23 Април 2024 г. Вторник

Позицията на кабинета за референдума е лицемерна!

2012-12-21 10:13:47
Лидерът на БСП Сергей Станишев определи позицията на правителството за референдума за развитието на ядрената енергетика като крайно лицемерна. Той и напомни, че ГЕРБ подмениха въпроса. 

Лидерът на БСП отбеляза, че управляващите правят всичко възможно кампанията да мине вяло и да не стане ясно, че българите не подкрепят решението за отказ от изграждане на „Белене“. 

Станишев добави, че ГЕРБ се стремят да покажат, че няма нужда от референдуми. Той остро критикува информационния лист на Министерския съвет за референдума и го определи като скандален. 

„Предстои ни трудна и отговорна мисия, най-вече пред хората – да се проведе успешен референдум с висока активност, хората да бъдат информирани и да вземат своето решение. Ще направим всичко възможно българите да чуят аргументите „За” изграждането на нова централа на площадка Белене”, заяви Станишев. 

Той изтъкна, че изборът на гражданите ще определи модела на развитие на България през следващите години – дали ще сме страна с високотехнологична индустрия, или да бъдем общество на обслужващ персонал. 

Лидерът на БСП беше категоричен, че инвестицията „Белене“ си заслужава. По думите му проектът дава възможност да се води активна икономическа политика, да има евтина електроенергия и да се създадат десетки хиляди работни места. 

„Над 770 000 хиляди българи принудиха властта да има допитване. Този референдум е срещу решението на Бойко Борисов, с което се спря изграждането на „Белене“, каза Станишев . 

Румен Овчаров напомни за нелепите опити на ГЕРБ да покаже „Белене“ като огромна далавера. „Този балон се спука”,  добави депутатът. Според него държавната финансова инспекция играе роля на отряд за мръсни поръчки на управляващите. Овчаров подчерта, че няма как да се скрие липсата на отговори на едни от важните въпроси –Белене“? 

Депутатът обяви, че консултантът HSBC е дал официално съгласие докладите му да бъдат публично представени. Според Овчаров те на практика потвърждават, че пазар за електроенергията от „Белене“ има, че „Белене“ е ефективен проект и без него има опасност от дефицит на енергия.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати