26 Април 2024 г. Петък

Скандалът между Би Ти Ви и "Булсатком" се разраства и към други компании

2012-12-23 11:46:32
Спорът между "Би Ти Ви Медиа Груп" и сателитния оператор "Булсатком", в който телевизията днес спря сигнала си към клиентите на оператора, се разраства и към други медии и доставчици.

В официално съобщение, публикувано на сайта й, Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) обяви, че нейните членове също няма да излъчват програмите на телевизията "поради едностранното прекратяване на договорите от страна на медийната група".

Членове на асоциацията са 21 компании, между които "Виваком", "Близу", "МСАТ кейбъл", "Нетера", се вижда от сайта й. Според съобщението участващите в сдружението държат 40-процентен дял от пазара на платената телевизия.

В същото време към Би Ти Ви се присъедини телевизията ТВ7, която обяви че отказва достъп на "Булсатком"  към каналите на ТВ7 и "Супер 7" от полунощ на 23 декември.

Двете телевизии изтъкват еднакви мотиви за действията си. Според тях "Булсатком" системно не изплаща задълженията си и декларира по-малък от реалния брой абонати, с което допълнително сериозно ощетява възможностите на телевизионните канали за инвестиции в ново, качествено съдържание. И двете компании обявяват, че ще възобновят сигнала след като операторът погаси задълженията си, а преговорите по договора за 2013 г. приключат успешно. Призовават зрителите да гледат програмите им чрез ефирен сигнал, в интернет или да сменят доставчика си.

Изявлението на Асоциацията на операторите се отнася само до Би Ти Ви. В него се уточнява, че тя е прекратила договорите едностранно, без да даде възможност за какъвто и да било избор на операторите.

"Задължителен пакет от всичките 6 програми на Би Ти Ви без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях  и нови неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване, са причина за възникналия спор между оператори и медията", се казва в съобщението на сдружението. Поставените от Би Ти Ви нови изисквания  към някои от операторите са на път да ги принудят да увеличат драстично цените на крайните потребители," предупреждават доставчиците.

"Асоциацията не може да остане безучастна спрямо поведение, което е във вреда на телекомуникационните предприятия, на останалите доставчици на съдържание и най-вече на многобройните потребители", заявява Галя Маринова, административен директор на БАККО.

Според членовете на сдружението от спора губят всички, включително над едномилионната им аудитория. Те призовават Би Ти Ви да прояви гъвкавост и да се откаже от задължителното "пакетиране" на програмите си.  
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати