26 Април 2024 г. Петък

Как да посрещнем края на света - в кръчмата или в бункери

2012-12-21 11:22:02

Заради пророчеството на маите днес някои хора ще се отправят към най-близкото военно убежище, към загадъчно бразилско село, свещена френска планина или частен бункер в САЩ, но най-много са тези, които ще отпразнуват края на света в кръчмата, предаде АФП.

 

Продажбата на пакети за оцеляване и запасяването с провизии процъфтяват. Цените на хотелите растат. Предлагат и специални менюта за края на света. Списания пускат тематични приложения, а туроператорите организират посещения на "свещените" места. Едно нещо обаче е сигурно - календарът на маите генерира печалби в целия свят.

 

В Мексико и държавите от Централна Америка, където е живяла тази цивилизация (Белиз, Гватемала, Хондурас, Салвадор), краят на света от месеци подхранва пострадалата от кризата туристическата индустрия. Конференции, възпроизвеждане на ритуали, специални мероприятия - древните селища на маите ще привлекат тълпите в петък. И толкова по-зле за местните, ако това не им харесва. В Хондурас самият президент ще присъства на една церемония.

 

Заради предполагаема позитивна енергия, земни сили и древни култове някои места са с репутация, че няма да бъдат засегнати от апокалипсиса, макар и хората да не знаят точните причини.

 

В Боливия религиозна церемония ще бъде организирана на Острова на Слънцето в езерото Титикака, което е най-високото в света. Там според легендата са родени основателите на империята на инките.

 

В Бразилия, на 250 км от столицата, селото Алту Параизу, известно с "мистичната си енергия", се подготвя от години за последния ден на Земята и само това е достатъчно да привлече любопитни.

 

Формата на пирамида е донесла подобна слава на сръбската планина Рътан, която е на 200 км от Белград. В този ден, в който е и зимно слънцестоене, "специалистите по енергията" са убедени, че там ще се вижда особена светлина.

 

В Югозападна Франция връх Бугараш вече стана жертва на славата си на убежище от Апокалипсиса. Напливът е толкова голям, че в хотелите искат по 1500 евро за нощувка на тази дата, които разбира се трябва да бъдат платени авансово, независимо дали ще има край на света. Притеснени за сигурността, властите отправиха апел, с който искат да разубедят желаещите да отидат там.

 

За село Шириндже в Западна Турция също се твърди, че ще бъде пощадено от Апокалипсиса, защото именно там Дева Мария се възнесла към рая. Като резултат всички налични 400 легла в хотелите в района са запазени.

 

Тъй като свещените места не достигат, тези, които не вярват в Апокалипсиса, могат да се приютят в най-здравите постройки, построени от хора. В САЩ, където е характерен индивидуализмът, мнозина са се подготвили за катаклизъм, независимо дали причинен от човека или стихиен. В противоядрени заслони или мазета, превърнати в бункери, желаещите да оцелеят ще чакат "Страшния съд" добре подготвени.

 

За 30 000 рубли богатите московчани могат да си осигурят едно от 300-ата места в бункер от епохата на Сталин на 65 м под земята, където ще има пряк репортаж от една от местните телевизии.

 

В Източна Франция замъкът Шьоненбур и подземните му галерии ще бъдат отворени по изключение. Сградата е на линията Мажино - защитната система, която не успя да спре германската офанзива през Втората световна война.

 

В Азия - от Япония до Индия, краят на света е преди всичко повод за празник и харчене на пари. "Това може да е последният танц, не го пропускайте" – кани барът "Скай" в Делхи. В Хонконг ресторантите предлагат специални менюта, като един дори обещава да забрави за сметката в случай на Апокалипсис. В Сидни желаещите да празнуват са поканени на "парти за края на света".

 

 

В Китай не се шегуват с края на света - близо 1000 души от християнска секта, вярваща в него, са арестувани.

 

На фона на календара на маите и Нострадамус социалните мрежи в Южна Корея предлагат Конника на Апокалипсиса - певецът Сай ще накара да танцуват празнуващите последния ден. Очаква се гледалите неговия клип "Gangnam Style" в YouTube да достигнат 1 милиард на 21 декември.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати