъде оценено това, което аз и ГЕРБ направихме – поехме цялата политическа отговорност с правителство на малцинството, даваме много пари и строим неща, за които българите не са и мечтали”, похвали се още Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати